× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Αη Βασίλης μπήκε στο γήπεδο και όλες οι χώρες έπαιξαν μπάλα!

Πάνω από 500 παιδιά από το ΚΥΤ Μόριας και τη Μόρια προπονούνται καθημερινά μαζί

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/12/2019

Ο Αη Βασίλης μπήκε στο γήπεδο και όλες οι χώρες έπαιξαν μπάλα!
Κάμερα- Μοντάζ: Παναγιώτης Μπαλάσκας

Ο Άη Βασίλης μπήκε το πρωί του Σαββάτου στο γήπεδο του Σπανού στην Παναγιούδα, και παρά τη συννεφιά, το γιορτινό κλίμα επικράτησε στην τελευταία προπόνηση της χρονιάς. Η κάμερα του «Ν» μπήκε στο γήπεδο, μίλησε με τους προπονητές και τα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά της Κοινότητας της Μόριας και τα παιδιά προσφύγων που μένουν στο ΚΥΤ Μόριας και σε άλλες δομές, πάνω από 500 συνολικά, κάθε μέρα εδώ και δύο χρόνια προπονούνται μαζί υπό την αιγίδα του ιδρύματος Barcelona, με την οργάνωση Movement on the Ground που υλοποιεί το πρόγραμμα «Futball Net» μαθαίνοντας στα παιδιά διαχείριση θυμού, σεβασμό και άλλες αξίες.

Ποικίλες είναι αθλητικές δραστηριότητες: σκυταλοδρομίες, χούλα-χουπ, ποδόσφαιρο, τένις, βόλεϊ, χάντμπολ, ενώ ένα άλλο αθλητικό πρόγραμμα για προσφυγόπουλα με Αναπηρίες «τρέχει» στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά- Τεπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κωνσταντίνα Βουγιούκαλου, υπεύθυνη αθλητικών δραστηριοτήτων του προγράμματος διευκρινίζει στο «Ν» ότι «Τα παιδιά δεν μαθαίνουν πώς να είναι οι τέλειοι αθλητές, αλλά μαθαίνουν αξίες ζωής: πώς να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, την ομαδική εργασία, το σεβασμό, τη σεμνότητα, πώς να φτάνουν τους στόχους τους, πώς να ελέγχουν τον θυμό τους και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους».

Η ηλικία των παιδιών είναι από 6 έως 18 ετών και είναι διαφόρων εθνικοτήτων: Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Ελλάδα, Αλβανία, αγόρια και κορίτσια. «Πολλά παιδιά βρίσκονται μαζί μας στο πρόγραμμα για 1,5 με 2 χρόνια, προπονούνται καθημερινά. Κάποια παιδιά είναι ασυνόδευτα ανήλικα που μένουν στη Μόρια» προσθέτει.

Οι προπονητές είναι επίσης Έλληνες και πρόσφυγες. Η οχτάχρονη Sumahia, από την Καμπούλ του Αφγανιστάν, μένει με την οικογένειά της στον καταυλισμό του Δήμου στον Καρά- Τεπέ. Αυτό που της αρέσει περισσότερο, είναι ότι μαθαίνει «μπάλα» γιατί στην χώρα της δεν ήξερε, ενώ αυτό που απολαμβάνει περισσότερο, είναι «όταν μπαίνει γκολ, που μαζευόμαστε όλα τα παιδιά μαζί, και από τις δύο ομάδες, δίνουμε τα χέρια και πανηγυρίζουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 12χρονος Γιώργος από τη Μόρια, εξηγεί ότι «όλα τα παιδιά, και οι συμμαθητές μου βλέπουν ότι είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο. Δεν έχει σημασία τι εθνικότητα είσαι, όλα τα παιδιά πρέπει να είναι με αρμονία και ενωμένα ανεξάρτητα από πολιτισμούς, γλώσσες και θρησκείες»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα