× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για ποιον χτυπά η καμπάνα...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/1/2020

Για ποιον χτυπά η καμπάνα...

Βουλευτής Καλοχαιρέτας. Τον θυμάστε; "Ετελείωσε, ετελείωσε".
Μια καρικατούρα πολιτικού, του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου.
Καρικατούρα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ξέρω γιατί, αλλά έτσι όπως τους είδα όλους στη φωτογραφία στριμωγμένους, στην κορυφή της σκάλας του Δημοτικού Θεάτρου, γύρω απ' το μικρόφωνο, αλλά να τους πάρει κι η κάμερα, να φανούν, μου φάνηκε σα να τους άκουγα να φωνάζουν εν χορώ: "ετελείωσε, ετελείωσε"

Ναι, στη φωτογραφία τους είδα γιατί εγώ ήμουν στην πλατεία Σαπφούς, με τους λίγους.
Ήμουν στην πλατεία Σαπφούς γιατί δεν πιστεύω ότι όλοι αυτοί, οι "Καλοχαιρέτες", είναι σε θέση να κάνουν το παραμικρό.
Ήμουν στην πλατεία Σαπφούς γιατί πιστεύω πως όχι μόνο δεν έχω να χωρίσω το παραμικρό με τους ξεσπιτωμένους που έρχονται ικέτες για να σωθούν, αλλά γιατί φοβάμαι ότι κάποιοι απεργάζονται και για μας, ξανά, την ίδια μοίρα.

Είναι σα να βλέπω, ξανά, τη γιαγιά μου, τη μάνα του πατέρα μου, να' ρχεται πάλι απ' τ' Αϊβαλί με δυο παιδιά στη βάρκα και με την κοιλιά στο στόμα και να ζητάει και πάλι βοήθεια.
Κι απ' έξω, στο λιμάνι, να' ναι κόσμος, πολύς κόσμος για να τους βοηθήσει αλλά και λίγο παραμέσα οι άλλοι, οι "Καλοχαιρέτες" και οι συν αυτοίς να βρίζουν τους "πρόσφηγγες" και τους "τουρκόσπορος" που "θέλουν να τους κάνουν σαν τα μούτρα τους και να τους καταντήσουν σαν κι αυτούς".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και λέω "ξανά" και "πάλι" γιατί αυτοί που παίζουν με τις τύχες των λαών ετοιμάζονται να κινήσουν στη σκακιέρα τους κι άλλα πιόνια.
Πριν, όμως, συνεχίσω, να ρωτήσω κάτι;
Αλήθεια πιστεύει, έστω κι ένας, ότι αν δεν ήταν τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής -Ιράκ, Ιράν, η Αραβική χερσόνησος- και της Βόρειας Αφρικής - Λιβύη, Τυνησία- θα έπεφτε, όχι βόμβα ή σφαίρα, αλλά έστω και πέτρα από σφεντόνα;
Και κάτι άλλο ακόμα.
Πέστε μου για ποιο λόγο θα μας κάνουν εμάς χάρη και θα φερθούν αλλιώς για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο Ανατολικής Μεσογείου -ΑΟΖ Κύπρου και ΑΟΖ Ελλάδας;
Και κάτι τελευταίο.
Όταν αρχίσουν να πέφτουν από τον ουρανό τα "κουφέτα" έχει βρει κανείς πώς θα γλυτώσουμε;
Μήπως είναι κανείς βέβαιος ότι ο Ερντογάν δεν έχει και πλάτες αλλωνών για τα καραγκιοζιλίκια του;

Όποιος λοιπόν νομίζει ότι το πρόβλημα είναι αν οι φυλακές για τους προσφυγομετανάστες θα είναι κλειστές ή ανοιχτές, ή αν θα αποσυμφορηθούν ή απεγκλωβιστούν τα νησιά μας, είναι πολύ γελασμένος.
Και αν ακόμα νομίζουμε ότι κινδυνεύουμε να αλλοιωθούν τα "ελληνοχριστιανικά μας ιδεώδη" από τους ταλαίπωρους που έρχονται, έτσι όπως έρχονται, και που το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν όσο γίνεται γρηγορότερα, πλανόμαστε πλάνην οικτράν.
Κι όποιος, ακόμα, πιστεύει ότι οι "εταίροι" μας, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, είναι άμοιροι ευθυνών για όλη αυτή την κατάσταση και οι όποιες συμφωνίες, οδηγίες, ντιρεκτίβες τους κλπ που αφορούν το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι για να προστατεύσουν εμάς και τους πρόσφυγες, δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.

Εμείς, όταν ακούμε να χτυπά η καμπάνα, να μην ψάχνουμε να βρούμε για ποιον χτυπά.
Η καμπάνα, όταν χτυπά, χτυπά για όλους μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός