× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χαστούκι και από την ΕΕ στον Μητσοτάκη για τα pushbacks που αποκάλυψαν οι ΝΥΤ

Τα πλάνα που δείχνουν την ελληνική ακτοφυλακή να εγκαταλείπει μετανάστες στην ανοιχτή θάλασσα είναι «απολύτως απαράδεκτα», σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ., Ιλβα Γιόχανσον

Δημοσίευση 24/5/2023

Χαστούκι και από την ΕΕ στον Μητσοτάκη για τα pushbacks που αποκάλυψαν οι ΝΥΤ

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, επικρίνει σε δηλώσεις της στο Politico την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την Ελλάδα επειδή φέρεται να ανάγκασε μετανάστες να επιβιβαστούν σε μια σωσίβια λέμβο και τους εγκατέλειψε αβοήθητους στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως αποκάλυψαν προ ολίγων ημερών οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξή της στο Politico, η Γιόχανσον τονίζει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν κάτι περισσότερο από μια επαναπροώθηση (χρησιμοποιεί τη λέξη pushback: «Johansson said the episode was more than a pushback» είναι η διατύπωση του Politico),  αναφερόμενη στα περιστατικά όπου μετανάστες και πρόσφυγες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μια χώρα ενώ έχουν ήδη φτάσει στο έδαφός της.

«Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει σε αυτά τα βίντεο ονομάζεται απέλαση» (deportation), είπε η Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο να αμφιβάλλει για τα βίντεο που δημοσιεύουν οι New York Times:

«Αν το περιστατικό αποδειχθεί ότι είναι η αλήθεια και [τα βίντεο των NYT] κατατείνουν σε αυτή την κατεύθυνση, τότε φυσικά είναι απολύτως απαράδεκτο», είπε η επίτροπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΕ κάλεσε τη Δευτέρα την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες απελάσεις μεταναστών, ύστερα από τη δημοσιοποίηση βίντεο που έδειχνε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής να μεταφέρει δώδεκα μετανάστες στο Αιγαίο Πέλαγος, και κατόπιν να τους αφήνει σε μια λέμβο χωρίς κινητήρα στη θάλασσα. Αργότερα τους παρέλαβε η τουρκική ακτοφυλακή.

To σημερινό δημοσίευμα του Politico

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή έρευνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε σημαντική εκλογική νίκη την Κυριακή, αλλά προκήρυξε νέες εκλογές αφού απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, όπως επισημαίνει το Politicio, δήλωσε την Τρίτη (στο CNN) πως η κυβέρνησή του «διεξάγει έρευνα». Ωστόσο, η Γιόχανσον επί της ουσίας διαψεύδει τον έλληνα πρωθυπουργό καθώς δηλώνει χαρακτηριστικά: «Μου έχουν υποσχεθεί ήδη το περασμένο καλοκαίρι ότι θα δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. Αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτε».

Τι είπε ο Μητσοτάκης στο CNN - Eνόχληση από τις επίμονες ερωτήσεις της Αμανπούρ

Εκτεθειμένη διεθνώς ξανά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη των ΝΥΤ για την απάνθρωπη επαναπροώθηση , με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κρύβει την ενόχληση που στην πρώτη του συνέντευξη, το βράδυ της Τρίτης, σε μεγάλο διεθνές μέσο μετά την επικράτησή του στις εκλογές, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος ξανά και ξανά με τις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου Κριστιάν Αμανπούρ για το συγκεκριμένο περιστατικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο 6ο λεπτό περίπου το ξεκίνημα των ερωτήσεων για τα pushbacks στον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να απαντήσει στην πρώτη ερώτηση της Κρ. Αμανπούρ, συνοδευόμενη από τα πλάνα των NYT, με τη διαβεβαίωση ότι «είδα το βίντεο των New York Times και ήδη έχω ξεκινήσει έρευνα» - χωρίς φυσικά να διευκρινίσει ποιος κάνει την έρευνα και πότε θα αποφανθεί, πιθανότατα γιατί απλώς δεν έχει ξεκινήσει καμιά τέτοια διερεύνηση.

Στη δεύτερη, επίμονη ερώτηση - αν είναι απόλυτα ξεκάθαρος ότι καταδικάζει τέτοιες πρακτικές -, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποκριτικά είπε πως βεβαίως τις καταδικάζει αλλά και ότι θέλει να επισημάνει τη «διάκριση» ότι είναι άλλο αυτό που κατέγραψαν οι New York Times και άλλο η «αναχαίτιση» προσφυγικών λεμβών στη θάλασσα, πριν εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να τις μαζέψει μετά η τουρκική ακτοφυλακή. Θα αρκούσαν, βέβαια, μερικές φωτογραφίες (όπως η παρακάτω) με σωσίβιες λέμβους που χρησιμοποιεί το ελληνικό λιμενικό φορτωμένες πρόσφυγες που μαζεύει, μετά την επαναπροώθησή τους, η τουρκική ακτοφυλακή, για να καταρριφθεί κι αυτός ο ισχυρισμός του.

Φυσικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να περιγράψει τον ρόλο του δεσμοφύλακα της Ευρώπης - Φρούριο που έχει πρόθυμα αναλάβει η κυβέρνησή του: «Πίσω στο 2015 το 75% των μεταναστών της ΕΕ έμπαιναν από την Ελλάδα. Από όταν ανέλαβα, μίλησα για αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και καταφέραμε να πολεμήσουμε τα κυκλώματα των διακινητών. Κάναμε σημαντική δουλειά με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είπαμε στην ΕΕ πως δεν μπορείς να έχεις μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων. Πολλοί λίγοι είναι αυτοί που μιλούν για τα push forward της Τουρκίας που σπρώχνουν απελπισμένους ανθρώπους στη θάλασσα προς τα δικά μας σύνορα (…) Έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά μου, τα εξωτερικά της ΕΕ. Πίσω τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε. Είπαμε στην ΕΕ πως πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου όλου περνούν μέσα. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Έχουμε δημιουργήσει εργαλεία και προγράμματα για νόμιμη μετανάστευση και προσέλκυση εργατικών χεριών».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας