× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βόλτα στον Λεπέτυμνο

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/2/2020

Βόλτα στον Λεπέτυμνο

Το χωριό Λεπέτυμνος, σκαρφαλωμένο στο ομώνυμο βουνό από το οποίο πήρε και την ονομασία του, είναι το πιο νεόδμητο χωριό στη Λέσβο. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου σε απόσταση 50 χιλιόμετρων από την Μυτιλήνη.
Από την κορυφή του βουνού η θέα είναι πανοραμική μιας και είναι το ψηλότερο σημείο του νησιού με υψόμετρο 969 μέτρα.Η σύγχρονη ιστορία του ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν άρχισε να διαβρώνεται το έδαφος στο χωριό Χάλικας με συνέπεια τις κατολισθήσεις των σπιτιών. Αυτή ήταν η αιτία που έπρεπε να κατασκευαστεί ένα νέο χωριό για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων. Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή στη νέα τοποθεσία ήταν το γεγονός ότι στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το χωριό Λεπέτυμνος υπήρχε και λειτουργούσε ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγία Ελεούσα, με τους πιστούς να πηγαίνουν από τον Χάλικα περπατώντας από το μονοπάτι για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία.
Η περιοχή του νέου χωριού ήτανε ιδιόκτητη, έγινε απαλλοτρίωση και με κλήρωση μοιράστηκαν τα οικόπεδα για να χτίσουν τα σπίτια. Τα πρώτα χρόνια το σχολείο είχε παραμείνει στο εγκαταλελειμμένο χωριό με τους μαθητές κάθε μέρα να περπατάνε για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Αργότερα, χτίστηκε στο χωριό το νέο σχολείο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο χωριό, όπως προαναφέραμε, ρυμοτομήθηκε με σχέδιο πόλεως και δρόμους σχεδιασμένους με προδιαγραφές μια πόλεως, πράγμα που προσέδινε στο χωριό μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

Τα τελευταία χρόνια η δημιουργία της Φάρμας Καριοφύλλη είχε σαν αποτέλεσμα το χωριό να το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Εκεί μπορείτε να δείτε διάφορα είδη ζώων, όπως ελάφια, αγριοπρόβατα, κατσικάκια νάνους, παγώνια, φασιανούς και πολλά άλλα. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με τα διάφορα ζώα που συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους, να τα ταΐσετε, αλλά και να μάθετε τις συνήθειές τους.
Από εκεί ξεκίνησε και η καλλιέργεια της αρώνιας. Η αρώνια αποτελεί ένα από τα θρεπτικότερα φυτά, και κατέχει την πρώτη θέση στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών!Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες για να απολαύσετε το ούζο μαζί με εκλεκτούς μεζέδες.

Και τώρα σας συστήνουμε μια ευχάριστη και εύκολη διαδρομή.
Η διαδρομή μας ξεκινάει από την πάνω πλευρά του χωριού και συγκεκριμένα από το σηματοδοτημένο πέτρινο μονοπάτι με προορισμό το εγκαταλειμμένο χωριό Χάλικας.

Απολαμβάνοντας τη θέα και θαυμάζοντας ό,τι έχει μείνει από το χωριό, εντύπωση θα μας κάνει η παλιά βρύση με επιγραφή σε αραβική γραφή. Ακολουθούμε το μονοπάτι και σε περίπου ένα χιλιόμετρο θα βρεθούμε στο ξωκλήσι Αγία Άννα και στην εντυπωσιακή περιοχή Κρίτα όπου τα μεγάλα πλατάνια, οι καστανιές και τα τρεχούμενα νερά κάνουνε ξεχωριστό το τοπίο. Επιστρέφουμε μέχρι να συναντήσουμε σε περίπου 400 μέτρα στα δεξιά ένα κατηφορικό μονοπάτι που θα μας βγάλει στο χωριό Συκαμιά και συγκεκριμένα δίπλα στο παλιό ελαιοτριβείο.

Από εκεί κατευθυνόμαστε προς την κάτω πλευρά του χωριού και στα αριστερά μας θα συναντήσουμε ένα πετρόχτιστο κατηφορικό μονοπάτι. Σε 15 λεπτά περπάτημα στη διασταύρωση των μονοπατιών επιλέγουμε το αριστερό και συνεχίζουμε το περπάτημά μας περνώντας από τον μεγάλο πλάτανο με τα τρεχούμενα νερά. Το μονοπάτι θα μας βγάλει στην κάτω πλευρά του χωριού Λεπέτυμνος. Μια διαδρομή περίπου δυο ώρες .
Περπατήστε, απολαύστε τη φύση και την ομορφιά της ζωής
* Η διαδρομή έγινε παρέα με τους Κώστα, Μαργαρίτα, Άννα, Ευφορία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ