× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Nazis raus! Έξω οι φασίστες, έξω οι ΝΑΖΙ!

Από τον τόπο μας, από τα νησιά μας!

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 21/2/2020

Nazis raus! Έξω οι φασίστες, έξω οι ΝΑΖΙ!

Πριν λίγες μέρες στην Αθήνα οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη στάση της κυβέρνησης για το προσφυγικό με τη συμμετοχή εκατοντάδων νησιωτών από Λέσβο, Χίο και Σάμο. Στην «αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται» και έτσι στη συγκέντρωση εμφανίστηκαν  πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής και ένας ευρωβουλευτής της, κατηγορούμενοι και οι δύο στη δίκη της Χρυσής Αυγής που ακόμα περιμένουμε να ολοκληρωθεί, γνωστοί για την ακραία δράση τους τα τελευταία χρόνια. Τμήμα της συγκέντρωσης τους αναγνώρισε και με συνθήματα τους κάλεσαν να αποχωρήσουν όπως και έγινε. «Έξω τώρα η Χρυσή Αυγή», φώναζαν. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινός αγώνας με κόμματα και φορείς που αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και βρίσκονται στην ακροδεξιά. Δυστυχώς οι αρχές των νησιών μας ακόμα κρύβονται και δεν καταδίκασαν την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη συγκέντρωση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 19 Φεβρουάριου στο Χανάου της Γερμανίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Φρανκφούρτη, πραγματοποιήθηκε μια απίστευτη δολοφονική δολοφονική επίθεσή από έναν ακροδεξιό. Έχοντας στόχο 2 μπαρ, που κατά βάση σύχναζαν μουσουλμάνοι, δολοφόνησε 9 άτομα, πριν βρεθεί το σπίτι του και αυτοκτονήσει αφού είχε σκοτώσει και την μητέρα του. Σύμφωνα με τις εφημερίδες ο δράστης είχε αφήσει μία επιστολή και ένα βίντεο στα οποία προανήγγειλε τις πράξεις του και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, μιλώντας για πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει να εξοντωθούν οι άνθρωποι, η απέλαση των οποίων από τη Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή.

Την περασμένη βδομάδα στη Γερμανία πάλι, 12 μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Τους βαρύνουν κατηγορίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον τεμενών, όπως αυτές που έγιναν στη Νέα Ζηλανδία, το 2019, στα οποία είχαν σκοτωθεί 51 άνθρωποι.  Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, που τα οικονομικά προβλήματα και οι κοινωνίες ανισότητες έχουν εντείνει την άνοδο της ακροδεξιάς, οκτώ νεοναζί δικάζονται τους τελευταίους μήνες γιατί σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ξένων καθώς και πολιτικών.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Ακούμε πολύ έντονα πλέον και στον τόπο μας για «εισβολή λάθρο», «σχέδιο ισλαμοποίησης των νησιών μας» «αλλοίωση της φυλής και του έθνους» κλπ και προβάλλεται από κάποιους ότι η μόνη λύση είναι να τους πετάξουμε στη θάλασσα, εάν δεν προτείνεται ακόμα και να βγουν από τις θήκες τους τα αυτόματα πιστόλια. Η ακροδεξιά, ρατσιστική και φασιστική ρητορική δυστυχώς έχει υιοθετηθεί από κομμάτι της κοινωνίες μας αλλά και της επίσημης πολιτικής σκηνής, και ιδιαίτερα βρίσκει έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οργανωμένα προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις κοινωνίες μας με το φαρμάκι τους. Το επόμενο στάδιο είναι οι δολοφονικές επιθέσεις. Αυτό πρέπει δηλαδή να περιμένουμε να δούμε και εδώ για να αντιδράσουμε; Δεν μάς φτάνει ο Παύλος Φύσσας, δεν μας φτάνει ο Σαχζάτ Λουκμάν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μέρα μετά τη δολοφονική επίθεση στο Χανάου, η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης έπαιξε για το Europa League ενάντια στην Σάλτζμπουργκ. Πριν την έναρξη του αγώνα ζητήθηκε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγής ως χειρονομία πένθους. Κατά τη διάρκεια του λεπτού αυτού κάποιοι, προφανώς ακροδεξιοί, δεν σεβάστηκαν τη σιγή και ακούστηκαν κάποιες φωνές. Η ενστικτώδης αντίδραση των φιλάθλων στο γήπεδο ήταν εκπληκτική. Χιλιάδες φιλαθλοι άρχισαν σε λίγα δευτερόλεπτα να τους αποδοκιμάζουν και γρήγορα όλο σχεδόν το στάδιο άρχισε να φωνάζει Nazis raus!! Έξω οι ναζι!!

Ανεξάρτητα εάν είναι σε ένα γήπεδο, σε μια συγκέντρωση, στη βουλή ή ακόμα και στο περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι φασίστες δεν έχουν θέση δίπλα μας. Δεν υπάρχει κοινωνική συμμαχία μαζί τους. Αυτή η αυθόρμητη αντίδραση των φιλάθλων στη Γερμανία, οι αντίδραση των πολιτών των νησιών μας που έδιωξαν τους χρυσαυγίτες από τη συγκέντρωση της Αθήνας, έδειξαν ότι αυτός είναι ο δρόμος. Δεξιοί, κεντρώοι ή αριστεροί, όλοι όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία πρέπει να σταθούμε απέναντι τους και όπου τους βρούμε, πρέπει να το φωνάζουμε. Έξω οι φασίστες, έξω οι Ναζί!

Παρόλο το χώρο που καταλαμβάνουν οι ακροδεξιοί στο διαδίκτυο, το αβαντάρισμα των θέσεων τους από τα ΜΜΕ, και την προσπάθειας τους να δείξουν ότι είναι πολλοί καπελώνοντας των αντίδραση των πολιτών σε όλα όσα συμβαίνουν, η πραγματικότητα είναι άλλη. Είναι μια μισητή μειοψηφία και είναι πολλοί λίγοι. Είμαστε πολλοί περισσότεροι και δεν πρέπει, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, να αφήσουμε το μίσος να δηλητηριάσει τις κοινωνίες μας και να κερδίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει ελπίδα. Είμαστε πολλοί περισσότεροι.

Nazis raus, για να το πούμε και σε μια γλώσσα, που όπως ξέρουμε, τους αρέσει πολύ.

Έξω οι φασίστες, έξω οι Ναζί!! Από τον τόπο μας, από τα νησιά μας!!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου