× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Επιστρέφει για να διδάξει αμισθί…

Ο μεγάλος ανθρωπολόγος Θόδωρος Παραδέλλης που συνταξιοδοτήθηκε

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/2/2020

Επιστρέφει για να διδάξει αμισθί…

Από τους γλυκύτατους ανθρώπους στην επιστήμη της Ανθρωπολογίας και σπουδαίος στον ακαδημαϊκό χώρο και το αντικείμενό του, ο Θεόδωρος Παραδέλλης συνταξιοδοτήθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όμως δηλώνει «αλκοολικός» με τη διδασκαλία και επιστρέφει στην αίθουσα με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για να διδάξει αμισθί.

Μεγάλωσε στην Αίγυπτο μέχρι τα 17 του, πήγαινε σε ελληνικό σχολείο της Κοινότητας. Ήρθε στην Ελλάδα και έκανε «ολίγην ιατρική» όπως λέει για δύο χρόνια και εν τέλει ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιστορία- Αρχαιολογία, πηγαίνοντας τα απογεύματα στη σχολή Σταυράκου γιατί του άρεσε πολύ το θέατρο. «Για τη δική μου καλλιέργεια, όχι για να γίνω σκηνοθέτης ή τίποτα τέτοιο» σχολιάζει ο ίδιος.

Τον «δρόμο» του τον βρήκε από τον μέντορά του, όπως τον αποκαλεί, τον Σωτήρη Δημητρίου (1925 - 2016), τον πρωτοπόρο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα, πολιτικό μηχανικό, συγγραφέα πολλών δοκιμιακών βιβλίων και άρθρων σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έναν από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του κινηματογράφου στη χώρα μας. «Με βοήθησε να βρω τον δρόμο μου» λέει ο κ. Παραδέλλης, που πήγε στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο Ντάραμ για να σπουδάσει το αντικείμενο και επέστρεψε στην Ελλάδα στο Πάντειο για το διδακτορικό του, όπου μελέτησε τις τελετουργίες γέννησης στη λαϊκή πρακτική μέχρι το 1945. «Το βασικό θέμα ήταν ότι το παιδί περνά από διάφορα στάδια για να γίνει πρόσωπο και μέλος της ελληνικής κοινωνίας» εξηγεί.

Παράλληλα ήταν στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, όπου… περιέργως ζήτησαν κοινωνικό ανθρωπολόγο. Μέχρι τότε όλοι του έλεγαν για το αντικείμενό του ότι «ό,τι ξέρει κανείς, καλό είναι»! Με τον φίλο του και συνάδελφό του, Άκη Παπαταξιάρχη, πραγματοποίησαν –παραδόξως πάλι για την Ελλάδα- μία μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, με εντολή του Κώστα Σοφούλη. Και από το 1986 εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη για να διδάξει στο Τμήμα που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάταξη στην Αγγλία και την Αμερική.

Έχει κάνει πάνω από 30 μεταφράσεις, του Γκιρτς, του Λεβί- Στρως του Μπουρντιέ, τα τέσσερα βιβλία του Μως, του Μαλινόφσκι, κριτικές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και πλήθος άλλων.

«Δεν μου λείπει η διδασκαλία, ακόμα διδάσκω γιατί αυτό είναι αλκοολίκι!» εξηγεί παρά τη συνταξιοδότησή του, υπηρετώντας το Τμήμα αμισθί.
Αν κάτι του θυμίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριές του όταν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Τμήμα είναι ότι «κανείς δεν βγαίνει αλώβητος από την Ανθρωπολογία». Γιατί αλλάζει ο τρόπος σκέψης. Έχει μάθει τα βιώματά του να τα βλέπει ανοιχτά, κριτικά και ανθρωπολογικά.
Στις 15 Ιανουαρίου παρουσίασε το βιβλίο του Μαρσέλ Μως που μετέφρασε και επιμελήθηκε «Το έθνος και ο Διεθνισμός, μια κοινωνιολογική αποτίμηση του Μπολσεβικισμού».

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Στα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου ο Ιάσων Πιπίνης

Συναντήθηκε με στελέχη των δύο δομών υγείας της Λέσβου καθώς και με την Επιτροπή Αγώνα Στήριξης του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ημερίδα για την εκπαίδευση των προσφύγων

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου στην Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Στην «ΠΡΑΞΙΣ» η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του έργου από το ΤΑΙΠΕΔ, τεχνική εταιρεία «ΠΡΑΞΙΣ» είναι η ανάδοχος του έργου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή της ταινίας «North Country» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο αμφιθέατρο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου , στη Μυτιλήνη, την Παρασκευή 24 Μαρτίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Επιμορφωτικό διήμερο για τη γαλλική γλώσσα στη Μυτιλήνη

Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα δέντρο στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής...

Εκπαιδευτική δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, για τα δημοτικά σχολεία την Τετάρτη και την Πέμπτη 29 και 30 Μαρτίου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολεία από όλη την Ελλάδα γνωρίζουν τη φυσική κληρονομιά της Λέσβου

Στη Λέσβο βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και το 1ο ΓΕΛ Νέου Ψυχικού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάσεις εργασίας στους Δήμους της Λέσβου

Συμπαράσταση στους απεργούς εργαζομένους της ΔΕΥΑΛ εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Το νερό να παραμείνει κοινωνικό αγαθό»

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί σε συμπαράσταση στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΛ, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ απεργούν ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νέρου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Λέσβου

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χωρίς αναισθησιολόγο το Νοσοκομείο της Λήμνου

Καταγγελία από την περιφερειακή σύμβουλο και υποψήφια βουλευτή Μαγδαληνή Τούφου
ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η Covid‑19 σύντομα δεν θα είναι πιο επικίνδυνη από την εποχική γρίπη

Ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων που αναφέρθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν χαμηλότερος από αυτόν που είχε καταγραφεί όταν χρησιμοποιήθηκε ο όρος «πανδημία» για πρώτη φορά