× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Τούρκοι της Μυτιλήνης, ψήφισαν στο Αϊβαλί!

Το «Ν» στην εκλογική μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου στην απέναντι πόλη, μαζί με Τούρκους πολίτες που ζουν στη Μυτιλήνη και συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, στη σκιά μιας κατεστραμμένης οικονομίας

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 28/5/2023

Οι Τούρκοι της Μυτιλήνης, ψήφισαν στο Αϊβαλί!
Παναγιώτης Μπαλάσκας

Από το πρωί σήμερα Κυριακή 28 Μαΐου, εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σε μια Τουρκία που ισορροπεί στο ξυράφι της πλήρους οικονομικής καταστροφής. Ψηφίζοντας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίπαλοι ο εδώ και 20 χρόνια Πρόεδρος, ο ισλαμιστής Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν που στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου συγκέντρωσε το 49,51% των ψήφων και ο Κεμαλιστής σοσιαλδημοκράτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που πριν 14 μέρες συγκέντρωσε το 44,88% των ψήφων!

Κι αν στην κυριολεξία εκατοντάδες χιλιάδες εκλογικά τμήματα λειτουργούν από το πρωί σε όλη την Τουρκία, ένα εκλογικό τμήμα στο αντικρινό Αϊβαλί που άνοιξε πριν μέρες και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι σήμερα στις 5 το απόγευμα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κάποιων Μυτιληνιών. Είναι ένα από τα εκλογικά τμήματα που λειτουργούν στις πύλες εισόδου της Τουρκίας για Τούρκους που ζουν εκτός της χώρας και για διάφορους λόγους δεν ψηφίζουν στα Προξενεία τους. Κι όσο κι αν είναι άγνωστο ή περίεργο, τέτοιοι Τούρκοι πολίτες ζουν και στη Μυτιλήνη. Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και τη Τενέδου αλλά και Τούρκοι και Τουρκάλες παντρεμένοι και παντρεμένες με Έλληνες πολίτες που ζουν στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με κάποιους από αυτούς ταξιδέψαμε την περασμένη Πέμπτη στο Αϊβαλί. Παρακολουθήσαμε τη διαδικασία της ψηφοφορίας και ζήσαμε το αλλιώτικο εκλογικό κλίμα που στους παλιότερους θα θύμιζε εκλογές στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1990.

Το εκλογικό τμήμα στο Αϊβαλιώτικο τελωνείο, όπως και όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας τα λειτουργούν δημόσιοι υπάλληλοι σε συνεργασία με εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ο ψηφοφόρος πιστοποιεί την ταυτότητα του με το μεγέθους πιστωτικής κάρτας δελτίο ταυτότητας του. Ελέγχεται ότι κατοικεί εκτός Τουρκίας και παραλαμβάνει το φάκελο και το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στην προκείμενη περίπτωση το ψηφοδέλτιο έχει τις φωτογραφίες και τα ονόματα των δυο υποψηφίων. Στο παραβάν με τη μια και μοναδική σφραγίδα του εκλογικού κέντρου σφραγίζει σε ένα πλαίσιο τον υποψήφιο της επιλογής του, αφήνει τη σφραγίδα μέσα στο παραβάν, βάζει το ψηφοδέλτιο στο φάκελο που σφραγίζεται από τον υπεύθυνο λειτουργίας του εκλογικού κέντρου. Αυτό το φάκελο ο ψηφοφόρος ρίχνει στην κάλπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκρίνεις τη διαδικασία με την αντίστοιχη Ελληνική. Στην Τουρκία δεν υπάρχει μάχη του ψηφοδελτίου. Τα ψηφοδέλτια παραλαμβάνονται από τον ψηφοφόρο και μόνο με αυτά ψηφίζει αφού επικυρώσει την επιλογή του με μια σφραγίδα. Ούτε σταυρώματα, ούτε περιοδεία με σταυρωμένα ψηφοδέλτια...

Όσο όμως σύγχρονη μπορείς να χαρακτηρίσεις τη διαδικασία του παραβάν, άλλο τότε όπισθεν ολοταχώς είναι τα πράγματα στην πόλη. Μεγάλες γιγαντοαφίσσες, και αυτοκίνητα με τις εικόνες των υποψηφίων προέδρων και μεγάφωνα στη διαπασών που περνάς από τους δρόμους. Εκλογικά κέντρα και περιοδείες κλιμακίων με κομματικά μέλη και φυλλάδια...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμφανώς ισχυρή στην αντικρινή πόλη η υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου. Στις εκλογές της 7ης Μαΐου, στο Αϊβαλί ο  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πήρε το 69,24% των ψήφων ενώ ο Ερντογάν μόλις το 26,74. Η εικόνα των πολιτών αντανακλά και τα ποσοστά αυτά. Γυναίκες που κπνίζουν δημόσια με τις φίλες τους στα καφενεία, νεαρά ζευγάρια που φιλιούνται καταμεσής στο δρόμο, όλα αυτά που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη κοινωνία. Αραιά και που καμιά γυναίκα με μαντήλα κι αυτές από τα γύρω χωριά που κατεβήκαν για ψώνια στο παζάρι της Πέμπτης. Και μια και το έφερε η κουβέντα... Το παζάρι μικρό όσο ποτέ άλλοτε.

Χωρίς οικονομικό ενδιαφέρον οι πωλητές μια και λεφτά δεν κυκλοφορούν. Ένα ευρώ επίσημα ισοδυναμεί με 23 τουρκικές λίρες. Στη μαύρη αγορά ένα ευρώ ισοδυναμεί με 26 λίρες. Λέγεται πως η νίκη του Ερντογάν θα βυθίσει τη γειτονική χώρα σε ένα οικονομικό χάος. Ήδη οι τράπεζες έθεσαν φραγμούς στις αγορές χρυσού ακόμα και στις αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες. Ο Τούρκος που προσπαθεί να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο «όχι». Συνταξιδιώτες Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης που ζουν στη Μυτιλήνη που πήγαν στο Αιβαλί για να ψηφίσουν, προσπάθησαν να εισπράξουν τη σύνταξη τους που τους καταβάλλεται σε τούρκικες τράπεζες. Η μετατροπή της σύνταξης τους σε ευρώ ώστε να τα χρησιμοποιήσουν στην Ελλάδα ήταν αδύνατη. Και οι τιμές πώλησης της τουρκικής λίρας ακόμα και στη μαύρη αγορά σήμαινε μεγάλες απώλειες. Στην ουσία ένα άτυπο κάπιταλ κοντρόλ.

Ο Ερντογάν υπόσχεται πως την επομένη των εκλογών νικητής θα γιορτάσει την επιτυχία του στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγιά Σοφιά ανήμερα της 570ης επετείου από την άλωση της Πόλης.

Ο Κιλιτσντάρογλου κόντρα στον Ερντογάν και έχοντας παρατήσει τις καρδούλες και τις αγάπες της προεκλογικής περιόδου που προηγήθηκε του πρώτου γύρου των εκλογών υπόσχεται μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών φαινομένων. Α ναι.... και ότι θα διώξει τους Σύρους πρόσφυγες! Σε ένα εστιατόριο που σταματήσαμε για φαγητό το μεσημέρι ένας πιτσιρικάς που μας σερβίρισε μας ρώτησε αν είμαστε από τη Μυτιλήνη. Έμαθε λίγα Ελληνικά λέει στη φυλακή. Τον έπιασαν στη Μυτιλήνη να φέρνει Σύρους πρόσφυγες έναντι 5.000 ευρώ τη φορά. «Πολλά λεφτά» λέει... Τον έκλεισαν στις φυλακές Χίου, από εκεί τον έστειλαν στην Αλεξανδρούπολη και έξι μήνες μετά τον απέλασαν. Επέστρεψε στο Αϊβαλί.

Ο Κιλιτσντάρογλου επιμένει πως αν οι Σύροι πρόσφυγες (κάπου τρία εκατομμύρια λένε πως είναι ) φύγουν από την Τουρκία, θα σωθεί η οικονομία. Και «Θα το κάνει» λέει στην αφίσα του.

Σήμερα το βράδυ οι γείτονες μας θα έχουν τον Πρόεδρο που θα έχουν επιλέξει. Κι αύριο το πρωί θα πάνε για δουλειά. Κι ο Θεός, της μιας και της άλλης πλευράς του Αιγαίου, βοηθός!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη