× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ντόμινο εξελίξεων στο Ιντλίμπ της Συρίας

Οι κινήσεις της Τουρκίας που επηρεάζουν αναπόφευκτα τη Λέσβο και τις προσφυγικές ροές

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 29/2/2020

Το ντόμινο εξελίξεων στο Ιντλίμπ της Συρίας

Ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός σήμερα, καθώς το τελευταίο τριήμερο των μαχών στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ ήταν άκρως παραγωγικό σε πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά αποτελέσματα, αφού περιορίστηκε ο έλεγχος που είχε η Άγκυρα στη λεγόμενη ζώνη αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων, προς όφελος της Δαμασκού, προκαλώντας ντόμινο διεθνών εξελίξεων και κραδασμούς στα γειτονικά με την Τουρκία κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα ονόματα των 33 στρατιωτών της, που σκοτώθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου από αεροπορική επιδρομή στον αυτοκινητόδρομο Μ4 της επαρχίας Ιντλίμπ- τον τελευταίο θύλακα των ανταρτών τζιχαντιστών- που μάχονται τον Άσαντ και δύο ρωσικές φρεγάτες πέρασαν τον Βόσπορο.

Ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών Τούρκων στρατιωτών είναι μεταξύ 35 και 55 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60 την ώρα που τα ρωσικά πλοία κατευθύνονται στις βάσεις που έχουν δοθεί από τη Δαμασκό στη Μόσχα, η οποία και στηρίζει στρατιωτικά τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ με σκοπό να ανακτήσει στο ακέραιο, αφενός τα εδάφη που είχε η χώρα πριν από το ξέσπασμα του εμφυλίου κι αφετέρου για να έχει λόγο στην πολιτική και οικονομική εξέλιξη της, μετά το τέλος του πολέμου.

Ενός πολέμου που δε λέει να τελειώσει και με ευθύνη της Άγκυρας, η οποία άλλοτε με πρόσχημα την τρομοκρατία, άλλοτε τη δημοκρατία στη Συρία και τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για τον επαναπατρισμό Σύρων προσφύγων αρέσκεται σε διπλωματία Υψηλής Πύλης, με τον Ερντογάν σε ρόλο επίδοξου Σουλτάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Για το λόγο αυτό διατείνονται οι επιτελείς του πως έχει μαραθώνιες και συνεχείς διαβουλεύσεις με Πούτιν, Τραμπ και Μέρκελ ενώ ο αρμόδιος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανακοινώνει, στο παρά πέντε, πως δεν θα μπορέσει να ενημερώσει σήμερα την εθνοσυνέλευση, επειδή ηγείται των μαχών στη συριακή επαρχία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τεντωμένο σκοινί που κρατούσαν από τη μια οι ΗΠΑ και από την άλλη μεριά η Ρωσία στη Συρία, πάνω στο οποίο είχε επιλέξει να ακροβατεί ο Ταγίπ δείχνει να έχει λασκάρει επικίνδυνα για τον Τούρκο πρόεδρο.

 

Μετά το Gambit (σκακιστική θυσία)των Κούρδων της Συρίας -από Ουάσιγκτον και Μόσχα- η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί από τον Τραμπ,  έδειξε ότι ήρθε η ώρα να θυσιαστούν μεγαλύτερα κομμάτια στη γεωπολιτική σκακιέρα για να ισορροπήσει η παρτίδα, αφού ο Πούτιν διατηρεί, ακόμη, το πλεονέκτημα στη Μέση Ανατολή έχοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με Τεχεράνη και Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για λεονταρισμούς, μολονότι τόσο ο Ντόναλντ όσο και ο Βλαδίμηρος πιστεύουν -όπως και ο Τούρκος πρόεδρος άλλωστε- ότι έχουν κλεισμένο ραντεβού με την ιστορία, αμέσως μετά τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

 

Έτσι τώρα ο Ερντογάν απειλεί πως αν δεν αποσυρθούν οι συριακές δυνάμεις από την περιοχή που όρισε ως ζώνη ασφαλείας- αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων την υπέγραψε με σκοπό την εκεχειρία και τον επαναπατρισμό των εκτοπισμένων και των προσφύγων- θα εξαπολύσει σφοδρή ολομέτωπη στρατιωτική επίθεση κατά της Δαμασκού και όποιου στηρίζει τον Άσαντ.

 

Παράλληλα ζητεί στήριξη από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρώτη ως ισχυρό μέλος της Συμμαχίας και τη δεύτερη χρησιμοποιώντας για πολλοστή φορά ως όπλο τους πρόσφυγες και μετανάστες, που είτε βρίσκονται στην Τουρκία είτε περιμένουν κοντά στα σύνορα να ανάψει η Άγκυρα το πράσινο φως διέλευσης για να κατευθυνθούν προς τη Δύση.

 

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έφτασαν εκεί, από την Κωνσταντινούπολη.

 

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας για να εξετάσουν την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται στα σύνορα των δύο χωρών ενώ Τούρκοι χάκερς ανακοίνωσαν ότι μπήκαν στις ηλεκτρονικές σελίδες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας γράφοντας σε αυτές: «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης».

 

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν, επίσης, βίντεο που δείχνουν τουρκικές δυνάμεις να στοχεύουν μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό της Ιντλίμπ. Η Μόσχα αναφέρει ότι ήταν ρωσικά μαχητικά, τύπου Sukhoi, τα οποία σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, κατάφεραν να αποφύγουν τα πυρά, χάρη στην εμπειρία και στις ικανότητες των πιλότων τους.

 

Η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να τα καταρρίψει και ισχυρίζεται ότι στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας κινείται με βάση την αρχή της Αυτοάμυνας για να εμποδίσει την παραβίαση των προηγούμενων συνθηκών του Σότσι και της Αστάνα, που είχε υπογράψει με τη Ρωσία και το Ιράν και εκπροσώπους της Συρίας.

 

Από την πλευρά της, η Μόσχα απαντά ότι μόνο η Άγκυρα δεν συμμορφώνεται σε αυτές και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ ζητεί να καθηλωθούν όλα τα ρωσικά αεροσκάφη που πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας επειδή η Τουρκία έχει νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας.

 

Φωτογραφίες λίγο πριν από την αιματηρή για την Τουρκία μάχη στην Ιντλίμπ δείχνουν πολεμιστές που φέρουν την σημαία και τα σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους να προωθούνται στο εσωτερικό της επαρχίας με οχήματα και πολεμοφόδια που παρέχει η Άγκυρα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του αντιπολιτευόμενου τουρκικού τύπου, το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu έδωσε αρχικά στη δημοσιότητα αυτές τις φωτογραφίες, τις οποίες στη συνέχεια απέσυρε.

 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου