× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Και προληπτική λογοκρισία στην ΕΡΤ!

Κοινή ανακοίνωση Ενώσεων Συντακτών για το ότι δεν άφησαν μεταξύ άλλων συναδέλφισσά μας να μεταδώσει!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/2/2020

Και προληπτική λογοκρισία στην ΕΡΤ!

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ) παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία και αγανάκτηση, φαινόμενα που ομοιάζουν με πράξεις προληπτικής λογοκρισίας και τις τελευταίες ώρες λαμβάνουν χώρα στην ΕΡΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφορμή, αρχικώς, αποτέλεσε ένα δημοσίευμα- ρεπορτάζ  της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου (οι δημοσιογράφοι της οποίας αναγνωρίστηκαν πολλάκις για την έγκυρη, ψύχραιμη και συνετή κάλυψη των γεγονότων που αφορούν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πέντε χρόνια τώρα), σχετικό  με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο νησί της Λέσβου και της Χίου μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων.

Τo ρεπορτάζ -με εντολή άνωθεν- απαιτήθηκε να αλλάξει με άλλο και μετά την αντικατάστασή του, «εξαφανίστηκε». Στη συνέχεια η διεύθυνση αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών, αντικαθιστώντας μάλιστα το σχετικό πεδίο του συστήματος αναρτήσεων «Δημοσίευση», με το τουλάχιστον ατυχές, αλλά σίγουρα προκλητικό «Υποβολή για έλεγχο».

Αργά το απόγευμα και μετά από τηλεφωνική παρέμβαση, υπήρξε διόρθωση του σχετικού πεδίου με τη φράση «Προς Δημοσίευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι μέχρι χθες-κυριολεκτικώς- ικανοί, και έγκυροι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας, που ουδέποτε στο παρελθόν -για δεκαετίες κάποιοι από αυτούς- διαψεύστηκαν, τίθενται σε καθεστώς ενός ιδιότυπου ελέγχου.

Αλήθεια για ποιο ακριβώς πράγμα ελέγχονται; Για την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την αμεσότητα, την πληρότητα που διαχρονικώς επιδεικνύουν;

Πaραλλήλως σε δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου που ήταν έτοιμη να μεταδώσει ζωντανά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου σήμερα το απόγευμα, της απαγορεύθηκε να συνομιλήσει ζωντανά με τον Δήμαρχο της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καλούμε άμεσα τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί και με ποίου την εντολή σημειώθηκαν και αυτά τα περιστατικά» .

Παράλληλα καλεί τους ασκούντες χρέη διευθυντών και αρχισυντακτών (μέλη των δημοσιογραφικών Ενώσεων), να σεβαστούν τον κώδικα δεοντολογίας των Ενώσεων Συντακτών και να αναιρέσουν άμεσα την απόφαση αυτής της ιδιότυπης έμμεσης λογοκρισίας, δίνοντας τον έλεγχο των δημοσιεύσεων στους καθ’ ύλη αρμόδιους δημοσιογράφους.

Οι Ενώσεις Συντακτών της Περιφέρειας καταδικάζουν περιστατικά απειλών και χρήσης βίας κατά των δημοσιογράφων και καλούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τις αρχές να σεβαστούν το ρόλο των εκπροσώπων του τύπου.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου