× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Κράτηγος πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια!

Μια σημαντική για τη Μυτιλήνη και την προϊστορία της ανακοίνωση από το γνωστό ερευνητή Βασίλη Κουμαρέλα, γνωστοποιεί την εύρεση παλαιολιθικών εργαλείων που παρέδωσε στην αρχαιολογική υπηρεσία, ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/5/2023

Η Κράτηγος πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια!

Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και στον προϊστάμενό της Παύλο Τριανταφυλλίδη παρέδωσε σήμερα Δευτέρα 22 Μαΐου ο γνωστός ερευνητής Βασίλης Κουμαρέλας, έναν αξιοσημείωτο αριθμό μεγάλων κοπτικών εργαλείων (χειροπελέκεις, κοπείς, τρίεδρα, ξέστρα, αξίνα, λεπίδες, φολίδες), πυρήνων και προϊόντων κατάτμησής τους, όλα της παλαιολιθικής περιόδου. Το σύνολο τους ο κ. Κουμαρέλας, αναφέρει σε ανάρτηση του αργά το απόγευμα σήμερα, τα εντόπισε και τα περισυνέλλεξε  από ακτές της παραλιακής ζώνης νότια της πόλης της Μυτιλήνης, όπου κολυμπά τα τελευταία καλοκαίρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι όπως ο κ. Κουμαρέλας αναφέρει, τα πολυάριθμα αυτά τέχνεργα, η ποικιλία τους και το γεγονός, ότι οι συγκεκριμένες κολυμβητικές ακτές διαμορφώθηκαν το 1981 με τη ρίψη μπάζων από τις χωματουργικές εργασίες της προς νότον επέκτασης του Αεροδρομίου Μυτιλήνης, επιτρέπουν ως βάσιμη την υπόθεση, πως στην περιοχή της Κρατήγου υπήρξε μια σημαντική παλαιολιθική εγκατάσταση. «Πιθανόν, τονίζει, ανάλογη και σύγχρονη εκείνης στα Ροδαφνίδια Λισβορίου, που ανασκάπτεται από την Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νένα Γαλανίδου και χρονολογήθηκε μέσα στην Κατώτερη ή Πρώιμη Παλαιολιθική Εποχή». Τα εργαλεία της εγκατάστασης της κ. Γαλανίδου όπως η ίδια έχει αναφέρει «εκτέθηκαν για τελευταία φορά στην ηλιακή ακτινοβολία στο χρονολογικό φάσμα μεταξύ 476 και 164 χιλιάδων ετών πριν σκεπαστούν από άλλες επιχώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Κουμαρέλας συνεχίζοντας την ανάρτηση του αναφέρει πως «ερευνώντας εκ των υστέρων τη σχετική βιβλιογραφία, διαπίστωσα, πως τα παλαιολιθικά ίχνη της περιοχής Κρατήγου αναφέρονται επιγραμματικά από τον Ανδρέα Ανδρεΐκο, ερευνητή και συγγραφέα με αξιόλογο έργο στην προϊστορική αρχαιολογία, ιδιαίτερα της Παλαιολιθικής Εποχής, στην  έκθεση του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο «Παλαιολιθικά Υπόβαθρα στην Ελλάδα», το 1998».

Όπως ο κ. Κουμαρέλας σημειώνει θα ακολουθήσει εκτενέστερη σχετική δημοσίευση, ενώ με την ανάρτηση του ευχαριστεί τον Κομνηνό Αργυρέλλη «που συνέβαλε καθοριστικά στον εντοπισμό του παλαιολιθικού αυτού θησαυρού».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου