× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έφυγε ο «Πετράς»

Πέθανε ο Νίκος Χριστόπουλος, ο τελευταίος ιδιοκτήτης του ιστορικού χαρτοπωλείου - βιβλιοπωλείου «Πετρά» στην οδό Αλκαίου

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 21/1/2020

Έφυγε ο «Πετράς»

Ο ιστορικός για τους νεότερους, τελευταίος ιδιοκτήτης του ιστορικού χαρτοπωλείου – βιβλιοπωλείου της Μυτιλήνης Νίκος Χριστόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανδρώθηκε μέσα στο χαρτοπωλείο – βιβλιοπωλείο της οικογένειας Πετρά, προσφύγων από το Μικρασιατικό Αϊβαλί. Μια επιχείρηση που κατέγραψε μέσα από τις ιστορικές της εκδόσεις την ιστορία της πόλης και του νησιού. Μετά το θάνατο των ιδιοκτητών της η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του. Χωρίς να αλλάξει το όνομα της ο Νίκος Χριστόιπουλος συνέχισε τη λειτουργία της με τον τρόπο που είχε μάθει.

Στα 2009 το ιστορικό μαγαζί έκλεισε. Σήμερα έφυγε ο κυρ Νίκος. Ο «Πετράς».

Κι ένα κείμενο του «Δημοκράτη»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα κείμενο για το Νίκος Χριστόπουλο δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Δημοκράτης»  το 2009 όταν ο κυρ Νίκος συνταξιοδοτήθηκε μεταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ποιος ήταν ο «Πετράς».

«Πιάνεται η ψυχή σου, όταν βλέπεις κάποια πράγματα που έχουν χαράξει με την ύπαρξή τους και την παρουσία τους τη ζωή και την εικόνα αυτής της πόλης, να περνάν στην ιστορία.

Ένας κόμπος συναισθημάτων φωλιάζει στην ψυχή και ο πόνος βαρύς και βουβός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για το ιστορικό χαρτοπωλείο τυπογραφείο, γνωστό ως «Πετρά», του Νίκου Χριστόπουλου.
Ένας χώρος ιδιαίτερος, πλημμυρισμένος από αγάπη για την τέχνη, το χρώμα, τη διανόηση, την ιστορία, την καλλιτεχνία, το βιβλίο, τη φωτογραφία.

Μια ιστορία που ξεκίνησε από το Αϊβαλί, όταν οι αδελφοί Πετρά έφεραν στη Μυτιλήνη, στις αποσκευές τους, τα όνειρα για μια νέα ζωή.

Γωνία Αλκαίου και Ερμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμα κατατεθέν στο κέντρο της αγοράς.

Στις 4/12/1944 ένα μικρό αγόρι, με κοντά παντελονάκια, που άκουγε στο όνομα Νίκος Χριστόπουλος, πέρασε το κατώφλι και ξεκίνησε δειλά - δειλά να δουλεύει ως τσιράκι, κάνοντας τα χουσμέτια.

Τίμιος, γλυκομίλητος, ευγενικός, παρά τη φτώχεια και τη δυστυχία των καιρών.

Πρόσφερε τις υπηρεσίες του ακούραστα. Δούλεψε με πάθος και περίσσια αγάπη μαζί με την Αντιγόνη Πετρά, αδελφή του Κώστα που το 40 πέθανε.

Με πολύ μεράκι ο Ν. Χριστόπουλος μάζευε την «περιουσία» του.

Καρτ-ποστάλ, παλιές φωτογραφίες, καλούπια, ανατυπώσεις βιβλίων, που κράτησαν πολλά ιστορικά στοιχεία της Λέσβου αναλλοίωτα.

Αγαπά να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του για τον τόπο του στους νέους .

Ανάσα του η μυρωδιά του χαρτιού.

Οι χτύποι της καρδιάς του, οι αράδες των παλιών βιβλίων.
Η ψυχή του, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν αποτυπώσει κάθε στιγμή της καθημερινής δύσκολης κοινωνικής ζωής του τόπου.

Αρνητής της νέας τεχνολογίας σχολιάζει: «Το κομπιούτερ έκανε καλό, αλλά και πολύ κακό. Κι ακόμα τα πράγματα θα χειροτερέψουν».

Όμως ο χρόνος κύλησε και δεν σταμάτησε, όπως εκείνος προσπάθησε μέσα από τις μνήμες που επιχείρησε να διασώσει.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο κυρ Νίκος αποφάσισε να πουλήσει την επιχείρηση.

Γιατί ήθελε να τη δει να συνεχίζει να υπάρχει. Να αναλάβει κάποιος με τα ίδια ενδιαφέροντα, με το ίδιος πάθος, με τα ίδια αισθήματα.

Σήμερα, ύστερα από 64 ολόκληρα χρόνια προσφοράς, το χαρτοπωλείο «Πετρά» που ποτέ μέχρι σήμερα δεν άλλαξε επωνυμία, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο των ιδρυτών του, περνά στην ιστορία
Και το μικρό τσιράκι που ανδρώθηκε μέσα σ αυτό, δεν το βάζει κάτω. «Θα περιφέρομαι εκεί στη στοά για όποιον χρειαστεί κάτι από το μαγαζί».

Η εικόνα του κυρ Νίκου με το σοφιστικέ μαλλί και το ακόμα πιο σοφιστικέ πνεύμα του, θα παραμείνει ζωντανή
Πάντα εκεί. Γιατί η ιστορία ούτε ξεχνιέται, ούτε χάνεται μέσα στους αραχνιασμένους τοίχους και στο λουκέτο μιας κλειδαριάς».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα της Μυτιλήνης

Ένα χρέος της πόλης στη μεγάλη Ελληνίδα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μπορεί να εξοφληθεί από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια εκδήλωση με πολλά σύγχρονα διδάγματα

Η ζωή και η δράση του Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιου την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής