× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεχείλισε η οργή!

Παναγροτικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη για τις εξευτελιστικές τιμές σε λάδι, γάλα και κρέας

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 30/1/2020

Ξεχείλισε η οργή!

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι το παναγροτικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις εξευτελιστικές τιμές σε λάδι, κρέας και γάλα.Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή του ΙΚΑ στην Επάνω Σκάλα και πορεύτηκαν δια μέσου της Ερμού και της προκυμαίας Μυτιλήνης στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

 Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του νησιού μας, με τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές στο λάδι κα το γάλα σε σχέση με το υψηλό κόστος παραγωγής και βλέποντας να τελειώνει η παραγωγική περίοδος ειδικά στην ελαιοκομία, χωρίς να μπορέσουν οι παραγωγοί μας όχι να βγάλουν μεροκάματο, αλλά ούτε τα τρέχοντα χρέη και τις υποχρεώσεις να πληρώσουν, τους οδήγησαν για άλλη μια φορά στο δρόμο. Παράλληλα επεσήμαναν ότι «η πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο νησί, όχι μόνο δεν έδωσε λύση στα προβλήματα των δύο πιο παραγωγικών τομέων, την ελαιοκομία και την κτηνοτροφία, αλλά ούτε μπόρεσε να δεσμευτεί για αποζημίωση της χαμένης παραγωγής, ούτε για άμεση αντιμετώπιση των ζωονόσων και αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων, ούτε για την άμεση στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, αλλά και για την ενίσχυση της χρηματοδότησης για το έργο της δακοκτονίας που είναι η βασική αιτία απώλειας εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών».
Εκεί η Γενική Γραμματέας Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να δει μια αντιπροσωπία των αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου να της επιδοθεί το ψήφισμα. Οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν ζητώντας να κατέβει η κ.Καλογήρου στην είσοδο του κτιρίου για να μιλήσει σε όλους ,κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την Γενική Γραμματέα. Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Παύλος Μιχαλακέλης εξήλθε του κτιρίου προκειμένου να ενημερώσει ότι τους περιμένει η Γενική Γραμματέας Αιγαίου για να παραλάβει το ψήφισμα, σημειώνοντας ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές- πρόσκληση που αρνήθηκαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητώντας επιτακτικά να κατέβει η κ.Καλογήρου.
Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Στρατής Κόμβος ζητώντας από τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν ειρηνικά ανανεώνοντας το ραντεβού για επόμενη συγκέντρωση αυτή τη φορά μπροστά στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας.

Το ψήφισμα:
1) Κατώτερες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τα αγροτικά προϊόντα.
Άμεση αποζημίωση για το χαμένο εισόδημα λόγο χαμηλών τιμών
στο λάδι και το γάλα.
2) Μείωση του κόστους παραγωγής , με αφορολόγητο πετρέλαιο,
φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά
μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια.
3) Άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νησιού από την
περσινή και τη φετινή καταστροφή του καρπού.
4) Η δακοκτονία να γίνεται εξ’ ολοκλήρου από την Περιφέρεια με
ευθύνη και έλεγχο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
5) Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους
απεβίωσαν από τις ζωονόσους. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται
όλα τα δικαιώματα, όπως επιδοτήσεις κ.λπ., για όσο χρονικό
διάστημα χρειαστεί για την ανασύσταση του κοπαδιού.
6) Να στελεχωθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία και τα Κτηνιατρεία για
γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους
κτηνοτρόφους.
7) ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς στη
παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από φυσικές
καταστροφές.
8) Να σταματήσουν οι αθρόες και παράνομες εισαγωγές και
ελληνοποιήσεις σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.
9) Αφορολόγητο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση
3000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε πραγματικό εισόδημα-
κατάργηση τεκμηρίων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ