Ο ψεύτης και οι μάρτυρες του (μέρος δεύτερο)
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/6/2023

Αυτά, λοιπόν, για τα ΣΔΙΤ, τις «μη ιδιωτικοποιήσεις» του νερού και τους «Μητσοτάκης και τους συν αυτώ».Πριν όμως πούμε για συγκεκριμένες μεθοδεύσεις που απεργάζεται η απελθούσα κυβέρνηση, που κατά τα φαινόμενα θα είναι και η επόμενη, μια - δυο παρατηρήσεις για την ενημερωτική ανάρτηση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (προηγούμενο κείμενο).
Αναφέρεται, λοιπόν, ότι: «... μέσω της είσπραξης τελών από τους πολίτες, ... , οι ιδιωτικοί φορείς αποπληρώνουν την αρχική χρηματοδότηση και προσδοκούν την εξασφάλιση εύλογου κέρδους».
Αλήθεια, εκεί στο Υπουργείο δεν γνωρίζουν πως φόρους και τέλη επιβάλει μόνο το κράτος; Δεν ξέρουν πως οι ιδιώτες καθορίζουν τιμές πώλησης προϊόντων και καταρτίζουν τιμοκαταλόγους που βάσει αυτών πουλάνε τα εμπορεύματά τους; Δεν ξέρουν πως τέλη δεν μπορούν ούτε να επιβάλλουν ούτε, καν, να ορίσουν;
Ή μήπως «ο ψεύτης και οι μάρτυρές του» θέλουν να μας πουν και κάτι άλλο και το πάνε από τις γύρες;
Να σας ενημερώσω, επίσης, ότι οι νόμοι που ρυθμίζουν τα των ΣΔΙΤ είναι ο 3389/2005, ο 4412/2016 και ο 4413/2016. Αυτό το αναφέρω απλά, για να ξέρουμε πότε και από ποιους ψηφίστηκαν οι σχετικοί νόμοι και ,άρα, ποιοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτή τη κατάσταση
Και κάτι τελευταίο. Αναμενόμενο μεν, αλλά καλό είναι να το λέμε. Τα ΣΔΙΤ επιβλήθηκαν στην ελληνική πραγματικότητα ύστερα, βεβαίως, από συμβουλές;, προτροπές;, οδηγίες;, εντολές;, - ότι θέλετε πάρτε - της καλής μας Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και τώρα οι συγκεκριμένες περιπτώσεις που λέγαμε:
- Κέρκυρα: Η Κέρκυρα έχει σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότησή της. Εκπονήθηκε, λοιπόν μελέτη για έργο ύψους 181,2 εκατ. ευρώ. με το οποίο αντιμετωπίζεται το πρόβλημα οριστικά. Στην Κέρκυρα, όμως υπάρχει και ΔΕΥΑ. Μια από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, με καταρτισμένο προσωπικό και με μεγάλη εμπειρία στις κατασκευές έργων.
Αντί, όμως να αναλάβει η ΔΕΥΑ την εκτέλεση του έργου, όταν μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής λέει πως η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη 100% από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρούν σε ΣΔΙΤ, σύμφωνα με το οποίο η ανάδοχος εταιρεία μετά το πέρας της κατασκευής του έργου θα έχει την εκμετάλλευσή του για 26 χρόνια.
Ήτοι, χρηματοδοτείται ένας ιδιώτης κατά 100% για να εκτελέσει ένα έργο, και έχει εξασφαλισμένα επιπλέον κέρδη για είκοσι εξ τουλάχιστον χρόνια. Και λέω τουλάχιστον διότι:
Με το έργο, σύμφωνα με τη μελέτη, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ύδρευσης όλης της Κέρκυρας. Δηλαδή, για είκοσι εξ χρόνια τις υπηρεσίες ύδρευσης στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τη σύμβαση, θα τις παρέχει οι ιδιώτης.
Που σημαίνει πως για είκοσι εξ χρόνια η ΔΕΥΑ θα έχει αποκοπεί από το φυσικό της αντικείμενο, μέσα σ' αυτά τα χρόνια θα αποστελεχωθεί, και βέβαια όταν θα λήξει η σύμβαση με τον ιδιώτη, η ΔΕΥΑ Κέρκυρας, αν υπάρχει ακόμα, δεν θα είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες της.
Τότε θα προκύψει ως «αναγκαία» λύση είτε η ανανέωση της σύμβασης με τον ίδιο ιδιώτη, είτε η προκήρυξη ενός άλλου ΣΔΙΤ. με σκοπό τη διαχείριση του έργου.
Στάθηκα στην περίπτωση της Κέρκυρας γιατί είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της «μη ιδιωτικοποίησης» του νερού. Εκτός, όμως από την Κέρκυρα, είναι σε εξέλιξη και μια σειρά ακόμα προσπάθειες «μη ιδιωτικοποίησης» νερού με ΣΔΙΤ, όπως:
- Ξάνθη: Έργα μεταφοράς νερού από το Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης.
- Καρδίτσα: Εκσυγχρονισμός δικτύου άρδευσης ΤΟΕΒ Ταυρωπού, και αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια - Ορφανά.
- Σητεία: Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών για άρδευση.
- Ιεράπετρα: Φράγμα και δίκτυο Αγ. Ιωάννη και δίκτυο άρδευση.
- Μεσσηνία: Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης.
Kαι μια σειρά άλλα παρόμοια έργα, αλλά και έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Αυτά είναι τα σχέδιά τους για τη «μη ιδιωτικοποίηση του νερού» , «για νερό δημόσιο αγαθό», και όλα τα σχετικά. Σε όλα τα παραπάνω έργα, οι όροι και οι συνθήκες εκτέλεσης τους είναι ίδιες ή παρόμοιες με αυτές της Κέρκυρας.
Να πούμε όμως, να τονίσουμε καλύτερα, και κάτι άλλο. Άσχετα με το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, ο λαός των παραπάνω περιοχών αλλά και όποιων άλλων όπου μηχανεύονται για τη ζωή του παρόμοια σχέδια, δεν έχει πει τη τελευταία του λέξη. Και είναι βέβαιο πως όταν έρθει η ώρα θα την πει.
Ήδη στη Κέρκυρα και στον κάμπο της Καρδίτσας τα όργανα έχουν αρχίσει...
Υ.Γ. 1 Άραγε εξακολουθούν να λένε πως η ρυθμιστική αρχή ύδατος δεν έχει «αγορά νερού» να ρυθμίσει και όλες τις άλλες σχετικές μπαρούφες και αηδίες;
Υ.Γ. 2 Φράγμα Τσικνιά: Μη τολμήσει κανείς και ανακατέψει την ύδρευση της Μυτιλήνης στα σχέδιά τους γιατί, τότε, θα γελάσει το χείλι κάθε πικραμένου...
Υ.Γ. 3 Τελικά, φαίνεται πως όταν η συγχωρεμένη ή μάνα μου έλεγε πως «Τ» Μητσοτάκη οι κουβέντες και τ' γαιδάρ' οι πορδές, ένα πράμα» είχε δίκιο.
*O Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ