× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατά των επιθέσεων από ακροδεξιούς σε Λέσβο και Σάμο

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/3/2020

Κατά των επιθέσεων από ακροδεξιούς σε Λέσβο και Σάμο

Το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου καταδικάζει απερίφραστα τον εμπρησμό στη δομή εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης προσφυγόπουλων, προσφύγων και μεταναστών, αιτούντων άσυλο της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «One happy family», στο Καρά Τεπέ, Μυτιλήνης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο εμπρησμός αυτός είναι μια ακόμη ενέργεια απροκάλυπτης επιθετικότητας σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων και εργαζομένων στον κατάλογο των βίαιων ρατσιστικών εκδηλώσεων, όπως η φωτιά εγκαταστάσεων στη Συκαμιά, οι επιθέσεις κατά εργαζομένων σε Μ.Κ.Ο. στη Λέσβο, και η πυρπόληση αυτοκινήτου εργαζόμενης σε Μ.Κ.Ο. στη Σάμο. Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες από τη δράση παρακρατικών και ακροδεξιών ομάδων που ενεργούν ανεξέλεγκτα (χρησιμοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) στα νησιά ενώ τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ενισχύονται από μέλη γερμανικών ναζιστικών οργανώσεων.

Οι ακροδεξιές ομάδες που έχουν αναλάβει την διασπορά του μίσους στα νησιά δεν κινούνται εγκληματικά μόνο ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και ενάντια σε όλο το δημοκρατικό κόσμο των νησιών. Δείχνουν όλο το μένος τους κατά των εργαζομένων σε ΜΚΟ που σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, που δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών στο νησιωτικό χώρο. Οι ακροδεξιές ομάδες εξυπηρετούν με τη δράση τους τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη δημιουργία κλειστών δομών/φυλακών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στα οποία με αυτό τον τρόπο θα αυξάνεται συνεχώς ο εγκλωβισμός χιλιάδων κάνοντας αφόρητο το βίο ξένων και ντόπιων. Η ευθύνη της κυβέρνησης γίνεται μεγαλύτερη γιατί ανέχεται τη δράση αυτών των ομάδων στα νησιά και στον Έβρο και την ενισχύει με εμπρηστικές δηλώσεις στελεχών της για δημιουργία κλειστών δομών σε ξερονήσια, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται και κομματικά στελέχη που επιχαίρουν των εμπρηστικών επιθέσεων και της βίας».

Το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου Αιγαίου καλεί τους/τις συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο «να καταδικάσουν τις επιθέσεις και την ρητορική μίσους και να συμπορευτούν με τους κατοίκους των νησιών μας που αγωνίζονται ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αισθανόμαστε την ανάγκη να σταθούμε έμπρακτα στα θύματα της ρατσιστικής βίας, και δηλώνουμε την συνηγορία μας σε δράσεις απώθησης αυτής.

Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά μας και να μην φτιαχτούν νέα σε κανένα άλλο μέρος της χώρας. Να μη μετατρέψουμε τη χώρα σε φυλακή της Ευρώπης.
  • Να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις για να μην επαναληφθεί η βία εναντίον πολιτών στο μέλλον.
  • Να στηριχθούν τα αισθήματα αλληλεγγύης του λαού των νησιών στους πρόσφυγες και μετανάστες για την προστασία αυτών -ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων- και των πολιτικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.
  • Να απαιτηθεί η μη εφαρμογή και στη συνέχεια η κατάργηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την οποία η Τουρκική εξωτερική πολιτική χρησιμοποιεί κατά βούληση, εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες. Να τεθούν από τη διεθνή κοινότητα οριστικοί φραγμοί στην Τουρκική ασυδοσία, βία και επεκτατικότητα.
  • Nα υπάρξει μέριμνα για χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους/τις πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε όποια χώρα επιθυμούν. Για όσους/ες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να τους κατοχυρωθούν εργασιακά δικαιώματα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως σε όλους τους πολίτες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΥΓΕΙΑ

«Να τα βάλετε με τα αφεντικά σας κ. Καλλιάνε, όχι με τους γιατρούς»

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση η Μυτιληνιά, Μίρνα Φαφουτέλλη, που έχασε τον άντρα της απαντά στο ξέσπασμα οργής του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Καλλιάνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ο κόσμος της Σοφίας» απέκτησε ιστοσελίδα

Xάρη στους μαθητές του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια