× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Μοναδικός στόχος μου είναι να γίνουν έργα στη Λέσβο... αυτό δεν είναι παλαιοκομματισμός»

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου μιλά στο «Ν» για το μεταναστευτικό και τη διαφωνία του με την απόβαση των ΜΑΤ και την Καράβα, τα πολυκαταγγελόμενα ρουσφέτια και για άλλα πολλά. Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/5/2023

«Μοναδικός στόχος μου είναι να γίνουν έργα στη Λέσβο... αυτό δεν είναι παλαιοκομματισμός»

Στα ζητήματα που απασχολούν τη Λέσβο, στα μεγάλα έργα που εκτελούνται, στο Μεταναστευτικό – προσφυγικό, στην τοπική αυτοδιοίκηση  αλλά και σε θέματα γενικότερης πολιτικής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ν» 99 fm  ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας πρώην Υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου αναφερόμενος στη μείωση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής παραδέχθηκε ότι το δημογραφικό και η ερημοποίηση της υπαίθρου και των χωριών είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο στα ακριτικά μας νησιά γίνεται ακόμη πιο έντονο.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού των χωριών έπαιξε και η απαξίωση των κοινοτήτων τις τελευταίες δεκαετίες με την εφαρμογή των νόμων για τη συνένωση των Δήμων. «Από την πρώτη στιγμή είχα εκφράσει τη διαφωνία μου στο ζήτημα της συνένωσης των κοινοτήτων την περίοδο που είχε εφαρμοσθεί ο Καποδίστριας. Αργότερα ο Καλλικράτης επιδείνωσε την κατάσταση με την μετατροπή των 13 δήμων σε έναν τη στιγμή που άλλες περιοχές με αντίστοιχο αριθμό Δήμων και πληθυσμό με τη Λέσβο συνενώθηκαν σε 4 ή και 5 δήμους».

Ειδική αναφορά έκανε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου σε νομοθέτημα που ο ίδιος προτείνει στο κόμμα του και αφορά τις κοινότητες και την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων.

«Η αυτόνομη κάλπη στα χωριά που εφαρμόσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυνταγματική γιατί στην αυτοδιοίκηση δεν προβλέπεται από το σύνταγμα τρίτος βαθμός. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει για να αποκτήσουν ανεξάρτητη φωνή οι κοινότητες και τα χωριά μας, είναι να υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο (ενιαίο) για κάθε χωριό με όλους τους υποψηφίους, το οποίο θα εντάσσεται στο συνδυασμό όλων των υποψήφιων δημάρχων. Έτσι ο κάθε πολίτης θα ψηφίζει το Δήμαρχο της αρεσκείας του, και τον κοινοτικό σύμβουλο ή πρόεδρο της αρεσκείας του χωρίς να δεσμεύεται από παρατάξεις και συνδυασμούς».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στο φράγμα Τσικνιά, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα μετά την υπογραφή της σύμβασης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της Λέσβου για τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισε πρόκειται για ένα έργο που ήταν όνειρο ζωής για τους κατοίκους του νησιού μας και πρόσθεσε πως οι όποια αμφισβήτηση υπάρχει δεν βασίζεται σε πραγματικά προβλήματα.

«Απαντώντας  στις όποιες αμφιβολίες έχουν εκφρασθεί για το Φράγμα Τσικνιά θέλω να σημειώσω ότι το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα είναι πολύ μικρό ενώ το πρόβλημα που θα λύσει πολύ μεγάλο. Από εκεί και πέρα γίνονται και προχωρούν και άλλα μεγάλα έργα στη Λέσβο όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός της νότιας πόλης και το επόμενο διάστημα ο δρόμος Καλλονής Πέτρας».

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στο ζήτημα της ακτοπλοΐας παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ότι δεν είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή να έχουμε πλοία στο Αιγαίο που κάνουν 13 έως 15 ώρες ταξίδι. Όπως είπε η Νέα Δημοκρατία αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν με νομοθετήματα να πιέσουν τους ακτοπλόους να δρομολογήσουν νεότερα πλοία στις γραμμές του Βορείου Αιγαίου και άλλων περιοχών, ωστόσο το τοπίο έως σήμερα δεν έχει αλλάξει. «Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και στο πρόγραμμα της επόμενης διετίας θα υπάρξει βελτίωση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με πιέσεις για πιο σύγχρονα και γρήγορα πλοία και μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα δρομολόγια που εκτελούνται.

Σχολιάζοντας ο Χαράλαμπος Αθανασίου τις φήμες και τα όσα λέγονται για την πολιτική που ασκεί σημείωσε ότι ο ίδιος ούτε ταυτίζεται ούτε και ταυτίσθηκε ποτέ με θέσεις που παραπέμπουν σε παλαιοκομματισμό. Όπως είπε υπάρχουν συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι στο νησί οι οποίοι στέκονται απέναντί του και προσπαθούν να υποβαθμίζουν την προσπάθεια που κάνει για το νησί μας. «Ο λόγος για τον οποίο μπήκα στην πολιτική είναι για να βοηθήσω τον τόπο μας με σημαντικά έργα υποδομής που θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν. Δεν λέω ότι τα έκανα όλα εγώ, ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γενικά τα μεγάλα έργα δεν μπορούν να δρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν από μία μόνο κυβέρνηση. Προσωπικά έχω στηρίξει την υλοποίηση πολλών μεγάλων έργων στον τόπο μας, αν λοιπόν αυτό θεωρείται παλαιοκομματισμός ή ενοχλεί κάποιους δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό».

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας σε ερωτήματα για την ανάμειξή του σε ζητήματα που σχετίζονται με το διορισμό εργαζομένων σε θέσεις δημόσιες και ιδιωτικές ή την τοποθέτηση των διευθυντών στα σχολεία, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του. Σημείωσε ότι στο γραφείο του έρχονται πολίτες που ζητούν βοήθεια για διάφορα ζητήματα όμως τόνισε δεν μπορώ να διορίσω κανέναν γιατί πλέον οι διορισμοί όπως όλοι γνωρίζουν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

«Στον ιδιωτικό τομέα πάλι, αν έχω τη δυνατότητα μέσα από κάποια γνωριμία να βοηθήσω νέους ανθρώπους το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά, χωρίς να ρωτήσω σε ποιο κόμμα ανήκουν ή τι ψηφίζουν. Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά τους διευθυντές και την τοποθέτησή τους, δεν έχω καμία ανάμειξη και για να είμαι ειλικρινής ακόμη και δικοί μου γνωστοί διευθυντές θεωρώ ότι αδικήθηκαν από τις κρίσεις που έγιναν».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό και στα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ο Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε ευθαρσώς ότι διαφώνησε με την κυβέρνηση όταν είδε τις εικόνες με τα ΜΑΤ στη Λέσβο και την απόβαση που έκαναν στο νησί. «Ήταν μια περίοδο μεγάλης έντασης, πραγματικά στενοχωρήθηκα όταν είδα τα ΜΑΤ να έρχονται στη Λέσβο και να συμπεριφέρονται στους κατοίκους του νησιού με τον τρόπο που τους συμπεριφέρθηκαν. Από εκεί και πέρα πρότεινα τη λύση για τα Τουκμάκια προκειμένου να αποσυμφορηθεί η Μυτιλήνη και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Θεωρώ ότι η λύση που επιλέχθηκε τελικά στη Βάστρια είναι μια λύση η οποία δεν επιβαρύνει τους κατοίκους του νησιού, με δεδομένο ότι είναι πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές. Βέβαια η λύση είναι σε κάθε περίπτωση η καλή φύλαξη των συνόρων».

Απαντώντας ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στη φημολογία που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια για ζητήματα που σχετίζονται με την κάλυψη και προστασία από τον ίδιο ατόμων που ανήκουν στο χώρο της ακροδεξιάς, σημείωσε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τέτοια άτομα και πρακτικές βίας. «Αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάνει έκνομες πράξεις βίας, θα κριθούν από τη δικαιοσύνη. Προσωπικά δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί τους και ούτε φυσικά έχω παρέμβει ή θα παρέμβω για να προστατευθούν».

Σχολιάζοντας ο Χαράλαμπος Αθανασίου τα ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και την επιλογή υποψηφίων από τη Νέα Δημοκρατία, παραδέχθηκε ότι στις προηγούμενες εκλογές δεν στήριξε τη Χριστιάνα Καλογήρου στην Περιφέρεια, όμως πρόσθεσε ότι τώρα θα στηρίξει οποιαδήποτε επιλογή κάνει το κόμμα. Ερωτώμενος για το αν ο Κώστας Μουτζούρης ενδέχεται να πάρει το χρίσμα του κόμματος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση βοήθειας για του πλημμυροπαθείς

Επιτυχημένη η πρωτοβουλία συλλογής τροφίμων από το συνδυασμό «Νέα Δράση νέος Δήμος» του Πανάγου Κουφέλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Σάμο επισκέφθηκε ο επικεφαλής της «Ανταρσία στο Αιγαίο»

«Η Ανταρσία στο Αιγαίο είναι η μόνη παράταξη που αντιπαλεύει την νέα ΚΑΠ και το Μητρώο Αγροτών» τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νίκος Μανάβης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίσθηκε η οδηγός δικύκλου

Τροχαίο ατύχημα στην διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Μιχάλη Μυρογιάννη στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις του Στρατή Ζαφείρη με ποτοποιούς της Λέσβου

«Με συνεργασία ποτοποιών και Περιφέρειας μπορούμε να υποστηρίξουμε τις παραγωγικές μονάδες, ενισχύοντάς τες μέσω του ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Ζαφείρης κατά την διάρκεια των συναντήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου

«Είναι επιτακτική την ανάγκη η ανασυγκρότηση των δομών και λειτουργιών του κόμματος, ώστε να διασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία και η ουσιαστική συμμετοχή όλων των μελών του» τονίζουν οι υπογράφοντες το κείμενο στήριξης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθημερινές οι επισκέψεις του Χριστόφα σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης συζήτησε με τους κατοίκους των χωριών τα προβλήματα τους και αναφέρθηκε στις λύσεις που προβλέπει το πρόγραμμα της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΜΠΡΟΣΤΑ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μολυσμένος ο αέρας που αναπνέουμε στη Μυτιλήνη;

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας «The Guardian» η συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαρα της πόλης μας και άλλων τεσσάρων πόλεων της Ελλάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρωτοβουλίες της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο της Κοινότητας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για την νέα Οδηγική Χρονιά

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10.00 το πρωί
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βραβείο για το πράσινο απορριματοφόρο της Δυτικής Λέσβου

Ο Δήμος έλαβε το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο του διαγωνισμού OTA AWARDS
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραβείο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την πολιτιστική της δράση

Στο πλαίσιο των βραβείων ΟΤΑ AWARDS, που τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέες εξορμήσεις του Αλκιβιάδη Στεφανή

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του συνδυασμού «Νέα Δυναμική» μαζί με τους υποψήφιους συμβούλους του θα επισκεφθεί εμπορικούς δρόμους της Μυτιλήνης και τη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου