× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πράγματι, «Μαζί τα φάγαμε...» πριν 32 χρόνια

Επί απειλή κατασχέσεων ζητούνται πίσω από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης αποζημιώσεις για ζημιές από την κακοκαιρία… του 1987

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ Δημοσίευση 20/2/2019

Πράγματι, «Μαζί τα φάγαμε...»  πριν 32 χρόνια

Μια απίστευτη ιστορία καθημερινής τρέλας, που αν μη τι άλλο δείχνει τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, αλλά και τη βαθιά εξάρτηση της από τις πελατειακές πολιτικές σχέσεις, είναι η κατάσταση που ζούν εδώ και κάποιες εβδομάδες, αρκετοί κάτοικοι της υπαίθρου του νησιού μας. Εντελώς ξαφνικά, έλαβαν από την ΔΟΥ Μυτιλήνης μια ειδοποίηση, πως οφείλουν ένα ποσό προς το κράτος, οι περισσότεροι ως κληρονόμοι κάποιου πεθαμένου συγγενή τους. Μην έχοντας ιδέα από πού προέκυψε αυτό το χρέος, απευθύνθηκαν στην αρμόδια ΔΟΥ, όπου με έκπληξη, διαπίστωσαν πως τους ζητούν πίσω χρήματα, που έλαβαν οι ίδιοι ή πεθαμένοι συγγενείς τους το μακρινό 1987, ως κρατική επιδότηση για ζημιές που είχε προκαλέσει στον λεσβιακό ελαιώνα η μεγάλη κακοκαιρία τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είχε συμβεί τελικά; Τον Μάρτιο του 1987 στη Λέσβο, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μια πρωτόγνωρη κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στους ελαιώνες, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η παραγωγή λαδιού για τα επόμενα χρόνια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές του 1989, με εθνικούς πόρους – κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας – μοίρασε αποζημιώσεις στους αγρότες, τα λεγόμενα «παγόπληκτα». Οι παλιότεροι θα θυμούνται μάλιστα, πως οι επιταγές μοιράζονταν από το Νομάρχη και το διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας στα καφενεία των χωριών επιδεικτικά, ως ύψιστο δείγμα της φιλολαϊκής πολιτικής της τότε κυβέρνησης. Λίγα χρόνια μετά τις εκλογές, η ΕΟΚ – έτσι ονομαζόταν ακόμα τότε η ΕΕ - αποκάλυψε την παρανομία και απαίτησε την επιστροφή των αποζημιώσεων με την απειλή μεγάλου προστίμου για την Ελλάδα. Έτσι οι επόμενες κυβερνήσεις της δεκαετίας του ‘90, άρχισαν να στέλνουν σωρηδόν ειδοποιητήρια επιστροφής των «παράτυπων» αυτών αποζημιώσεων. Πολύ λίγοι όμως ήταν εκείνοι που επέστρεψαν τα χρήματα. Οι περισσότεροι, είχαν ήδη πεθάνει.

Τώρα 30 χρόνια μετά, επανέρχονται τα ειδοποιητήρια στους κληρονόμους ζητώντας τους πίσω πολλαπλάσια ποσά (με τις προσαυξήσεις), υπό την απειλή μάλιστα πως αν σε 30 μέρες δεν εξοφλήσουν το χρέος, θα τους γίνει αναγκαστική κατάσχεση στους λογαριασμούς τους.

Τις ίδιες μέρες που φτάνουν τα ειδοποιητήρια στους έκπληκτους αγρότες του νησιού και στους συγγενείς τους, τα δελτία των οκτώ είναι γεμάτα ειδήσεις για εκατομμύρια μάρκα της SIEMENS που γέμισαν τα κομματικά ταμεία, δανειακές διευκολύνσεις σε στελέχη κομμάτων εκατοντάδες χιλιάδων ευρώ, δανεικά κι αγύριστα σε μεγιστάνες του πλούτου και σε ΜΜΕ, σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας και Υπουργούς της δεκαετίας του ’90 υπόδικους και στη φυλακή.
Πράγματι τελικά είχε δίκιο ο κ. Πάγκαλος. Μαζί τα φάγαμε!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΧΩΡΙΑ

Προς αντικατάσταση των φωτιστικών στα Πηγαδάκια

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης το έργο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων