× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Nίκος Μανάβης: «Καταδικάστε τις ακροδεξιές και παρακρατικές ομάδες δημόσια και κατηγορηματικά»

Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη κατά τη σημερινή σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων της Περιφέρειας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/3/2020

Nίκος Μανάβης: «Καταδικάστε τις ακροδεξιές και παρακρατικές ομάδες δημόσια και κατηγορηματικά»

Έντονη κριτική άσκησε στους χειρισμούς του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη όσον αφορά τις ενέργειες του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» Νίκος Μανάβης κατά τη σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μανάβης, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον κ.Μουτζούρη να καταδικάσει τις επιθέσεις που έγιναν από ακροδεξιές και παρακρατικές ομάδες εναντίον εργαζομένων στις ΜΚΟ ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι στο προσφυγικό ζήτημα από την ενημέρωση που υπήρξε έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση δίνει μια αόριστη υπόσχεση πως μέχρι το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν 10.000 πρόσφυγες από τα νησιά. Πρόκειται για μια υπόσχεση που είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί, όπως και τόσες άλλες. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης τονίσαμε ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των προσφύγων για τον κορωνοϊό και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ίδιους, με αποτέλεσμα όλοι τους να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Η ανησυχία αυτή μεγαλώνει μετά το κλείσιμο των περισσότερων υπηρεσιών που λειτουργούν στα ΚΥΤ καθώς οι πρόσφυγες δεν γνωρίζουν τι θα απογίνουν. Ακόμη χειρότερη γίνεται η κατάσταση στις περιπτώσεις που καταγράφονται ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό (βλέπε Μόρια). Η αναστολή λειτουργίας πολλών ΜΚΟ – ως αποτέλεσμα των επιθέσεων που δέχονται πολλοί εργαζόμενοι τους – είναι η κύρια αιτία που τα προβλήματα των προσφύγων, που βρίσκονται στη Μόρια, την ΒΙΑΛ και το Βαθύ, γιγαντώνονται.

Σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε σαφές ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις και ανακοινώσεις είναι σχεδιασμοί επι χάρτου και δεν περνούν σε συγκεκριμένο σχεδιασμό που να υλοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με νοσηλευτές και γιατρούς. Πολύ μεγάλες είναι και οι ελλείψεις στον αναγκαίο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε καμία κρατική μέριμνα για το πως θα αντιμετωπισθούν οι 35 πρόσφυγες που περισυνελλέγησαν σήμερα από το λιμενικό σώμα ανοιχτά της Μυτιλήνης. Το αρμόδιο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής δήλωνε άγνοια στο πού και πώς οι άνθρωποι αυτοί θα εξεταστούν από γιατρούς, στο πού θα διαμείνουν κατά την περίοδο της καραντίνας των 14 ημερών κλπ.

Επίσης οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για περιορισμό των μετακινήσεων των προσφύγων από και προς τα ΚΥΤ, και η κατασκευή περιφράξεων είναι ανεδαφικές και επικίνδυνες. Φαίνεται μάλιστα πως η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει σε κλειστά κέντρα κράτησης τα υφιστάμενα ΚΥΤ αξιοποιώντας την πανδημία του κορωνοϊού. Η ιδεοληπτική και δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης, και η πολιτική ουράς που ακολουθείται από τους τοπικούς άρχοντες, θα φέρει νέα δεινά, τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους κατοίκους των νησιών.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο εκτιμά ότι είναι άμεση ανάγκη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να ενοικιαστούν ή να επιταχθούν τα ξενοδοχεία της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου που είναι εκτός λειτουργίας, για να στεγαστούν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά αυτά. Η ίδια διαδικασία να ακολουθηθεί και στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να κλείσουν όλα τα γκέτο που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα. Έτσι θα απεγκλωβιστεί άμεσα μεγάλος αριθμός ανθρώπων από τα ΚΥΤ, θα προστατευθούν οι ζωές τους αλλά και οι ζωές των κατοίκων των νησιών. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης των προσφύγων – μεταναστών στις πόλεις και τα χωριά των νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

- Για όσους πρόσφυγες έρχονται στα νησιά αυτές τις μέρες να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ξενοδοχεία ή σε επιβατικά πλοία με καμπίνες κατά την διάρκεια των 14 μερών που διαρκεί η καραντίνα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχιστεί η αθλιότητα, άνθρωποι να μένουν στα λιμάνια ή σε άλλους χώρους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

-Να υπάρξει δημόσια καταδίκη των ακροδεξιών και παρακρατικών ομάδων από όλα τα κόμματα και όλες τις παρατάξεις, Δήμων και Περιφερειών. Οι κρατικοί μηχανισμοί να προβούν άμεσα στις συλλήψεις όλων αυτών που συμμετέχουν σε αυτές, για να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εργαζόμενους των ΜΚΟ, σε δημοσιογράφους και σε άλλους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να ληφθούν άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, εργαζομένων, ανέργων, φτωχομεσαίων αγροτών για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας οι οποίες στα νησιά θα είναι πιο έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας.

- Να επιβληθούν άμεσα μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας και ελέγχου των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα κλπ. Να γίνεται διοικητικός καθορισμός των τιμών και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή τροφίμων.

-Να δοθεί άμεση οικονομική ενίσχυση στους φτωχομεσαίους αγρότες, ίση με το ύψος των αγροτικών επιδοτήσεων που έλαβαν το προηγούμενο έτος και να προσδιοριστούν ελάχιστες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση για το παστούρωμα των ζώων

Κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με πρωτοβουλία της βουλευτή του κόμματος Έλενας Ακρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Προβληματική η υγειονομική κάλυψη των νησιών

Πολύ μεγάλη η λίστα με τις κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για το μέλλον της δημοσιογραφίας

Διοργανώθηκε από την ΕΣΗΕΠΗΝ, το Μουσείο Τύπου της Ένωσης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο