× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να σταματήσει το ΓΕΩΤΕΕ και η Περιφέρεια να εξυπηρετούν τις πολιτικές Αθανασίου»

Παρέμβαση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/1/2020

«Να σταματήσει το ΓΕΩΤΕΕ και η Περιφέρεια να εξυπηρετούν τις πολιτικές Αθανασίου»

«Το ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης ζητά επί πλέον κονδύλια για τα Σχέδια Βελτίωσης, η Περιφέρεια Κρήτης ζητά να ενταχθούν σ΄ αυτά όλοι οι επιλαχόντες της Περιφέρειάς της, στην Πελοπόννησο περιφερειακοί Σύμβουλοι διαμαρτύρονται για την σχετική κατανομή που τους αφορά και ζητούν περισσότερα, και απ’ ότι φαίνεται, μόνο η Περιφέρεια Β. Αιγαίου η οποία έλαβε και την χαμηλότερη αναλογικά κατανομή σε όλη χώρα,ύψους 57% επί του αιτηθέντος ποσού, φαίνεται να είναι ικανοποιημένη από την κατανομή της Υπερδέσμευσης.

Θα έπρεπε η Περιφερειακή Αρχή να είναι ικανοποιημένη;;; Όχι, γιατί:
Αγνόησαν εδώ και τέσσερις μήνες υποδείξεις μας πως υπάρχει από την προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα Υπερδέσμευση ύψους 300 εκατ. Ευρώ για τα Σχέδια βελτίωσης.

Δεν άσκησαν καμιά πίεση στο ΥΠΑΑΤ και δεν έκαναν καμιά διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για να δοθούν επί πλέον πόροιστην τελευταία Περιφέρεια σε ανάπτυξη της ΕΕ, με ιδιαιτερότητες και μειονεκτήματα (νησιωτικότητα, προσφυγικό, δεκαετής καραντίνα καταρροϊκού, ευλογιά, κ.α).

Εμφάνισαν την κατανομή της Υπερδέσμευσης, που δόθηκε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ Κώστα Σκρέκα εκδίδοντας μάλιστα και σχετική ανακοίνωση!

Με την κατανομή όμως που δόθηκε είναι αδύνατον να λυθούν τα αναπτυξιακά και διαρθρωτικά προβλήματα που έχει ο αγροτικός μας τομέας, και για άλλη μία φορά η Περιφέρειά μας θα μείνει ουραγός όλων των άλλων Περιφερειών της χώρας και της Ευρώπης.

Δεν είναι δυνατόν Περιφέρειες όπως της Κρήτης με κάλυψη δημόσιας δαπάνης ύψους 74% να ζητούν επί πλέον πόρους και η Περιφέρειά μας με κάλυψη δαπάνης μόλις 57% να εμφανίζεται ικανοποιημένη.

Καλούμε την Περιφέρεια αλλά και το ΓΕΩΤΕΕεάν πραγματικά θέλουν την ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα και της βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών μας, να πάψουν να εξυπηρετούν τις πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες του κ. Αθανασίου, να παραδειγματιστούν από τις άλλες Περιφέρειας της χώρας και ειδικά την Περιφέρεια της Κρήτης και να ζητήσουν επιπλέον πόρους για την ένταξη όλων των επιλαχόντων επενδυτών(ή να καλύψει η ίδια η Περιφέρεια, από το δικό της προϋπολογισμό, τους επιλαχόντες).

Πέρυσι η Περιφέρεια, είχε διαθέσει έξτρα 20 εκατ. Ευρώ, πέραν του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομίας, για πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αφορούσε τις τουριστικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο και είχε καλύψει δεκάδες προτάσεις.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να πράξει ανάλογα και να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες.
Τέλος, για άλλη μια φορά πληροφορούμε κάθε αρμόδιο ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα φρόντισε να εξασφαλίσει με Υπερδέσμευσηεπί πλέον χρηματοδότησηύψους 175 εκατ. ευρώ.και για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που υλοποιούνται από το πρόγραμμα Leader.

Ας μη ολιγωρήσουν κι εδώ και ας φροντίσουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πιστώσεις που απαιτούνται και ζητεί η ΕΤΑΛ Α.Ε. γιατί οι επενδύσεις που εντάσσονται και στο πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους, οι αγρότες της Μόριας

Καταστράφηκαν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι της περιοχής μετά τις νεροποντές του Φεβρουαρίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Τσακίζει τους νέους αγρότες των νησιών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης»

Στην προχειρότητα σχεδιασμού του μεταβατικού προγράμματος νέων αγροτών για την περίοδο 2021-2022 αναφέρεται ο μελετητής Γιάννης Φλωρίδης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

«Σύντομα στο διαδίκτυο το Kallonimall.gr»

19 επιχειρήσεις στο ξεκίνημα του ηλεκτρονικού καταστήματος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΟΡΑ

«E‑λιανικές επιχειρήσεις» και η αναβάθμισή τους

Ενημερωτική online εκδήλωση από το Επιμελητήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να γίνει η δακοκτονία από την Περιφέρεια»

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

32 προσλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Συμβάσεις 18 μηνών για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων σε όλα τα νησιά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μπροστά στη σύγχρονη ελαιοκαλλιέργεια

Την Τετάρτη ψηφιακό σεμινάριο με θέμα τα μυστικά και τους κινδύνους στην ελαιοκαλλιέργεια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στα ύψη η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο

18.016 άνεργοι τον Ιανουάριο 2021
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Να κλείσουν όλες οι δομές‑Καμιά δομή στη Λέσβο»

Κάλεσμα από τον Αγροτικό Σύλλογο Μανταμάδου στην αυριανή Παλλεσβιακή κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

3 Εστίες αφθώδη πυρετού και ευλογιάς προβάτων στα απέναντι παράλια

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Πρόγραμμα επιχορήγησης για ηλεκτρονικά καταστήματα

Διαδικτυακή εκδήλωση από το Επιμελητήριο Λέσβου και την Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία για τη νέα δράση του ΕΠΑνΕΚ
ΑΓΟΡΑ

Εστίαση και covid19

Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου