× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ CHECK‑UP: πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Καρδιολόγο

Γράφει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΤΣΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/2/2020

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ CHECK‑UP: πότε πρέπει να επισκεφθώ τον Καρδιολόγο

Η καρδιολογική πρόληψη είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς προληπτικής Ιατρικής, με δεδομένο το κόστος των καρδιαγγειακών συμβαμάτων τόσο στην ανθρώπινη ζωή, όσο και στην ποιότητά της. Πότε λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε τον Καρδιολόγο, και τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε, για να αποφύγουμε (κατά το δυνατόν) τα καρδιαγγειακά συμβάματα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα είναι καλό να ξεκινήσουν τις επισκέψεις στον Καρδιολόγο τους γύρω στην ηλικία των 40 ετών. Υπάρχει μια πληθώρα ιατρικών εξετάσεων που χρησιμοποιούνται στην προληπτική Καρδιολογία, γνωστότερες και συνηθέστερες από τις οποίες είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχογράφημα καρδιάς και η δοκιμασία κόπωσης.

Μολονότι και οι τρεις αυτές εξετάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως από τη συντριπτική πλειοψηφία των καρδιολόγων στο πλαίσιο της πρόληψης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση και στην ερμηνεία τους, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος (ειδικά για το τεστ κοπώσεως) ενός «ψευδώς θετικού» αποτελέσματος (δηλαδή εσφαλμένη εκτίμηση παρουσίας νόσου τη στιγμή που αυτή δεν υφίσταται στην πραγματικότητα), με περαιτέρω αχρείαστη ταλαιπωρία του ασθενούς τόσο ιατρική, όσο και ψυχολογική.

Επίσης, ο προληπτικός έλεγχος πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει:
α) δειγματοληπτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, ώστε να γνωρίζουμε τις συνηθισμένες τιμές της πίεσής μας, να προλάβουμε εγκαίρως τυχόν παρεκκλίσεις και να επέμβουμε από νωρίς με φαρμακευτική αγωγή όπου κρίνεται απαραίτητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι σημαντικό οι μετρήσεις της πίεσης να γίνονται από τον ίδιο τον ασθενή σε οικείο γι’ αυτόν περιβάλλον, καθώς η μέτρηση από το γιατρό ή το φαρμακοποιό έχει αποδειχθεί με κλινικές μελέτες ότι παρουσιάζει την πίεση του ασθενούς τεχνητά αυξημένη.

Προτιμώνται τα υδραργυρικά πιεσόμετρα έναντι των αυτομάτων ηλεκτρονικών, γιατί είναι ακριβέστερα (αν και πιο δύσχρηστα). Ακριβέστερα επίσης είναι τα πιεσόμετρα βραχίονα από τα πιεσόμετρα καρπού. Υπενθυμίζεται ότι καλό είναι τα πιεσόμετρα να χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και όχι για την ακριβή εκτίμηση των σφυγμών του ασθενούς, καθώς πολλές φορές μπορεί να έχουμε εσφαλμένη μέτρηση των σφυγμών – οι σφυγμοί καλό είναι να μετρούνται με τα δάκτυλα του ασθενούς (2 ή και παραπάνω), τα οποία τοποθετούνται πάνω από κάποια αρτηρία (συνηθέστερα καρωτίδα ή κερκιδική).

β) εξετάσεις λιπιδίων, ώστε από την ηλικία των 40 ετών να υπάρχει το λιπιδαιμικό προφίλ κάθε ανθρώπου και να καθορίζονται πορεία και στόχοι, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Τα λιπίδια που πρέπει να εξετάζονται είναι η ολική χοληστερίνη, η low-densitylipoprotein (LDL, ή «κακή» χοληστερίνη), η high-densitylipoprotein (HDL, ή «καλή» χοληστερίνη) και τα τριγλυκερίδια. Η ερμηνεία των εξετάσεων (το δείγμα των οποίων πρέπει να δίνεται με τον ασθενή σε νηστεία τουλάχιστον 12 ωρών) είναι εξατομικευμένη για τον καθένα, και πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικό καρδιολόγο ή παθολόγο. Περαιτέρω πληροφορίες περί χοληστερίνης θα δώσουμε σε επόμενο άρθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν βέβαια ορισμένες κατηγορίες ασθενών (όπως αυτοί με γνωστή στεφανιαία νόσο, με νεφρική ανεπάρκεια, με σακχαρώδη διαβήτη, με ήδη γνωστή αρτηριακή υπέρταση, με οικογενή σύνδρομα δυσλιπιδαιμίας), οι οποίοι εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες, και των οποίων η προληπτική καρδιολογία είναι κάπως διαφορετική από το γενικό πληθυσμό, και οι οποίοι χρήζουν τακτικότερης και αυστηρότερης καρδιολογικής παρακολούθησης.

Αν λοιπόν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, επισκεφθείτε τον καρδιολόγο σας χωρίς χρονοτριβή.

Εν κατακλείδι, η προληπτική καρδιολογική παρακολούθηση (το γνωστό σε όλους check-up) θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, να περιλαμβάνει όπωσδήποτε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων αίματος, όπως και όποιες άλλες εξετάσεις κρίνει ο θεράπων καρδιολόγος ότι χρειάζονται για την ασφαλέστερη παρακολούθηση του καθενός από εμάς. Στον 21ο αιώνα πλέον, η καρδιολογική πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας, προκειμένου να χαιρόμαστε τη ζωή και την υγεία μας, τόσο εμείς, όσο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

*Ο Στέφανος Βότσης είναι στρατιωτικός καρδιολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Μυτιλήνη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ