× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από τη Μυτιλήνη στον Προφήτη Ηλία

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/12/2023

Από τη Μυτιλήνη στον Προφήτη Ηλία

Η σημερινή μας διαδρομή έχει για προορισμό το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού πάνω από τον Χάλικα, στην περιοχή Πλατύ χωράφι.Μια τοποθεσία που η ματιά μας την αντικρίζει καθημερινά μιας και είναι ορατή από όλη την πόλη της Μυτιλήνης.Αρχικός μας προορισμός είναι το χωριό Χάλικας.

Ένα χωριό που η ανοικοδόμηση των τελευταίων χρόνων το έκανε να χάσει τη γραφικότητά του. Παρόλα αυτά, περπατώντας μέσα στα στενά του, αντικρίζουμε στις γειτονιές του εικόνες που σε παραπέμπουν σε χωριό. Παιδιά να παίζουν ανέμελα στους δρόμους, γιαγιάδες να κεντάνε και να κάνουνε παρέα με άλλες γειτόνισσες στα σκαλοπάτια των σπιτιών τους, αυλές σπιτιών φρεσκοασβεστωμένες και γεμάτες με λογιών λογιών λουλούδια.Η διαδρομή μας ξεκινάει από την πάνω πλευρά του χωριού στον ανηφορικό τσιμεντένιο δρόμο που καταλήγει σε αδιέξοδο.


Πριν το τέλος του δρόμου στα δεξιά μας συναντάμε ένα χωμάτινο πλάτωμα και στη συνέχεια το μονοπάτι που το ακολουθούμε ανηφορικά παράλληλα με το μικρό τοιχίο. Η δυσκολία της μεγάλης ανηφορικής κλίσης του μονοπατιού, σε ανταμείβει με την απέραντη θέα που αντικρίζεις.

Αρώματα από ρίγανη, φασκόμηλο, θυμάρι, διεγείρουν την όσφρηση.
Σε όλη τη διαδρομή θα θαυμάζουμε ένα μαγευτικό πάντρεμα εικόνων από τη Μικρά Ασία, τον Κόλπο της Γέρας, τα βουνά της Λέσβου.Μετά από περίπου 40 λεπτά περπάτημα συναντάμε στο πευκόδασος ένα χωμάτινο δρόμο, ακολουθώντας ανηφορικά σύντομα θα φτάσουμε στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 530 μέτρα.Η μαγευτική θέα μας αποζημιώνει για την προσπάθεια μας.Η διαδρομή αυτή είναι ιδανική για μια καθημερινή απόδραση στη φύση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ