× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μαρίτα Δόλκα έκανε τη διαφορά παγκοσμίως!

Δημιούργησε το νέο λογότυπο του Πλοίου για τους νέους του κόσμου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/2/2020

Η Μαρίτα Δόλκα έκανε τη διαφορά παγκοσμίως!

Το Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου έχει νέο – και πολύ όμορφο – λογότυπο και είναι δημιουργία μιας Ελληνίδας, της Μαρίτας Δόλκα. Επιλέχθηκε έπειτα από παγκόσμιο διαγωνισμό που προκήρυξε πέρσι το SWY.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου (Ship for World Youth) είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στο οποίο έχουν συμμετάσχει πάνω από 7000 άτομα από 63 χώρες. Oργανώνεται και χρηματοδοτείται πλήρως από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ιαπωνικής Κυβέρνησης από το 1988 και αποσκοπεί στο να φέρει κοντά νέους με διαφορετικά υπόβαθρα, από την Ιαπωνία και όλο τον κόσμο, να συζητήσουν για κοινά παγκόσμια ζητήματα, να δημιουργηθούν πολιτιστικές ανταλλαγές, να συμμετέχουν σε σεμινάρια και εργαστήρια και να προωθηθεί η αμοιβαία κατανόηση και φιλία, καθώς και η καλλιέργεια του πνεύματος της διεθνούς συνεργασίας. Η ιαπωνική κυβέρνηση μέσα από το πρόγραμμα στοχεύει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία δικτύων και στην προώθηση κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ των νέων στον κόσμο.
To 2019 η Ελλάδα συμμετείχε για 7η χρονιά. Το πρόγραμμα ήταν το 31ο και αποτέλεσε την εναρκτήρια δράση του εορτασμού της 120ης Επετείου των Ελληνο-Ιαπωνικών Σχέσεων Φιλίας το 2019 και συμμετείχαν 12 άτομα από την Ελλάδα. Η Ελληνική αυτή αποστολή μαζί με 108 νέους/νέες από άλλες 9 χώρες του πλανήτη και 122 Ιάπωνες βρέθηκαν μαζί για 46 μέρες σύμπλευσης, βιώνοντας εκπαιδεύσεις και δραστηριότητες τόσο στην ξηρά όσο και εν πλω στο κρουαζερόπλοιο Nippon Maru.

Η Μαρίτα Δόλκα είναι από τη Λέσβο όπου ζει και εργάζεται και είχε συμμετάσχει στο SWY18 το 2006. Έχει σπουδάσει στο Λονδίνο Multimedia Technology and Design και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Design and Branding Strategy (Λονδίνο) και Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι ιδιοκτήτρια ενός βιβλιοχαρτοπωλείου στη Μυτιλήνη και εργάζεται επίσης ως freelance γραφίστας.

Όπως είπε στο GreeceJapan.com, για τη δημιουργία του λογότυπου εμπνεύσθηκε από τα οριγκάμι, την ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής. Διαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα που μας είπε, τόσο για τη συμμετοχή της στο SWY όσο και για το καινούργιο λογότυπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η συμμετοχή μου στο SWY ξεκίνησε όταν ένας πολύ αγαπημένος μου καθηγητής μου πρότεινε να κάνω αίτηση για το πρόγραμμα. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ταξίδευα τόσο μακριά, για τόσο μεγάλο διάστημα αλλά το τόλμησα. Έτσι λοιπόν, σε ένα περιβάλλον γεμάτο διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς, προσωπικότητες ανακάλυψα τον εαυτό μου, δημιούργησα φιλίες, σχεδόν αδερφικές, γνώρισα τον κόσμο, έμαθα, εκτίμησα, γέμισα στιγμές και με σιγουριά μπορώ να πω πως ήταν εμπειρία ζωής.

Μέχρι να ταξιδέψω εκεί, η Ιαπωνία ήταν απλά μία χώρα μακρινή, ένα άπιαστο όνειρο και οι γνώσεις μου ήταν ελάχιστες. Κρύβει θησαυρούς: Oι άνθρωποι, ίσως από τους πιο ευγενικούς λαούς που έχω συναντήσει ποτέ, η κουλτούρα, οι παραδόσεις, η αρχιτεκτονική, η γαστρονομία, η τέχνη, οι ναοί, οι χοροί, τα κιμονό, τα οριγκάμι, το σακέ. Μία χώρα θαυμάσια και τόσο μοναδική! Την Ιαπωνία την λάτρεψα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από μικρή ήξερα να διπλώνω χαρτιά και να φτιάχνω καραβάκια. Αυτό που όμως δεν γνώριζα είναι πως αυτό είναι ιαπωνική τέχνη, γνωστή σαν οριγκάμι. Η ιδέα του νέου λογότυπου ξεκίνησε από εκεί, από την τέχνη αναδίπλωσης χαρτιού, κάτι τόσο απλό και παράλληλα ένα πολύ αντιπροσωπευτικό γνώρισμα της Ιαπωνίας, της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Κάνοντας μία έρευνα περί οριγκάμι και διάφορων τρόπων κατασκευής καραβιού, βρήκα την έμπνευσή μου. Η ιδέα ολοκληρώθηκε αφού φαντάστηκα το πλοίο να ταξιδεύει μπροστά από τον ήλιο. Και δεν ήταν άλλος από έναν κόκκινο κύκλο, όπως αυτός της ιαπωνικής σημαίας. Έτσι τα στοιχεία έδεσαν μεταξύ τους και μαζί δημιούργησαν το λογότυπο ενώ τα χρώματα δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από το κόκκινο (ενέργεια, δύναμη, ενθουσιασμός), το μπλε (νοημοσύνη, επικοινωνία, εμπιστοσύνη) και το γκρι (σοβαρότητα, φύση).»

Παράλληλα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων του SWY (SWY Alumni Association GREECE) Κωνσταντίνο Τσιγκαρά που μας μίλησε για αυτήν την ελληνική επιτυχία:
«Ο Ελληνικός σύλλογος αποφοίτων του προγράμματος και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πολύ χαρούμενοι που επιλέχθηκε το σχέδιο της Μαρίτας ως το νέο λογότυπο του Προγράμματος SWY, Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου (Ship for World Youth). Προσωπικά, με την Μαρίτα μας συνδέει μία φιλία από το 2006 καθώς επιλεχθήκαμε μαζί και ζήσαμε αυτή την μοναδική εμπειρία στην Ιαπωνία. Η Μαρίτα πάντοτε ανήσυχο και δραστήριο πνεύμα ήταν το πλέον κατάλληλο άτομο να παρουσιάσει φέτος την ιδέα της, έχοντας αποδείξει ότι είναι ικανή να δημιουργήσει κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Ως μέλος στον Σύλλογο μας και με ενεργή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, της ευχόμαστε να πετυχαίνει πάντα τους στόχους της και είμαστε ενθουσιασμένοι που το νέο SWY logo θα ταξιδεύει πάντοτε μαζί μας στις θάλασσες του κόσμου αλλά ιδιαίτερα στις καρδιές μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του Aqua Blue

Δείτε τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα του πλοίου που θα εξυπηρετεί την άγονη γραμμή της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αγανάκτηση για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Λήμνο

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας από τον Έπαρχο Λήμνου, την Δήμαρχο Λήμνου και τον Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στον φασισμό και τον πόλεμο

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 για την συμπλήρωση 57 ετών από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του