× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χωρίς τέλος η δίκη των «24» για ομηρία

Συζητήθηκε στον Αρειο Πάγο αίτηση του αντεισαγγελέα για αναίρεση της απαλλαγής από κατηγορίες των εθελοντών, μεταξύ των οποίων η εμβληματική κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι και ο Ιρλανδός Σον Μπάιντερ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2023

Χωρίς τέλος η δίκη των «24» για ομηρία

Αίτηση αναίρεσης από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκ νέου εκδίκαση των πλημμελημάτων κατά της Σάρα Μαρντίνι, του Σον Μπάιντερ και ακόμα 22 εθελοντών διάσωσης, συζητήθηκε χθες, Τρίτη στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αίτηση αναίρεσης αφορούσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Μυτιλήνης με την οποία είχαν απαλλαγεί από κάθε κατηγορία 22 εκ των 24 κατηγορουμένων για μια σειρά αδικήματα που σχετίζονται με τη δράση τους ως εθελοντών διάσωσης, μεταξύ των οποίων ήταν η κατασκοπεία, η πλαστογραφία και μια σειρά άλλων εξίσου σοβαρών κατηγοριών πλημμεληματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και οκτώ χρόνια.

«Τον Ιανουάριο οι τρεις δικαστές του Εφετείου και ο εισαγγελέας συμφώνησαν ότι το κατηγορητήριο εναντίον μας πρέπει να απορριφθεί. Σωστά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε δικαίωμα να μας απευθύνονται σε γλώσσα που καταλαβαίνουμε. Αυτό είναι απαραίτητο για μια δίκαιη δίκη και για ένα κράτος δικαίου. Τώρα, ένας άλλος εισαγγελέας άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης αυτής. Πλέον βρισκόμαστε ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου.

Εχουμε εμπιστοσύνη ότι θα λάβουμε δίκαιη δίκη και ότι το δικαστήριο θα επικυρώσει την απόφαση για την απόρριψη του κατηγορητηρίου εναντίον μας. Αλλά αν το ανώτατο δικαστήριο πάρει το μέρος του εισαγγελέα, τότε φοβόμαστε ότι στερούμαστε το δικαίωμά μας σε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ο Σον Μπιντερ, αναφερόμενος στην πρωτοφανή αυτή εξέλιξη που επιδιώκει την περαιτέρω ομηρία των κατηγορουμένων για μια υπόθεση που διερευνάται από το 2018 και ακόμα δεν έχει καταλήξει σε ετυμηγορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα που άσκησε την αίτηση αναίρεσης, το Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης, μεταξύ άλλων, κακώς απάλλαξε τους 24 κατηγορουμένους, αφού δεν ήταν αρμόδιο να κρίνει την αοριστία του κατηγορητηρίου, ενώ επίσης κακώς δέχτηκε την υποχρέωση των δικαστικών αρχών να δίνουν όλα τα σχετικά έγγραφα, όπως το κλητήριο θέσπισμα κ.ά., μεταφρασμένα στη γλώσσα των κατηγορουμένων, γιατί αυτά πρέπει να ήταν ήδη σε γνώση τους.

Επιχειρήματα που βασίζονται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η δίκη οδηγήθηκε στο Τριμελές Εφετείο μετά την άρνηση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης να εκδικάσει την υπόθεση, όταν διαπίστωσε ότι μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν και ένας δικηγόρος. Κάτι όμως που ήταν γνωστό στις δικαστικές αρχές προτού η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο αφού, μεταξύ άλλων, είχε επισημανθεί πολλάκις από τους συνηγόρους υπεράσπισης στο στάδιο της προδικασίας.

«Βλέπουμε λοιπόν μια προσπάθεια να πληρώσουν οι κατηγορούμενοι λάθη και παραλείψεις της δικαστικής αρχής, πράγμα πρωτόγνωρο», τόνισε στην «Εφ.Συν.» συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των είκοσι τεσσάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν όψει της ακροαματικής διαδικασίας, η Αντριάνα Τιντόνα, ερευνήτρια Μετανάστευσης της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Αυτή η έφεση απλώς παρατείνει ακόμη περισσότερο τη δοκιμασία στην οποία έχουν υποβληθεί η Σάρα και ο Σον. Επιπλέον, οι δύο ανθρωπιστές υπόκεινται σε συνεχιζόμενη έρευνα από το 2018 για αβάσιμες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί για άλλη μία φορά τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον της Σάρα και του Σον. Οχι μόνο βασίζονται σε μια καταχρηστική ερμηνεία της νομοθεσίας κατά της λαθρεμπορίας, αλλά δεν στηρίζονται επίσης σε κανένα απολύτως στοιχείο».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης έλαβαν διορία μέχρι την Τρίτη ώστε να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και η απόφαση.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο