× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ετεροδημότες: Πού και ποιοι ψηφίζουν στις δεύτερες εκλογές

Οδηγός για τους ετεροδημότες στις δεύτερες εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου. Ποιοι ψηφίζουν και πού βλέπουν πού ψηφίζουν.

Δημοσίευση 28/5/2023

Ετεροδημότες: Πού και ποιοι ψηφίζουν στις δεύτερες εκλογές

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φήμη που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και αφορούσε στους ετεροδημότες και στη δυνατότητα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις δεύτερες εκλογές 2023, εάν κάνουν αίτηση μέχρι τις 31 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγές του Υπ. Εσωτερικών αναγκάστηκαν να το διαψεύσουν με ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ποιοι ετεροδημότες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην πόλη όπου μένουν και όχι στον Δήμο, τον οποίο έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Ποιοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους στις 25/06

Όσοι ετεροδημότες ψήφισαν εκεί όπου μένουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Όσοι έκαναν αίτηση μετά τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο, θα πρέπει να μεταβούν εκεί όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, καθώς οι αιτήσεις δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καμία αίτηση ετεροδημότη που θα γίνει τώρα ή και τις επόμενες ημέρες δεν θα ληφθεί υπόψη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το υπ. Εσωτερικών διευκρίνισε το εξής:

«Έχει κυκλοφορήσει μία φήμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δήθεν η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα ετεροδημοτών, για συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου. Η φήμη αυτή είναι ψευδής και ανυπόστατη. Λαμβάνοντας υπόψη το υποθετικό σενάριο ότι οι προσεχείς εκλογές θα καθοριστούν την 25η Ιουνίου, αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου χωρίς καμία απολύτως μεταβολή. (Α' αναθεώρηση 2023). Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ θα δουν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις δεύτερες εκλογές

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες δεν έχει αλλάξει για τις δεύτερες εκλογές. Ωστόσο, αν κάποιος μπει τώρα δεν θα μπορεί να δει το σχολείο που θα ψηφίσει στις 25 Ιουνίου, καθώς μπορεί να υπάρξουν αλλαγές, με αυτό που είχε ψηφίσει κάποιος την 21η Μαΐου.

Σε λίγες ημέρες, ωστόσο, θα οριστικοποιηθεί το σχολείο, όπου θα ψηφίσουν.

Για να μάθουν το εκλογικό τους κέντρο οι ετεροδημότες για τις εκλογές 2023, θα πρέπει αρχικά να μπουν στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν δύο τρόποι για να το βρουν:

Ο πρώτος είναι απλός και χρειάζεται μόνο τον εκλογικό αριθμό. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε άμεσα σε νέα καρτέλα, όπου σας πληροφορεί για το σχολείο που θα ψηφίσετε.

Δεύτερες εκλογές 2023: Ποιους ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος,

Όπως και όλοι οι πολίτες, έτσι ούτε και οι ετεροδημότες δεν θα βάλουν σταυρό σε αυτές τις εκλογές.

Πώς ψηφίζουμε στις επαναληπτικές εκλογές 2023

Την ημέρα των εκλογών, στα παραβάν, εντός των εκλογικών κέντρων δεν θα υπάρχει στυλό. Πλέον οι ψηφοφόροι δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους. Αυτό σημαίνει πως οι ψηφοφόροι δεν θα πρέπει να έχουν μαζί τα λεγόμενα έτοιμα «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια, ούτε ψηφοδέλτια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η εκλογική διαδικασία θα προχωρήσει με την επιλογή του κόμματος προτίμησης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ