× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι πλημμύρες, ένα πολυδιάστατο ζήτημα, με ρίζες σε πολλές επιμέρους αιτίες

Γράφουν οι ΑΛΙΚΗ ΚΑΛΛΗ, ΕΛΕΑΝΑ ΚΟΥΤΣΟΒΙΛΗ και ΡΑΝΙΑ ΤΖΩΡΑΚΗ*

Δημοσίευση 19/12/2019

Οι πλημμύρες, ένα πολυδιάστατο ζήτημα, με ρίζες σε πολλές επιμέρους αιτίες

Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλησιάζουν, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα πλαίσια του προγράμματος ERMIS-F https://geoportal.ermis-f.eu/, διοργανώνει συζητήσεις με την μορφή σεμιναρίων στην Καλλονή. Η πρώτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14/12/2019, στο χώρο του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Ομίλου Καλλονής. Στόχος της 1ης συνάντησης ήταν η συζήτηση με τους κατοίκους για το πρόβλημα των πλημμυρών, τις αιτίες που συνεισφέρουν στο πρόβλημα και τα αποτελέσματα αυτών,καθώς και η ιεράρχηση  προτεινόμενων μέτρων αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων απότους συμμετέχοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμμετείχαν άτομα από την δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ακολουθήθηκε η μεθοδολογία VCA (Vulnerability and Capacity Assessment), που αναπτύχθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό και η οποία γνωρίζει μεγάλη εφαρμογή παγκοσμίωςσε θέματα αντιμετώπισης κινδύνων και καταστροφών. Στόχος της είναι η αναγνώριση και αξιολόγηση των συνιστωσών που καθιστούν μια κοινότητα ευάλωτη στις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, αλλά και η ανάδειξη της δυνατότητας εύρεσης λύσεων με άμεση συνεργασία των κατοίκων και των τοπικών φορέων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαβούλευσης χρησιμοποιώντας μια σειρά  εργαλείων έρευνας. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη συνάντηση ήταν:

•           H ανοιχτή ομαδική συζήτηση (Focus group discussion)

•           Problem/ Solution trees,για την αποτύπωση της πολυπλοκότητας του προβλήματος και της εύρεσης λύσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

•           Αξιολόγηση των προτεινόμενων λύσεων από τους συμμετέχοντες μέσω ερωτηματολογίων

Μέσω της συνάντησης, έγινε κατανοητό για τους ερευνητές  και τους συμμετέχοντες,  το γεγονός ότι η πλημμύρα και οι επιπτώσεις της αποτελεί ένα πολυδιάστατο ζήτημα, με ρίζες σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Αναγνωρίστηκαν σαν αίτια η εγκατάλειψη των αναβαθμών της αγροτικής γης, η ερημοποίηση πολλών κτηνοτροφικών εκτάσεων,η αυθαίρετη δόμηση και η κάλυψη πολλών επιφανειών με άσφαλτο που μειώνει κατά πολύ την απορρόφηση από το έδαφος του νερού, ο ανεπιτυχής καθαρισμός των ποταμών με μηχανικά μέσα που οδηγεί σε απομάκρυνση της βλάστησης, σε αποσταθεροποίηση των πρανών και σε μεγάλες ταχύτητες του νερού.Επίσης η κλιματική αλλαγή αναγνωρίστηκε επίσης σαν μια συνιστώσα, η οποία οφείλεται στην μεγαλύτερης έντασης βροχή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα πλημμυρικά συμβάντα των τελευταίων ετών έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό συνοικίες της Καλλονής με χαμηλό τοπογραφικό υψόμετρο, με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αναγκάζονται να ζουν μέσα στην υγρασία και τη μούχλα. Επίσης πολλές οικογένειες αδυνατούν να αντικαταστήσουν τις οικοσυσκευές που καταστράφηκαν σε προηγούμενες πλημμύρες, καθώς το ύψος αποζημίωσης είναι ελάχιστο και δίνεται με καθυστέρηση πολλών ετών. Μέσω της συζήτησης με τους κατοίκους,αυτή και άλλες συνέπειες του προβλήματος συζητήθηκαν με σκοπό την εύρεση λύσεων σε ένα πρόβλημα με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λύσεις που κλήθηκαν να αξιολογήσουν οι συμμετέχοντες είναι φιλικές προς τη φύση και μπορούν να μειώσουν σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Η συλλογή του νερού με δημιουργία μικρών φραγμάτων και λιμνών για την χρήση στην κτηνοτροφία, αλλά και η αύξηση της απορροφητικότητας του εδάφους με αναδάσωση, φυτεύσεις, δημιουργία και συντήρηση καλλιεργούμενων αναβαθμών μπορούν να αντικαταστήσουν την ανάγκη για μεγάλα τεχνικά έργα.

Για το νέο  έτος προγραμματίζονται συναντήσεις με ομάδες συγκεκριμένου ενδιαφέροντος, ανάλογα με τον τρόπο που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αλλά και μια επαναληπτική ανοικτή συνάντηση.

*Καλλή Αλίκη (φοιτήτρια ΤΩΘΒΕ), Ελεάνα Κουτσοβίλλη (υποψ.Διδάκτορας ΤΩΘΒΕ) και Ράνια Τζωράκη( Επικ. Καθηγήτρια ΤΩΘΒΕ)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»