× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ρόλος της οικογένειας στην Ελλάδα του σήμερα

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις: Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2020

Ο ρόλος της οικογένειας στην Ελλάδα του σήμερα

Καθώς η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ρευστότητα ως προς τις ηθικές και πατροπαράδοτες αξίες της, το γνώρισμα που κάνει έντονη πλέον την παρουσία του είναι η ατομικότητα των ανθρώπων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ατομικότητας, η οικογένεια στην Ελλάδα του σήμερα, δεν αποτελεί πλέον το βασικό και αναντικατάστατο «κύτταρο» του συστήματος της κοινωνίας. Παράλληλα, η οικογένεια ως θεσμός δέχεται κριτική σε διάφορα επίπεδα. Αυτοί που αντιτίθενται στο πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο την κατηγορούν ότι με την συμμόρφωση της στους κανόνες της κοινωνίας, εξακολουθεί να ασκεί ρόλο καταπιεστικό.

Πολλά επαγγέλματα που λειτουργούν ως παράγοντες «κοινωνικού ελέγχου» αποδοκιμάζονται ανοιχτά. Έτσι, οι δικαστές, οι αστυνομικοί, οι δάσκαλοι, οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ιερείς, στήνονται πολλές φορές «στη γωνία» και οι επικριτές τους ζητούν από αυτούς να απολογηθούν για τους ίδιους λόγους που κατηγορούν την οικογένεια. Είναι φανερό λοιπόν, πως όλοι μας βρισκόμαστε στη δίνη αξιολογικών – προσωπικών ιδεολογιών, εκτιμήσεων και αφηγημάτων.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε, τα οποία αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι πολλοί νέοι στις μέρες μας βρίσκονται σε δυσαρμονία ως προς την κοινωνία στην οποία ανήκουν, βιάζονται να ρίξουν το «ανάθεμα» σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα βιαστούν να καταδικάσουν την σύγχρονη ελληνική οικογένεια και τις μεθόδους της, λίγοι είναι όμως αυτοί που θα καταλάβουν πως η χαλάρωση των κοινωνικών δομών έφερε μαζί της και το πρόβλημα των «αποξενωμένων – περιθωριακών νέων».

Η οικογένεια σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν, καλείται να φροντίσει για την κοινωνικοποίηση των νέων μελών της μέσα σε μια κοινωνία, όπου δεσπόζει η ατομικότητα, ο εγωκεντρισμός και οι περίφημοι «νόμοι της αγοράς». Καλείται να διαχειριστεί τις απογοητεύσεις των παιδιών της και να «δαμάσει» της δικές της προσδοκίες που βρίσκονται συνήθως προσανατολισμένες στην επιτυχία και αγνοούν την αποτυχία. Κι όμως, η επιτυχία όπως και η αποτυχία αποτελούν μέρος του παιγνιδιού που λέγεται ζωή.

Επιπλέον, καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα που δημιουργείται όταν χάνουμε τους πραγματικούς στόχους που επιδιώκουμε με την «τυφλή»υπακοή στους οικογενειακούς κανόνες. Καλείται να αντιληφθεί δηλαδή, ότι με αυτόν τον τρόπο καταστέλλει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία καλούνται να αναλάβουν τα παιδιά προκειμένου να μπορέσουν να οικοδομήσουν με το πέρασμα του χρόνου μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ταυτότητα, ξέχωρα από την οικογένειά τους.
Έτσι, η σκέψη που θα πρέπει να κάνει ο γονιός πλέον είναι πως ούτε ο ίδιος θα πειθαρχούσε τυφλά και μηχανικά σε μια εντολή, εκτός και αν πείθονταν ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για αυτό.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να εξηγήσει στο παιδί του τους λόγους για τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε κανόνες στον περίπλοκο κόσμο στον οποίο ζούμε και δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Είναι αλήθεια πως μόνο με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα αισθανθούν ότι διαθέτουν σαφή και ξεκάθαρα όρια και κατά συνέπεια θα νιώσουν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια.

Τα παιδιά έχουν την ανάγκη της καθοδήγησης από την οικογένειά τους, όπως και την ανάγκη της στοργής και της επιδοκιμασίας της, αλλά όχι την ανάγκη της παρέμβασης και της υπερπροστασίας. Η αλλαγή και η βαθμιαία χαλάρωση των άλλοτε απολυταρχικών, αυταρχικών και τιμωρητικών μεθόδων πειθαρχίας δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αδιαφορία. Το θεμελιακό ζήτημα δεν πρέπει να αποτελεί πλέον το κατά πόσο η πειθαρχία είναι απαραίτητη ή όχι.

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί, θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό στην ζωή τόσο των παιδιών όσο και των γονέων προκειμένου να μπορέσουν να συμφωνήσουν πάνω σε βασικούς θεμελιώδεις κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούνται εξίσου και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Αυτή είναι ίσως και η μοναδική ελπίδα για να μην επιβεβαιωθεί στο μέλλον η περίφημη ρήση του διάσημου ψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Καρλ Γιούνγκ :
'' Το βαρύτερο φορτίο για ένα παιδί είναι η ζωή που δεν έζησαν οι γονείς του ''.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική-Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ο 3ος Ποδηλατικός Μαραθώνιος Γέρας

To Σάββατο 4 Ιουλίου, με διαδρομές στη μνήμη του Παναγιώτη Κυμούρη και του Γιώργου Καμάτσου
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Μεγάλη ελβετική αποστολή κατά του κορονοϊού

Το ίδρυμα Guido Fluri έχει δωρίσει σημαντικό ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

«Ανοιγμα» με ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα

Η Ελλάδα ανοίγει τα περιφερειακά της αεροδρόμια
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Eθελοντική αιμοδοσία στη Θερμή

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 από τις 17:30 έως και τις 21:00
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Φεγγαροβόλτα» με τον «Ορειάς»

Σκάλα Καλλονής, Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και ουζάκι!
ΓΕΥΣΗ

Έφτασε η παραδοσιακή βασιλόπιτα Αγιάσου σε συσκευασία

Σε όλα τα καταστήματα της Μυτιλήνης από τον παραδοσιακό φούρνο ΣΟΥΣΑΜΛΗ Ο.Ε.
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Αλλάζουν τα όρια επιβατών για ΙΧ, ταξί και βαν

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για τα οχήματα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε 24 ώρες ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Tο σύνολο κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασε χθες τα 10 εκατομμύρια παγκοσμίως
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Μηχανικοί και επιστήμονες ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τις πλημμύρες στην Καλλονή

Γράφουν οι ΕΛΕΑΝΑ ΚΟΥΤΣΟΒΙΛΗ, ΑΛΙΚΗ ΚΑΛΛΗ και ΡΑΝΙΑ ΤΖΩΡΑΚΗ
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

«Έι, ψιτ, κοπελίτσα…»

Η Δέσποινα Καβίρη, από τη Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, μιλά για το υποτιμημένο επάγγελμα της φροντίδας, τις νοσοκόμες και τους νοσηλευτές.Για εκείνες και εκείνους που έγιναν «Ήρωες» μέσα στην πανδημία του κορονοϊού
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4 παιδικές χαρές αναβαθμίζονται στη Δυτική Λέσβο!

Σε Αγία Παρασκευή, Μόλυβο, Παράκοιλα και Σκουτάρο
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

«Στάσου πλάι μου» με ασφάλεια!

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών με εκπροσώπους από Πνοή και ΚΕΘΕΑ να μιλούν στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ