× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για τον κορονοϊό

Zητά την εφαρμογή επιπλέον προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/3/2020

Παρέμβαση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου για τον κορονοϊό

«Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου καλεί τους συναδέλφους του νησιού σε ετοιμότητα για τις συνέπειες του κορωναϊού τόσο στην υγεία αυτών και των οικείων τους όσο και για την χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας τους, εν μέσω επιδημίας που μεθοδεύονται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, και με αποκορύφωμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οι εργαζόμενοι αποκαλούνται συνυπεύθυνοι για τις επιπτώσεις της επιδημίας της οποίας η αντιμετώπιση βαφτίζεται «ατομική ευθύνη» του καθένα, θαρρείς οι εργαζόμενοι επιλέγουν τις γνωστές εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Απεναντίας υπερφορολογούνται για ιατρικά μηχανήματα και προσωπικό τα οποία δεν υπάρχουν και το αντάλλαγμα είναι τα πρωτοφανή μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

Οι επιχειρήσεις δεν υποχρεώνονται πλέον να καταχωρούν άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τις τροποποιήσεις στο ωράριο των εργαζομένων κι ο εργοδότης μπορεί να ορίσει ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Το σημαντικό εδώ είναι ότι ήδη σε περιοχές που βρίσκονται σε «καραντίνα» υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπου επιθεωρήσεις εργασίας δηλαδή έχει πέσει “σύρμα” και πλήρης ελευθερία στις επιχειρήσεις να κάνουν ότι θέλουν χωρίς τον φόβο κυρώσεων!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με «δόλωμα» την παροχή ορισμένων ημερών ειδικής άδειας από το κράτος στους γονείς, ανοίγει ο δρόμος για τις επιχειρήσεις να αναγκάσουν τους εργαζομένους να «φάνε» και τις κανονικές τους άδειες, αφού οι ημέρες της ειδικής άδειας είναι πολύ λίγες για να φυλάξει ένας γονιός το παιδί του όσο τα σχολεία είναι κλειστά.

Σαν να μην έφτανε αυτό, κι ενώ μια συνδικαλιστική ηγεσία όσο συμβιβασμένη κι αν ήταν θα διαμαρτύρονταν έστω για το «φαίνεσθε», η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ δια στόματος του προέδρου της είπε μεγαλόψυχα: «Το κόστος θα το αναλάβουμε όλοι» περνώντας το μήνυμα της υποταγής στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης.

Καλούμε τους εργαζομένους του νησιού για να διεκδικήσουμε συλλογικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στα super markets, όπου οι στοιχειώδεις κανόνες προστασίας και τα μέτρα που ανακοινώνονται για όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, κυριολεκτικά απουσιάζουν για τους εργαζόμενους των super markets.:

Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super markets. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των super markets, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.).
Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα super markets.
Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.
Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Συνολικά σε όλο το κλάδο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος. Να σταματήσει το αίσχος της εργοδοσίας που ανά περίπτωση αξιοποιεί τις παύσεις πληρωμών, τις άδειες άνευ αποδοχών, τις κανονικές άδειες των εργαζομένων.
Να σταματήσουν οι μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας που παραμένουν ανοιχτοί.
Πλήρης εξοπλισμός όλων των χώρων εργασίας με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης. Να παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες τα μέσα υγιεινής και προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ) που έχουν γίνει είδη πολυτελείας και αισχροκέρδειας.
Καμία απόλυση, αλλαγή σύμβασης, άδειας άνευ αποδοχών. Καμία ανασφάλιστη εργασία για δουλειά στο σπίτι.
Διασφάλιση πρόσθετων αδειών με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους νοσούν, σε όσους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.
Στοπ στους πλειστηριασμούς, στις διακοπές ρεύματος και νερού λόγω χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
Το συνολικό κόστος να το αναλάβει το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όχι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που χρυσοπληρώνουν τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, που πληρώνουν φόρους και χαράτσια με άθλιες εργασιακές σχέσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους για οποιοδήποτε πρόβλημα, προσπάθεια αλλαγής εργασιακών σχέσεων κλπ αντιμετωπίσουν στο χώρο δουλειάς τους να επικοινωνήσουν μαζί μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου