× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ: Αγιασμός με καλαμαράκια και μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Ιστορία 5η από την περίκλειστη ηρωική Κουλμπάρα της Μυτιλήνης -Γράφει ο ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/3/2020

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ: Αγιασμός με καλαμαράκια και μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Καλοί μου σύντροφοι γάτοι της Κουλμπάρας
Που να σας τα λέω τα χτεσινά. Να κλαίτε και να γελάτε. Μια να κλαίτε και μια να γελάτε.
Χτες το λοιπόν από το πρωί ο δικός μου ξύπνησε με κέφια… Ομελέτα, τυράκι και ζαμπονάκι. Κομματάκια και σε μένα και στο γλείφτη το Λάκη και γέλια και χαρές στα τηλέφωνα. Όλα μια χαρά…
Δεν ήταν πρωτότυπος βέβαια...
Πολύ γρήγορα, ξαναέκατσε στην φαρδιά και μαλακιά καρέκλα του γραφείου που παλιά - πόσο παλιά ήταν τούτο ρε παιδιά; - οπότε έβγαινε έξω πήγαινα και ξάπλωνα πάνω της. Έγραφε, έβαζε μουσική, χτες κάτι περίεργα τραγούδια σιγοψιθύριζε, διάβαζε… Τα συνηθισμένα των ημερών αλλά σε καλό κλίμα ρε παιδιά.
Το μεσημέρι έκανε ανακοίνωση. «Παιδιά θα φάμε μπακαλιάρο σήμερα. Και καλαμαράκια. Θα πιούμε και τσίπουρο».
Εγώ απ’ το τσίπουρο και τα καλαμαράκια κατάλαβα πως κάτι καλό γινόταν. Αυτό με το μπακαλιάρο δε το είχα ξανακούσει. Αφ’ ότου γεννήθηκα - πού γεννήθηκα όμως και πότε δε μου έχουν πει αλλά τέλος πάντων - δεν είχαν έρθει μπακαλιάροι στο σπίτι. Ο γλείφτης ο Λάκης όμως πετάχτηκε επάνω σα να ήταν μισός στα κιλά απ’ ότι είναι.
Το μεσημέρι χτύπησαν την πόρτα. Από το παράθυρο είδα πως κάτι περίεργοι με σκεπασμένα τα μούτρα και με γάντια στα χέρια του φέρανε μια σακούλα πράγματα. Ω ρε μάνα μου μυρωδιές. Τι ήταν όλα ετούτα; «Φάρμακα για τον κορονοϊό…» τον άκουσα να λέει. Έβγαλε και κάτι άλλο, σκορδαλιά το είπε. Βρώμαγε… Μάλλον για να μην πλησιάζω στα φαγητά το είχε πάρει.
Έστρωσε τραπέζι κι άνοιξε και το ντουλάπι κάτω από την τηλεόραση στο ισόγειο. Πήρε ένα μικρό μπουκαλάκι κι έβαλε στο ποτήρι του λίγο από το περιεχόμενο του. «Άντε στην υγειά σας παιδιά. Ζήτω οι Ραγιάδες που τα βάλαν με του Σουλτανάτο. Και καλή λευτεριά και σε μας» μας είπε.
Ο γλείφτης κατάπινε αμάσητο ένα πλοκαμάκι από το καλαμαράκι. Κι εγώ αναρωτιόμουνα τι ‘ναι ετούτο το Σουλτανάτο αλλά και τι καλός που είναι ώρες ώρες.
Έβαλε το ποτήρι του στο στόμα κι όλα… ξαφνικά άλλαξαν!
«Τι ‘ναι ετούτο» μονολόγησε. «Χάλασε το τσίπουρο; Ξεθύμανε; Σα νερό έγινε…».
Το μύρισε, το ξαναμύρισε. Κι εμένα από απόσταση βέβαια δε μου μύριζε τίποτα ετούτο το πράγμα.
«Δε χαλιέμαι. Δε χαλιέμαι… Τσίπουρο θα πω πώς είναι και τσίπουρο θα πίνω…»
Αλλά… κόπηκε. Έφαγε στα γρήγορα, ως και τη σκορδαλιά έφαγε, μαζεψε κι ανηφόρισε επάνω. Στο γραφείο.
Ακολουθήσαμε κι εγώ κι ο Λάκης
«Ρε συ Αποστόλη, τον άκουσα να λέει στο τηλέφωνο. Το μπουκαλάκι το καλό το τσίπουρο που μου άφησες την τελευταία φορά που ‘χατε έρθει σπίτι με τη Στέλλα τι ήταν;»
«Ρε σίγουρα τσίπουρο ήταν; Σίγουρα;» τον ξανάκουσα να ρωτά.
Σταμάτησε να μιλά για λίγο. Και μετά άρχισε να γελά.
«Ρε μπερδέψατε το τσίπουρο με τον αγιασμό; Μου φέρατε τον αγιασμό της Στέλλας και κρατήσατε το τσίπουρο» τον άκουσα να λέει ανάμεσα σε γέλια…
«Αγιασμό έπινα Κι η δικιά σου, σας ράντιζε με τσίπουρο;» απόσωσε. Έκλεισε το τηλέφωνο.
Με πήρε αγκαλιά… «Αυγουστή τούτα που γίνονται δεν έχουν ματαγίνει. Ραντίζουμε με τσίπουρο στα σπίτια και πίνουμε αγιασμό με καλαμαράκια και μπακαλιάρο με σκορδαλιά».
Έσκυψε και με φίλησε στο κεφάλι. Πω πω τι βρώμα ήταν αυτή που ξεχύθηκε από το στόμα του. Η σκορδαλιά…
Πήδηξα κάτω. Με ένα σάλτο ανέβηκα στο παραθύρι, απάγκιασα δίπλα στην κεφάλα του αγαπημένου του, του Παλαμά. Τι του βρίσκει του Παλαμά; «Ρώτημα η ζωή μου και τρεμούλα, κέρωμα και σκέβρωμα η θωριά μου, μόνο εσύ πας κ’ έρχεσαι, νυφούλα λευκοφόρα, ιδέα μου, καρδιά μου» του ‘λεγε προχτές. Πάει, χάζεψε. Μιλά και με την κεφάλα…
Εγώ πάλι, χάζεψα τον Αλή, την κουτσή την Κατίνα, τον Μαρίτσα και την Ήρα την αρχόντισσα τη μάνα του Λάκη που κόβαν βόλτα στα κεραμίδια της Αγίας Κατερίνας. Και με πήρε ο ύπνος.
Ονειρεύτηκα καλαμαράκια, μπακαλιάρο αλλά χωρίς σκορδαλιά. Βρωμάει…
Κάνει καλό ο αγιασμός τελικά. Άμα τον πίνεις μόνο ή κι όταν ραντίζεις με δαύτον;
Βγαίνω. Ήρθε…


* Ο Αυγουστής είναι γάτος που κατοικεί στο σπίτι του Στρατή Μπαλάσκα στην Κουλμπάρα μαζί με το μεγάλο του αδελφό το Λάκη. Άμα σηκώνεται, οπότε σηκώνεται ο μεγάλος του φίλος από τον υπολογιστή, μπαίνει και συζητά με τους άλλους γάτους

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η εμφάνιση του Χριστιανισμού στη Λέσβο

Η Δέσποινα Ανδρέου μίλησε στις «Ιστορίες στο Νησί» για την εμφάνιση του Χριστιανισμού και για το πότε δημιουργήθηκαν οι δύο Μητροπόλεις στο νησί της Λέσβου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ψωροκώσταινα, η Αιβαλιώτισσα πρόσφυγας στο Ναύπλιο...

Η ιστορία μιας γυναίκας που έγινε συνώνυμο του νεοελληνικού κράτους
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Καρναβάλι και 25η Μαρτίου 1944 στην Αγιάσο

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν ο Μυτιληνιός «φουστανελάς» μπήκε στο Μουσείο του Λούβρου

Με αφορμή τη σημερινή συμπλήρωση 90 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου θυμόμαστε πως το 1961 το κοσμοπολίτικο Παρίσι υποδέχθηκε τα έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αποκριές στη Μυτιλήνη το 1913

Λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση του νησιού -Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ*
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα της Μυτιλήνης

Ένα χρέος της πόλης στη μεγάλη Ελληνίδα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μπορεί να εξοφληθεί από τη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Ανοιξε την πύλη να τους δείρουμε»

4 χρόνια από την «Καράβα», μια αδημοσίευτη μαρτυρία του τότε διοικητή του Στρατοπέδου της Παγανής όπου βρίσκονταν τα ΜΑΤ, Δ. Χατζηχαραλάμπους, Ταξίαρχο ε.α.- Τι έγινε με τον Μουτζούρη και τον πρωθυπουργό;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια εκδήλωση με πολλά σύγχρονα διδάγματα

Η ζωή και η δράση του Μητροπολίτη Μηθύμνης Διονύσιου την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής