× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου συνομιλεί με τους ανθρώπους του πολιτισμού

Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη των θεατρικών σωματείων «Άστεγοι», «Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης», «Μπουρίνι», του χορευτικού σωματείου «Χοροδοιπόροι», του «Artοποιώ» και του εργαστηρίου βιβλιοδεσίας «Τορτουγίτα»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/6/2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου συνομιλεί με τους ανθρώπους του πολιτισμού

Συνάντηση διαλόγου για την πολιτιστική δημιουργία στη Λέσβο διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη των θεατρικών σωματείων «Άστεγοι», «Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης», «Μπουρίνι», του χορευτικού σωματείου «Χοροδοιπόροι», του χώρου τέχνης και δημιουργίας «Artοποιώ» και του εργαστηρίου παραδοσιακής βιβλιοδεσίας «Τορτουγίτα». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν οι υποψήφιοι Βουλευτές, Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Νικολάρα, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Λέσβου και νυν δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης, Κώστας Αστυρακάκης, καθώς και άλλα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος.

Στη συνάντηση, που ήταν η πρώτη από μια σειρά επαφών με φορείς πολιτισμού, που θα οργανώσει το προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδείχθηκαν από τα πολιτιστικά σωματεία τα κυριότερα προβλήματά τους και αναζητήθηκαν λύσεις και διέξοδοι.

 Ενώ στη Λέσβο υπάρχει πληθώρα πολιτιστικών συλλόγων, θεατρικών σωματείων (έχουν φτάσει τα δεκατρία!), μουσικών σχημάτων και κάθε λογής πολιτιστικών ομάδων, αυτό που λείπει είναι η ουσιαστική στήριξη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος, όσο και ένας βαθύτερος, στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη και της ανάδειξη του πολιτισμού της Λέσβου, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, την ιστορία, τις φυσικές ομορφιές, τη γαστρονομία κ.α. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι του πολιτισμού τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη (και δωρεάν, όπου είναι δυνατόν) πρόσβαση των πολιτών σε αξιόλογα πολιτιστικά θεάματα και εξέφρασαν την αγωνία και τη δυσφορία τους για την σημερινή απουσία ηθικής και οικονομικής στήριξης από τον Δήμο Μυτιλήνης, αλλά και τα εμπόδια πρόσβασης των σωματείων στον κατ’ εξοχήν χώρο πολιτισμού της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη του νησιού για ένα νέο Πολυχώρο Πολιτισμού, για την ίδρυση ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και την χρησιμότητα ύπαρξης θεσμών λαϊκής επιμόρφωσης, όπως ήταν παλαιότερα οι ΝΕΛΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασαν βασικές δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος για τον πολιτισμό. Έδωσαν έμφαση στην αύξηση της χρηματοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, την καθολική πρόσβαση των πολιτών στον πολιτισμό με έμφαση στην πολυφωνία, την τοπικότητα και τη διαφορετικότητα.

Τη θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού και ιδιαίτερα μικρών ανεξάρτητων ομάδων, την αναβάθμιση του θεσμού των επιχορηγήσεων. Την διαβάθμιση των τίτλων σπουδών της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε βαθμίδα αντίστοιχη με ΤΕ, καθώς και την αποκέντρωση του πολιτισμού σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την αναβάθμιση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ και την ίδρυση Περιφερειακών Θεάτρων μέσω της συνέργειας του Υπουργείου Πολιτισμού με δήμους και περιφέρειες.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»