× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μόρια είναι κόλαση, τους κάνουμε το βίο αβίωτο και αυτοί εξακολουθούν να έρχονται. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα νησιά μας αποθήκες ψυχών.

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 21/1/2020

Η Μόρια είναι κόλαση, τους κάνουμε το βίο αβίωτο και αυτοί εξακολουθούν να έρχονται. Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τα νησιά μας αποθήκες ψυχών.

Τα μηνύματα είχαν φανεί από την αρχή δυστυχώς. Την επόμενη της εκλογής του ως Πρόεδρος της ΝΔ ο κ Μητσοτάκης ορίζει τον Άδωνη Γεωργιάδη αντιπρόεδρο της ΝΔ. Παρά τις ελπίδες κάποιων για τη μετατροπή της ΝΔ σε ένα φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα, είναι προφανής ότι ιδεολογική στροφή του κόμματος προς την ακροδεξιά, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών δεξιών κομμάτων όπως της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πρόσφατο συνέδριο του Δεκεμβρίου της ΝΔ πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε τον τόνο της γραμμής της ΝΔ, μιλώντας για «λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα», για εισβολή και για κλειστά κέντρα που θα δώσουν την λύση στο ζήτημα, όπως την είχαν δώσει και στο παρελθόν επί κυβερνήσεως του. Ξεχνά μάλλον ο κ Σαμαράς ότι η κυβέρνηση του, της ΝΔ, παρέδωσε το ΚΥΤ της Μόριας τον Ιανουάριο του 2015 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ανοικτό κέντρο, καθώς ο όγκος των προσφύγων ακόμα και την εποχή εκείνη που δεν ήταν τόσο μεγάλες οι ροές σε σχέση με τη συνέχεια,  καθιστούσε αδύνατη τη φυλάκιση τους σε ένα κλειστό κέντρο. Ο κ. Σαμαράς έδωσε τον τόνο και οι τοπικοί μεγαλοπαράγοντες της ΝΔ, που όπως λέγεται ανήκουν στο εσωκομματικό ου ρεύμα τον ακολούθησαν, φτάνοντας στο σημείο να κάνουν αντιπολίτευση στη δική τους κυβέρνηση, προφανώς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.    

Γνωστή η ακροδεξιά τακτική. Να τους κάνουμε το βίο αβίωτο.

Το Δεκέμβριο του 2013, επί κυβερνήσεως Σαμαρά,   δόθηκε στην δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο όπου ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ακουγόταν μιλώντας σε ανώτερους αξιωματικούς να αναφέρει ότι «…..πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο. Δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι όταν θα ‘ρθει στη χώρα αυτή θα καθίσει μέσα, δεν θα βγει έξω. …».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την έκρηξη των ροών του 2015 που ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο εδώ, το πνεύμα «να τους κάνουμε το βίο αβίωτο» ακούγεται πολύ πιο έντονα και από δεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Το κλείσιμο των συνόρων οδηγεί στη μεταφορά του προβλήματος στην Ελλάδα, και με το σφράγισμα των νησιών που εφαρμόζει στην πράξη η κυβέρνηση της ΝΔ, το τελευταίο εξάμηνο οδηγούμαστε στον εγκλωβισμό 40 χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά μας. Ο πρωθυπουργός κ Μητσοτάκης δηλώνει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι να μην φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά προς την ενδοχώρα.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι με το σχέδιο αυτό θα σταματήσουν τις ροές των προσφύγων. Κλειστά κέντρα, να μην φεύγουν από τα νησιά, να μένουν εγκλωβισμένοι, να στέλνουν το μήνυμα στους άλλους να μην έρχονται. Τοπικοί παράγοντες εξίστανται γιατί τις μέρες των εορτών οι πρόσφυγες πήγαιναν στα ΑΤΜ των τραπεζών να βγάζουν λεφτά δημιουργώντας ουρές (μιλάμε για βοήθημα ύψους 310€ το μήνα για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά).  Ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης μάλιστα σε τηλεοπτικές εμφανίσεις σε εθνικό δίκτυο δήλωσε ότι οι πρόσφυγες βγάζουν βίντεο κατά την ανάληψη των χρημάτων από τα ΑΤΜ και τα στέλνουν στους δικούς τους στέλνοντας το μήνυμα να έρθουν και άλλοι.

Την ίδια ώρα στη Μόρια έχουμε 20 χιλιάδων ανθρώπους να κοιμούνται κάτω από άθλιες συνθήκες στον παγωμένο χειμώνα. Ο πολύμηνος εγκλωβισμός των ανθρώπων και η ανέχεια πράγματι έχει αποτελέσματα. Κλοπές, επεισόδια  μεταξύ των προσφύγων, δολοφονίες ακόμα και αυτοκτονίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κυβερνητικό πλάνο δουλεύει, τους κάνουμε το βίο αβίωτο, και στέλνουμε το μήνυμα. Η Μόρια είναι κόλαση, τώρα, πλέον δε θα έρχονται, νομίζουν.

Και όμως έρχονται, όπως έρχονταν πάντα και όπως θα συνεχίσουν να έρχονται, όσοι υπάρχουν πόλεμοι, πολιτική αστάθεια και οικονομική ανέχεια.  

Και η Μόρια δεν είναι σήμερα κόλαση πάντα έτσι ήταν, και συνεχίζουν να έρχονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάνοντας μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο για τις λέξεις “Moria - hell” (Μόρια - Κόλαση) δεν εκπλησσόμαστε όταν βρίσκουμε δημοσιεύματα με τις λέξεις αυτές στον τίτλο των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου από το 2015.

“Refugee crisis: Lesvos is a waiting hell” το 2015, «No hot water, No toilets, No Information: This is how Greece treats Syrian Refugees, Hell on Earth” το 2016, “Asylum seekers: Hell in Greek hotspot” το 2017, “Migrants stranded in hell camp on Lesbos” το 2018, “Hell on Earth, The Moria refugee camp on the Greek island of Lesbos” το 2019 και το πρόσφατο του 2020 για «Moria is a hell: New arrivals describe life in a Greek refugee camp”.

Δεν χρειάζεται να ξέρει και πολλά αγγλικά για να καταλάβει ότι μιλάμε για κόλαση στη Μόρια, κόλαση στη Λέσβο από το 2015 έως και σήμερα. Πόσο πιο χάλια να παρουσιάσουν τα πράγματα; Το «μήνυμα» στέλνεται και παρόλαυτα οι άνθρωποι έρχονται και είναι δεδομένο ότι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ  θα αποτύχει και το μόνο που θα πετύχουν είναι να κάνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών, να διαλύσουν ολοκληρωτικά τον τουρισμό στα νησιά μας και να εξάψουν τις έριδες μεταξύ μας στέλνοντας τον κόσμο στην ακροδεξιά.

Το αίτημα που μας ενώνει όλους (;) στα νησιά μάς είναι ένα. Απεγκλωβισμός, σήμερα, και μετά συζητάμε όλα τα άλλα…..

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός