× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην πρώτη γραμμή για την πολιτική αλλαγή κάλεσε τους φίλους του ο Γιάννης Μπουρνούς

Ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιφυλάσσει το ρόλο του δεσμοφύλακα των προσφύγων για τα νησιά μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2023

Στην πρώτη γραμμή για την πολιτική αλλαγή κάλεσε τους φίλους του ο Γιάννης Μπουρνούς

Σε μια μεγάλη συγκέντρωση φίλων και υποστηρικτών του, που διοργανώθηκε σε γνωστό καφέ στη Μυτιλήνη, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννης Μπουρνούς, κάλεσε τους συμπολίτες του να συστρατευτούν στην πρώτη γραμμή για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 

Κάνοντας ένα απολογισμό της κοινοβουλευτικής του θητείας, ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε αρχικά στις θέσεις Τομεάρχη Αθλητισμού και στη συνέχεια των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που του εμπιστεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το ότι ήταν νέος κοινοβουλευτικός. Προχώρησε σε μια δημόσια λογοδοσία της κοινοβουλευτικής του δράσης, αναφερόμενος στις 1.355 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όλων των κατηγοριών, από τις οποίες ξεχωρίζουν 169 που κατατέθηκαν με πρωτοβουλία του για ζητήματα αποκλειστικά τοπικού ενδιαφέροντος της Λέσβου, της Λήμνου, του Άη Στράτη αλλά και των άλλων νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είναι όμως ενδεικτικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Βόρειο Αιγαίο ότι το 80% των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων του Γ. Μπουρνού έμεινε αναπάντητο.

 

Ο Γ. Μπουρνούς περιέγραψε σαν κορυφαία ζητήματα για το νομό Λέσβου την υψηλή ανεργία, τον κίνδυνο παραγωγικού μαρασμού, τη συμπίεση εισοδημάτων από τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις τιμών, ιδίως των καυσίμων. Τα νησιά του νομού τιμωρούνται με γεωγραφικό και κοινωνικό αποκλεισμό από την ηπειρωτική Ελλάδα, στερούνται ευκαιρίες ανάπτυξης και υφίστανται υποβαθμισμένες κρατικές υπηρεσίες και παροχές. Το αποτέλεσμα, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, είναι ότι νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες αποθαρρύνονται να μείνουν στον τόπο τους και να προκόψουν.

 

Ο υποψήφιος Βουλευτής Ν. Λέσβου παρέθεσε τα έργα στη Λέσβο που, ενώ είχαν προχωρήσει νομοθετικά ή χρηματοδοτικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουν σήμερα βαλτώσει, όπως η νότια παράκαμψη Μυτιλήνης, ο βιολογικός καθαρισμός των νοτίων προαστίων, το κολυμβητήριο στα Θέρμα, το κέντρο υγείας Μανταμάδου. Ανάλογη και η εικόνα των δομών υγείας του Νομού, που πλήττονται από υποστελέχωση και εγκατάλειψη, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβρισκε 9,5 δισεκατομμύρια για απευθείας αναθέσεις. Eνώ η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήρθε να υπονομεύσει το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στερώντας τα τμήματά του από φοιτητές.

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε στη σημασία του Μεταφορικού Ισοδύναμου σαν εργαλείου περιφερειακής δικαιοσύνης και αποκατάστασης ευκαιριών μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Πολιτική που απαξιώνεται από συστηματικές καθυστερήσεις πληρωμών από την απερχόμενη κυβέρνηση, που έφτασαν και τον ένα χρόνο. Η επαναφορά του στην κανονικότητα πρέπει να συνοδευτεί από επέκτασή του στα καύσιμα και για τη Λέσβο, σε συνδυασμό με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την εκ νέου μείωση του ΦΠΑ σε νησιά όπως η Λήμνος, που η απερχόμενη κυβέρνηση μπορούσε εδώ και μήνες να κάνει, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά αρνήθηκε.

 

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρέθεσε τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του για την οικονομία και τους παραγωγικούς φορείς του νομού. Για τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους, τους νέους αγρότες, τις επιχειρήσεις του προγράμματος Leader, τον κόσμο της εστίασης και του εμπορίου, αναφερόμενος και στην παρουσία στην εκδήλωση του Προέδρου του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα»,  Ν. Γιαννακά. Θύμισε και την πρότασή του στη Βουλή για ίδρυση Σχολής Επαγγελματικής Αλιείας στην Καλλονή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Περιέγραψε επίσης τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε για τα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης και των σχετικών υποδομών, για την Πύλη Εισόδου Σένγκεν στο Πλωμάρι, το πρόγραμμα ταχείας χορήγησης προσωρινής βίζας που απωλέστηκε επί Νέας Δημοκρατίας, την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία, αλλά και την απελπιστική κατάσταση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Λέσβου και της Λήμνου με την πρωτεύουσα.

 

Εκθέτοντας το όραμά του για την ανάπτυξη του Νομού Λέσβου, ο Γ. Μπουρνούς μίλησε για την προώθηση καινοτόμων εγχειρημάτων τοπικού branding, σύνδεση της τοπικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού κλάδου  με τον τουρισμό και ανάδειξη της Λεσβιακής γαστρονομίας σαν κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού. Η επιχειρηματική καινοτομία, οι επιχειρηματικές συνεργασίες, η ρευστότητα των αποκλεισμένων από τις τράπεζες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μπορούν να ενισχυθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης, αρκεί να αλλάξει ο σχεδιασμός του Ταμείου με εργαλείο την ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αντί για τη μονοπώλησή του από 10-15 μεγάλους ομίλους.

 

O Γ. Μπουρνούς μίλησε επίσης για την προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας με χρηματοδότηση μικρών έργων ιδιοπαραγωγής για νοικοκυριά, συνεταιρισμούς, δήμους, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες, αλλά και για την επιτάχυνση των ενεργειακών αναβαθμίσεων, που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.

 

Εξήγησε, στη συνέχεια, την ανάγκη ενός εγχειρήματος αληθινής ψηφιοποίησης της χώρας, αντί για ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, με πραγματική διασύνδεση υπουργείων, απλοποίηση διαδικασιών και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών και της πρόσβασής τους στα δημόσια έγγραφα.

 

Ο υποψήφιος Βουλευτής του Νομού Λέσβου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο δεσμοφύλακα για τα προσφυγικά ρεύματα που επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα νησιά μας. Καθώς και στην επιλογή να χτιστεί νέα φαραωνική δομή εγκλεισμού αιτούντων άσυλο στη Βάστρια, κόστους 87,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η διεκδίκηση, τόνισε, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα είναι να συμπεριληφθεί στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που θα οριστικοποιηθεί το 2024, η υποχρεωτική και αναλογική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τις χώρες εισόδου προς όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κλείνοντας, ο Γιάννης Μπουρνούς ευχαρίστησε τους συμπολίτες του από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Αη Στράτη που το 2019 τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Τους κάλεσε να ανανεώσουν αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, ώστε «να αγωνιστούν από κοινού για την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας». «Για να δοθεί διέξοδος στα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, «για να έχουν τα νησιά μας ισχυρή φωνή στη νέα Βουλή και τη νέα, δημοκρατική, κυβέρνηση της χώρας. Τώρα είναι η ώρα που μιλάει ο λαός».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση βοήθειας για του πλημμυροπαθείς

Επιτυχημένη η πρωτοβουλία συλλογής τροφίμων από το συνδυασμό «Νέα Δράση νέος Δήμος» του Πανάγου Κουφέλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Σάμο επισκέφθηκε ο επικεφαλής της «Ανταρσία στο Αιγαίο»

«Η Ανταρσία στο Αιγαίο είναι η μόνη παράταξη που αντιπαλεύει την νέα ΚΑΠ και το Μητρώο Αγροτών» τόνισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νίκος Μανάβης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίσθηκε η οδηγός δικύκλου

Τροχαίο ατύχημα στην διασταύρωση των οδών Παπαδιαμάντη και Μιχάλη Μυρογιάννη στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις του Στρατή Ζαφείρη με ποτοποιούς της Λέσβου

«Με συνεργασία ποτοποιών και Περιφέρειας μπορούμε να υποστηρίξουμε τις παραγωγικές μονάδες, ενισχύοντάς τες μέσω του ΕΣΠΑ» τόνισε ο κ. Ζαφείρης κατά την διάρκεια των συναντήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου

«Είναι επιτακτική την ανάγκη η ανασυγκρότηση των δομών και λειτουργιών του κόμματος, ώστε να διασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία και η ουσιαστική συμμετοχή όλων των μελών του» τονίζουν οι υπογράφοντες το κείμενο στήριξης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καθημερινές οι επισκέψεις του Χριστόφα σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης συζήτησε με τους κατοίκους των χωριών τα προβλήματα τους και αναφέρθηκε στις λύσεις που προβλέπει το πρόγραμμα της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΜΠΡΟΣΤΑ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μολυσμένος ο αέρας που αναπνέουμε στη Μυτιλήνη;

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα της εφημερίδας «The Guardian» η συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαρα της πόλης μας και άλλων τεσσάρων πόλεων της Ελλάδας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρωτοβουλίες της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο της Κοινότητας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγιασμός για την νέα Οδηγική Χρονιά

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10.00 το πρωί
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βραβείο για το πράσινο απορριματοφόρο της Δυτικής Λέσβου

Ο Δήμος έλαβε το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο του διαγωνισμού OTA AWARDS
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραβείο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την πολιτιστική της δράση

Στο πλαίσιο των βραβείων ΟΤΑ AWARDS, που τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέες εξορμήσεις του Αλκιβιάδη Στεφανή

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του συνδυασμού «Νέα Δυναμική» μαζί με τους υποψήφιους συμβούλους του θα επισκεφθεί εμπορικούς δρόμους της Μυτιλήνης και τη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου