× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη ψήφισε το σχέδιο Καλογήρου»

Αντιδράσεις από τη Συμπαράταξη Πολιτών για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2020

«Η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη ψήφισε το σχέδιο Καλογήρου»

Κριτική στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη διατυπώνει η περιφερειακή Κίνηση «Συμπαράταξη Πολιτών» σημειώνοντας με έμφαση ότι βρίσκεται σε αυτόματο πιλότο, χωρίς σχεδιασμό και προοπτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συμπαράταξης Πολιτών έχει ως εξής: «Ο μύθος δεν υπάρχουν χρήματα. Η αλήθεια χρήματα υπάρχουν. Υπάρχουν και είναι παρκαρισμένα στη Τράπεζα της Ελλάδας και στα ταμεία του κράτους. Από το 2015 και μετά, τα ευρωπαϊκά και εθνικά χρήματα που έχει στη διάθεση της η ΠΒΑ και οι υπόλοιποι φορείς είναι υπερβολικά πολλά, παρά τα όσα λέγονται.

Χωρίς όμως αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς συστηματική δουλειά, χωρίς συνεργασίες και χωρίς ανθρώπινο δυναμικό τα χρήματα δεν αξιοποιούνται και κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα.

Αντίθετα τα λόγια είναι πολλά και οι υποσχέσεις περισσότερες, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά.Η αλήθεια όμως είναι ότι σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας δεν υπάρχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, η επιχειρηματικότητα, η προβολή και προώθηση των προϊόντων, η διαχείριση του νερού και άλλα σοβαρά θέματα είναι στον αέρα.
Με την Περιφερειακή Αρχή παρούσα-απούσα, φτάσαμε χθες να συζητάμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 μόνο με τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού κ. Μαλακό. Ένα τεχνικό πρόγραμμα χωρίς καμία πολιτική εισήγηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να θεραπευτεί η κατάσταση.

Η πραγματικότητα είναι αυτή Από τα 702 έργα που υπάρχουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα τα 435 (!!!!!) δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΑΠΑΝΗ. ΜΗΝ ρωτήσετε γιατί; Γιατί όταν εντάχθηκαν δεν είχαν καμία προετοιμασία (πχ. μελέτη), για να υλοποιηθούν. Εντάχθηκαν «δι ενεργειών μου» όπως λέγεται η διαδικασία, χωρίς την άποψη της υπηρεσίας κατά πόσο μπορούν να γίνουν. Εντάχθηκαν κυρίως για να ικανοποιήσουν πελατειακές λογικές και πρακτικές.

Το προτελευταίο επεισόδιο του δράματος παίχτηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η απερχόμενη αρχή Καλογήρου-Βαλσαμίδη ενέταξε 55 νέα έργα, μικρά (δημοτικά) και μεγάλα με προϋπολογισμό ύψους 39 εκ €. Αυτό έγινε με τις ψήφους περιφερειακών συμβούλων που είχαν ήδη εκλεγεί με τον κ.Μουτζούρη ή είχαν ξεκάθαρα διαχωρίσει τη θέση τους από αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είχαμε πει σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί η ένταξη αυτών των έργων γιατί δεσμεύουν το πρόγραμμα μέχρι το 2032. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Το τελευταίο (;;;;) όμως επεισόδιο του δράματος παίχτηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Η περιφερειακή αρχή Μουτζούρη προσπαθούσε αγωνιωδώς να εντάξει νέα έργα στο πρόγραμμα ώστε να μην βρεθεί στη θέση να ψηφίζει το «πρόγραμμα Καλογήρου». Χρησιμοποιώντας την ίδια λογική όμως, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεντρώθηκε από το πουθενά ένας κατάλογος 40 περίπου έργων και επιχειρήθηκε να στριμωχτεί στο υπάρχον πρόγραμμα.

Όμως δεν «χώραγε» αφού αυτό είχε «μπουκώσει» από τους προηγούμενους και το Υπουργείο Ανάπτυξης επανέλαβε τον κανόνα του, που ήταν γνωστός από καιρό: όταν το πρόγραμμα έχει πολλά έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί και πολλά χρήματα που δεν έχουν απορροφηθεί, για να προσθέσεις ένα νέο έργο πρέπει να αφαιρέσεις ένα ή περισσότερα έργα ίσου προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος θα πάρει όμως την πολιτική ευθύνη να το προτείνει και ποιος θα το ψηφίσει; Σιγή ιχθύος.

Εχτές στο ΠΣ έγινε αυτό που είχε αναβληθεί στο προηγούμενο συμβούλιο που έγινε στη Σάμο: ψηφίστηκε, με βαριά καρδιά από τη παράταξη Μουτζούρη και άλλες παρατάξεις το «σχέδιο Καλογήρου».

Χωρίς τις ψήφους της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ που δεν θέλει να είναι συμμέτοχος σε αυτό το δράμα. Το ίδιο δράμα θα συνεχίζει να παίζεται σε κάθε ευκαιρία με θεατές τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου, αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές που εμείς προτείνουμε διαρκώς και επαναλάβαμε για μια ακόμη φορά: Πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση που θα βάλει αναπτυξιακές προτεραιότητες και θα καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία εντάσσονται τα έργα.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τόνισε για μια ακόμη φορά ότι χρειάζεται να υπάρξει Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού που:

- θα ασχολείται καθημερινά με το θέμα αυτό, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν έναν πολιτικό προϊστάμενο, που να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις και να λύνει τα προβλήματα που έχουν πολιτικό περιεχόμενο.

- θα συντονίζει τους χωρικούς και τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, ώστε να κινούνται συντεταγμένα και με συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να φέρνουν ώριμες προτάσεις που να συγκροτούν ένα στοιχειώδες χωρικό ή τομεακό αναπτυξιακό σχέδιο που θα έχει προκύψει μετά από διαβούλευση τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, όσο και με τις υπηρεσίες που θα κληθούν να το υλοποιήσουν.

- θα ξεκινήσει μέσα από τη Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης (που δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής) να συζητά με τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τις κλαδικές ενώσεις παραγωγών, τους επιστημονικούς φορείς, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το αναπτυξιακό αύριο των νησιών μας που θα πρέπει να αποτυπωθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27 αλλά και στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) του οποίου ξεκίνησε η σύνταξη.

- θα εξειδικεύσει τις ανάγκες σε προσωπικό και θα εισηγηθεί συγκεκριμένες κινήσεις για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού θέματος.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ διαπιστώνοντας την αδυναμία της Περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες πρότεινε να συσταθεί συμβουλευτική επιτροπή του ΠΣ για να ξαναδεί το πρόγραμμα έργο-έργο, να μελετήσει τη σκοπιμότητα και την ωριμότητα των έργων ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με τις δυνάμεις που έχουμε προς κάθε κατεύθυνση ώστε οι παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις των νησιών μας να απαιτήσουν να υπάρξει αναπτυξιακό σχέδιο που θα ανατρέψει την πορεία.

Τα φώτα των επιχειρήσεων και των σπιτιών στο Β. Αιγαίο σβήνουν καθημερινά και όσο περνά από το χέρι μας θα προσπαθούμε διαρκώς να αλλάξουμε αυτή τη πορεία.

Τελικά διαπιστώνουμε ότι από τη διακυβέρνηση Καλογήρου, στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη ήταν μια ανάσα δρόμος. Η μία από τα ίδια, όπως λέμε συνήθως».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκσυχρονίζεται ο Παιδικός Σταθμός Παμφίλων

Δημοπρατείται από το Δήμο Μυτιλήνης το έργο προσαρμογής του στις προδιαγραφές του ΠΔ 99/2017
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου