× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε νέα βάση η δακοκτονία και περισσότερους πόρους για το πρόγραμμα

Διεκδικεί η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/12/2019

Σε νέα βάση η δακοκτονία και περισσότερους πόρους για το πρόγραμμα

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσίας στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης υπερψήφισε την έναρξη του νέου προγράμματος της δακοκτονίας. Όμως κατά την τοποθέτηση του σημείωσε την ανάγκη να διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι, να γίνει μια συνολική συζήτηση γύρω από την δακοκτονία και να τεθεί σε νέα βάση το πρόγραμμα. Επίσης κατά την συζήτηση του θέματος ζήτησε να ενταχθεί και η Λήμνος στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου.

Στην τοποθέτηση του σημείωσε: “Το πρόγραμμα αυτό μόνο κατ' ευφημισμόν είναι πρόγραμμα δακοκτονίας. Στην πραγματικότητα ο δάκος κάθε χρόνο κάνει πάρτι στους ελαιώνες ανενόχλητος.

Η άποψη μας για την δακοκτονία είναι πως για την υλοποίηση της ή την μη υλοποίηση της την απόφαση θα πρέπει να την λαμβάνουν γεωπόνοι.

Δεν μπορεί η απόφαση για την καταπολέμηση του δάκου να λαμβάνεται από τοπικά συμβούλια, δημοτικά συμβούλια, περιφερειακά συμβούλια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη κι όποιο άλλο εμπλεκόμενο κρατικό όργανο που λειτουργεί με πολιτικά ή οικονομικά κριτήρια κι όχι με γεωτεχνικά κριτήρια.

Ο τρόπος υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας είναι εξαιρετικά προβληματικός και με πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Μια αποτυχία που στοιχίζει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς των νησιών μας και έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των νησιών μας.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο ήδη εδώ και μια πενταετία είχε προτείνει να υιοθετηθούν νέοι μέθοδοι ψεκασμού (τρακτέρ στους πεδινούς ελαιώνες και drones στους ορεινούς ελαιώνες), ώστε να γίνεται ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και με μικρότερο κόστος η καταπολέμηση του δάκου.

Χαιρόμαστε που έστω και πιλοτικά αυτές οι προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί. Όμως, πρέπει να γίνουν εφαρμογές σε μεγαλύτερη έκταση για να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καταπολέμησης του δάκου. Πρέπει να σταματήσουν τα χατηράκι, στις προσλήψεις γεωπόνων, αρχιεργατών κλπ, οι ύποπτες εμμονές σε προμήθειες συγκεκριμένων σκευασμάτων για την καταπολέμηση του δάκου (βλέπε υπόθεση Lebacid).

Εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα είναι η εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών και των εργατών της δακοκτονίας ώστε να πάψουν να σέρνονται διάφοροι μύθοι που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αναποτελεσματικούς ψεκασμούς ή ματαίωση των ψεκασμών. Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να γίνει μια συνολική συζήτηση του θέματος της δακοκτονίας κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Επίσης θεωρούμε απαραίτητο να ενταχθεί η Λήμνος στο φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας. Ψηφίζουμε την έναρξη του φετινού προγράμματος”.

Όχι στις συμβάσεις εργασιακής ομηρίας
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που απέστειλε η παράταξη ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μανάβης ζήτησε την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας με μόνιμο προσωπικό  και καταψήφισε την εισήγηση για την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας.

Ειδικότερα, στην τοποθέτηση του επί του θέματος ανέφερε: “Η Ανταρσία στο Αιγαίο διαφωνεί με τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Οι ανάγκες της Περιφέρειας πρέπει επιτέλους να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό. Είμαστε αντίθετοι με το καθεστώς εργασιακής ομηρίας που έχει θεσπιστεί με τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί ότι το έργο που παράγεται μέσα από τέτοιες συμβάσεις ποσοτικά και ποιοτικά είναι σαφώς κατώτερο από το έργο που παράγεται από μόνιμους εργαζόμενους. Κι αυτό γιατί οι συμβασιούχοι μέχρι να μάθουν τα αντικείμενα στα οποία εξειδικεύονται, αναγκάζονται να αποχωρήσουν από την εργασίας τους. Καταψηφίζουμε την εισήγηση και καλούμε όλες τις παρατάξεις να κάνουν το ίδιο.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο ήταν η μόνη παράταξη που καταψήφισε την εισήγηση αυτή. Όλες οι άλλες παρατάξεις (ακόμη κι αυτές που έχουν αναφορά στην Αριστερά) υπερψήφισαν τις συμβάσεις εργασιακής ομηρίας".

Στα άλλα θέματα
Παράλληλα ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης καταψήφισε τις εισηγήσεις για τον ταμειακό απολογισμό του 2018, την 10η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, τον ορισμό εκπροσώπου της Περιφέρειας στην επιτροπή διαχείρισης του προγράμματος Leader/ CLLD στην Χίο.

Επίσης καταψήφισε και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής. Επίσης καταψήφισε την παράταση ισχύος της προγραμματικής σύμβασης που αφορά στην αντικατάσταση κουφωμάτων και την αναδιάταξη των χώρων του ισογείου του Δημοτικού Σχολείου Σκαλοχωρίου, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο ένα έργο που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2016 να καρκινοβατεί σχεδόν πέντε χρόνια.

Αντίθετα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο υπερψήφισε την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με την ΔΕΥΑΛ για τον καθαρισμό και την επισκευή του αποχετευτικού αγωγού στον ποταμό Σεδούντα του Πλωμαρίου. Επίσης υπερψήφισε το ετήσιο πρόγραμμα πρόσληψης τακτικού προσωπικού της Περιφέρειας.

Διευκρινίζουμε εδώ ότι η Περιφέρεια ελπίζει να καλύψει ορισμένες από τις κενές θέσεις με εθελούσιες μετακινήσεις προσωπικού από άλλες υπηρεσίες. Δηλαδή δεν πρόκειται να γίνουν νέες προσλήψεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκαρδιστικά «e‑stories από τα παλιά» με 3ο βραβείο

Σημαντική διάκριση για το Θεοφράστειο Δημοτικό Σχολείο Ερεσού, η ταινία του οποίου έκλεψε την παράσταση στον στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους
ΧΩΡΙΑ

ΑΤΜ στην Αγρα

Ικανοποίησε το αίτημα των κατοίκων η Δυτική Λέσβος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χιλιάδες νέοι και νέες από όλη τη χώρα στη Μυτιλήνη

Συνέντευξη Τύπου στελεχών της ΚΝΕ Λέσβου για το Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου στα Τσαμάκια
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τριήμερο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Δραστηριότητες στη φύση για μικρούς και μεγάλους
ΧΩΡΙΑ

Κλειστό για λίγες ημέρες το Κάστρο Μολύβου

Λόγω επειγουσών εργασιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ευκαιρίες για ανέγερση Ειδικών και Μουσικών Σχολείων στο νέο ΕΣΠΑ»

Στην προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να στηρίξει την Εκπαίδευση, την ανέγερση νέων σχολείων και τη Δια Βίου Μάθηση αναφέρεται ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Στέλιος Καμπούρης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Κανένας έντιμος εργολάβος δεν θα έδινε διαμέρισμα σε τέτοιο μπαταχτσή

«Δεν ξέρω κανέναν εργολάβο που να ζει έντιμα, που θα σας έδινε διαμέρισμα, στον μεγαλύτερο μπαταχτσή της ελληνικής πολιτικής ζωής» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στις διαδρομές του Πλωμαρίου

Η εκδήλωση του «Πόλιον» online
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το έκτρωμα Χατζηδάκη»

Ομιλία Μπουρνού στην ολομέλεια της βουλής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα»

Μαχητική απεργιακή κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μνημόνιο για την αποκατάσταση του καμένου ΚΥΤ Μόριας

Συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εντοπίστηκε ο οδηγός που χτύπησε και εγκατέλειψε το Δημήτρη

H οικογένεια του ετοιμάζει μήνυση κατά παντός υπευθύνου