× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υγειονομικό και πολιτιστικό έγκλημα με το φερετζέ της... νομιμότητας

Δίπλα σε μνημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, βρεφονηπιακό σταθμό και σπίτια η Cosmote έστησε νόμιμα σύστημα εκπομπής κινητής τηλεφωνίας με επένδυση μεγάλης καμινάδας

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 18/5/2023

Υγειονομικό και πολιτιστικό έγκλημα με το φερετζέ της... νομιμότητας

Σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα, από το Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Μαρία Αμπατζή» του Δήμου Μυτιλήνης, στην οδό Ισαύρων, σε ακίνητο δίπλα στο προστατευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού ναό των Αγίων Αποστόλων, και το ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά και το Χριστιανικό Κέντρο Νεότητας, εγκαταστάθηκε μόλις χθες Πέμπτη 19 Μαΐου μια τεράστια κεραία κινητής τηλεφωνίας. Και μάλιστα «καμουφλαρισμένη» με μια κατασκευή περίπου τριών κυβικών μέτρων, που υψώνεται σε ύψος τριών μέτρων και πλάτους σχεδόν ενός μέτρου, στο κατά τα άλλα προστατευόμενο διατηρητέο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης, κάτι σαν καμινάδα των κρεματορίων του Άουσβιτς!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι όλα αυτά όσο περίεργο κι αν φαίνεται αυτό, έγιναν καθ’ όλα νόμιμα. Μόνο που το ότι χρειάστηκε περισσότερα από 10 χρόνια για να νομιμοποιηθεί αυτό το κατά κυριολεξία, κέντρο εκπομπής της Cosmote, ανάμεσα σε σπίτια, εκκλησιές και σχολεία όλων των βαθμίδων, δείχνει ότι τίποτα δεν ήταν εύκολο. Και ίσως απλά τα όποια προβλήματα στη νομιμοποίηση του, απλά.... ξεπεράστηκαν δια της ανοχής στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Τα κανάλια στο πίσω μέρος του ακινήτου όπου στήθηκε η κεραία. Για αυτά έχει υπάρξει αδειοδότηση από τις τοπικές υπηρεσίες της Πολεοδομίας 

Σε λίγες ώρες χθες εξειδικευμένο συνεργείο τοποθέτησε στην κεραμοσκεπή ακινήτου επί της οδού Ιγνατίου και Ισαύρων μια γιγαντιαία κεραία εκπομπής κινητής τηλεφωνίας. Σε λίγες ώρες η κεραία αυτή, δέκα μόλις μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και απέναντι από το Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Μαρία Αμπατζή» (που αυτόν τον καιρό επισκευάζεται) και περί τα 200 μέτρα σε ευθεία γραμμή από το σχολικό συγκρότημα του «Παρθεναγωγείου», επενδύθηκε με μια κατασκευή που προσομοιάζει με μια γιγαντιαία καμινάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκπληκτοι οι διαμαρτυρόμενοι περίοικοι ενημερώθηκαν ότι το έργο αυτό έχει την έγκριση και μάλιστα από δεκαετίας, των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα. Απόφαση που λήφθηκε από τους εν Αθήναις γραφειοκράτες προ 10ετίας, κόντρα στην αρνητική εισήγηση της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Αριστερά η καμινάδα, δίπλα ο αρχαιολογικός χώρος και απέναντι ο βρεφονηπιακός σταθμός. Οι ελαφρά τη καρδία αδειοδοτήσαντες τα έχουν δει όλα αυτά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύνολο των εργασιών της καταστροφής του υγειονομικά και πολιτισμικά επικίνδυνου εκτρώματος, νομιμοποιήθηκε μόλις πριν δυο μήνες, όταν και εκδόθηκε η τελική άδεια κατασκευής του στις 14 Μαρτίου του 2023!

Σα να μην έφτανε η τοποθέτηση της κεραίας από το πρωί σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου, ξεκίνησε η κατασκευή ενός αγωγού που περιέχει καλώδια διαμέτρου περί τα 10 εκατοστά, η τοποθέτηση του «καναλιού» στην πίσω επιφάνεια του κτηρίου που οδηγείται στον πάνω όροφο άλλου ακινήτου επί της οδού Αγίων Αποστόλων πολύ κοντά μάλιστα σε ακίνητο συμφερόντων της οικογενείας του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Στον πάνω όροφο αυτού του ακινήτου στο οποίο οδηγούνται τα καλώδια έχουν εγκατασταθεί μηχανήματα, ένα πλήρες κέντρο εκπομπής δηλαδή.

Για την ιστορία και μόνο και πέραν της ελαφρά τη καρδία αδειοδότησης του αισθητικού αυτού τερατουργήματος σε επαφή με μνημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αξίζει να διερευνηθεί και πως το σύνολο αυτού του κέντρου εκπομπής σήματος κινητής τηλεφωνίας αδειοδοτήθηκε σε χώρο όπου λειτουργούν σχολικές μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θηριώδης κεραία πριν την τοποθέτηση του καμουφλάζ – καμινάδα

Όταν και σύμφωνα με τη νομοθεσία «τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως ορίζονται στην Ελληνική νομοθεσία, είναι στην περίπτωση εγκατάστασης κατασκευών κεραιών σε απόσταση έως 300 μέτρα από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων κατά 40% χαμηλότερα από τα οριζόμενα στη Σύσταση 1999/519/ΕΚ.».

Οι αδειοδοτήσαντες έχουν υπ’ όψη πού στήθηκε η κεραία και πόσο αυτή προσβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό και τέλος την υγεία βρεφών και παιδιών; Και μη μιλήσει κανείς για «νομιμότητα» γιατί ο δρόμος προς την καταστροφή – όση υπήρξε μέχρι σήμερα – του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης ήταν σπαρμένος με τέτοιες «νομιμότητες»!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση