× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατάργηση το ταχύτερο του γεωγραφικού περιορισμού

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2020

Κατάργηση το ταχύτερο του γεωγραφικού περιορισμού

Η αγωνιστική ( με ή χωρίς εισαγωγικά ) ρητορική γιά το προσφυγικό είναι φυσικό να συνεχίζεται όσο η κυβέρνηση εμμένει στην καταστροφική γιά τους ανθρώπους και τα νησιά πολιτική της . Τα επιχειρήματα γιά την αντίκρουσή της είναι πολλά και διάφορα . Τα περισσότερα είναι εύλογα , ισχυρά , καλύπτουν τόσο την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος , όσο και αυτήν των επιπτώσεων στη ζωή των νησιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιπαρέρχομαι τα ανόητα περί εθνικών κινδύνων , εθνικής ,θρησκευτικής αλλοίωσης κλπ και τα ρατσιστικά που φορτώνουν στους πρόσφυγες όλη την ευθύνη . Στα σοβαρά επιχειρήματα έρχονται οι εξελίξεις να προσθέσουν επιπλέον ένα , που ίσως αποδειχθεί το σημαντικότερο . Αυτό της κατάργησης του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Αν . Αιγαίου.

Γνωρίζουμε ότι το " Δουβλίνο " υποχρεώνει τις χώρες πρώτης εισόδου , να εξετάζουν αυτές οι ίδιες τις αιτήσεις ασύλου - διεθνούς προστασίας . Απαγορεύει τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρώπης . Ετσι , οι επιθυμούντες άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ , εγκλωβίζονται στην Ελλάδα , την Ιταλία και την Ισπανία . Παράλληλα , μετά την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας το 2016 , επιβλήθηκε ο γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά του Αν. Αιγαίου .

Σημειώνω ότι ο γ.π. δεν προβλέπεται από καμία συνθήκη , δεν εφαρμόζεται στον Εβρο ούτε σε καμία περιοχή άλλης χώρας της ΕΕ .Δεν αναφέρεται καν , απλώς υπονοείται στην Κοινή Δήλωση . Πρόκειται στην ουσία γιά συμφωνία κυρίων ( και κυρίας ) μεταξύ της ΕΕ και της προηγούμενης κυβέρνησης , θεμιτή ίσως γιά τις συνθήκες του 2016 , εντελώς όμως ξεπερασμένη γιά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα , η Γερμανική προεδρία του β' εξαμήνου 2020 θα προωθήσει την τροποποίηση του " Δουβλίνου " . Θα προτείνει την αναλογική κατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ των νεοεισερχομένων αιτούντων ασύλου , αμέσως μετά την ταυτοποίησή τους στις χώρες πρώτης υποδοχής . Θα μεταφέρονται άμεσα στην καθορισμένη χώρα της ΕΕ και το αίτημά τους θα εξετάζεται και θα κρίνεται εκεί.Οι όποιες επιστροφές , όπως ονομάζονται κομψά οι απελάσεις , θα γίνονται από αυτήν τη χώρα με ευθύνη της ΕΕ .Τούτο για την Ελλάδα σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής στην χώρα μας σχεδόν μηδενίζεται γιά την συντριπτική πλειοψηφία των νεοεισερχομένων . Παύει να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά .

Η κυβέρνηση , αντί να αναγνώσει τα νέα δεδομένα και να δώσει όλη της την προσοχή στη διαμόρφωση μιάς δραστήριας πολιτικής εξόδου από το ξενοφοβικό τέλμα που τείνει να διαμορφωθεί στην Ευρώπη , παραμένει τυφλή μπροστά στις αλλαγές , εγκλωβισμένη στις εμμονές της και σ' έναν απίστευτο ναρκισσισμό . Ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει σημαία την τροποποίηση του " Δουβλίνου " , ετοιμάζεται να αφήσει ακόμα μιά φορά τα γεγονότα να την ξεπεράσουν . Στην ουσία , σχεδιάζει να συνεχίσει να εφαρμόζει το " Δουβλίνο " στο εσωτερικό της Ελλάδας , στα νησιά , ακόμα και μετά την αλλαγή του στην Ευρώπη.

Αντί να προετοιμάζει τη μεταφορά των επιτροπών ασύλου στην ηπειρωτική χώρα ώστε να πάψει η εξέταση να γίνεται στα νησιά , επιμένει με ιερή μανία στην κατασκευή ντροπιαστικών γιά την κοινή λογική και τον πολιτισμό τερατουργημάτων , αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων και άπειρης απαξίας , που ενδεχομένως , μετά την αλλαγή του " Δουβλίνου " , μπορεί να χάσκουν άδεια . Αντί να εξαπολύσει εκστρατεία συστράτευσης με την προοδευτική κοινή γνώμη της Ευρώπης και τις χώρες του Νότου , εμπαίζει τους νησιώτες και τον ελληνικό λαό ισχυριζόμενη ότι θα λύσει το προσφυγικό κάνοντας τη ζωή των προσφύγων - μεταναστών κόλαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξακολουθεί να προσβάλλει τους νησιώτες και την αριθμητική , υποσχόμενη αποσυμφόρηση των νησιών με 200 απελάσεις την εβδομάδα και σχεδόν καμιά μεταφορά στην ενδοχώρα , ούτε καν γι'αυτούς γιά τους οποίους έχει αρθεί ο γ.π. Τη στιγμή που διαγράφεται εφικτή η κατάργησή του , η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση , μη αντιλαμβανόμενη ότι η λάθος πολιτική της κατατείνει στη διαιώνισή του . Αν και η καλύτερη ώρα είναι τώρα , ίσως χρειαστεί να περμένουμε την επόμενη κυβέρνηση . Αλλά ακόμα κι έτσι , επείγει η προετοιμασία , η ενημέρωση , η προβολή και η διεκδίκηση.

Οι ηγεσίες των νησιών του Αν . Αιγαίου , παρ' ότι κακές , ψυχρές κι ανάποδες , οφείλουν να απαιτήσουν , αμέσως μετά τα πρώτιστα αιτήματα γιά άμεση αποσυμφόρηση και κανένα κέντρο κράτησης , την κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού , την επανάκτηση από τα νησιά του Αν . Αιγαίου του καθεστώτος ισοτιμίας με όλες τις άλλες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Να απευθυνθούν όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης . Να βάλουν την κατάργηση του γ .π. στο κέντρο του πολιτικού προβληματισμού . Αλήθεια , γιατί μέχρι σήμερα οι μαχητικοί αυτοδιοικητικοί μας δεν έχουν ζητήσει την υποστήριξη όλων των κομμάτων ; Τους φτάνει και τους περισσεύει αυτή της ΝΔ ;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 8/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας