× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Μονή Υψηλού αδέλφια μου, στη Μονή Υψηλού!!

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΚΑΣ Δημοσίευση 4/3/2019

Στη Μονή Υψηλού αδέλφια μου, στη Μονή Υψηλού!!

Η Στήλη αυτή θέλει να παίξει ρόλο ενωτικό και συναδέλφωσης και επειδή απ’ότι φαίνεται υπάρχει από σήμερα και πάλι κίνδυνος να σκοτωθούμε μεταξύ μας, στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να παρέμβουμε στα πράγματα αναζητώντας την αιτία του κακού και προτείνοντας λύσεις δραστικές και αποτελεσματικές.

35 Έλληνες και ένας Αλβανός συνελήφθησαν το πρωί της Κυριακής και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την αυθαίρετη κατάληψη δημοσίου κτήματος, αυθαιρέτων κατασκευών και της απείθειας για την ολονύκτια προσπάθεια τους για το στήσιμο σταυρού στη θέση Απελή της Μυτιλήνης. Όπως διαβάζουμε στο έγκυρο stonisi.gr ο Εισαγγελέας υπηρεσίας ζήτησε να του σταλούν οι δικογραφίες προκειμένου να ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν σε τακτική δικάσιμο. Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια του καλοκαιρινού στησίματος σταυρού, δίπλα στο εκκλησάκι και πάνω από τις εικόνες των αγίων που υπήρχαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Για το θέμα έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν οπότε προχωράμε σε πρόταση-τομή που δυστυχώς ακόμα δεν έχει ακουστεί.

Βγαίνοντας από την Αστυνομία οι συλληφθέντες δήλωσαν ότι έκαναν το καθήκον τους ως χριστιανοί και Έλληνες και εάν χρειαστεί θα το ξανακάνουν.
Είναι προφανές ότι εκεί είναι η ρίζα του κακού και πρέπει η Μητρόπολη Μυτιλήνης να αναλάβει της ευθύνες της. Είναι προφανές ότι η επίσημη εκκλησία αδυνατεί να ικανοποιήσει με τις δράσεις και τη δραστηριότητα της το ποίμνιο και αυτό καταφεύγει σε παράνομες ενέργειες για να εκτονώσει της ανάγκες του. Δεν αρκούν οι κυριακάτικες λειτουργίες αλλά χρειάζεται κάτι παραπάνω. Οι οικολόγοι κάνουν αναδασώσεις με δεντράκια, οι πρόσκοποι περνάνε γιαγιάδες στο δρόμο, οι πατριώτες χριστιανοί θέλουν να δουλέψουν για την ορθοδοξία αλλά δεν μπορούν.

Η Στήλη προτείνει με πρωτοβουλία της Εκκλησιάς οι 36 να οδηγηθούν αντί στα δικαστήρια στη Μονή Υψηλού. Το ιστορικό μοναστήρι για όσους δεν ξέρουν είναι 81 χλμ από τη Μυτιλήνη χτισμένο στην κορυφή του όρους Όρδυμνος, σαν «ακοίμητη σκοπιά ολόκληρης της Λέσβου». H φρουριακή του μορφή, με πολεμίστρες και οχυρωματικές θέσεις δίνει την αίσθηση στρατοπέδου και προφανώς χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως καταφύγιο στους κατοίκους της περιοχής κατά τη διάρκεια επιδρομών πειρατών κλπ. Κάτι τέτοιο είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιάσει τους 36, ως φρουρούς του έθνους και της χριστιανοσύνης για να μείνουν μόνιμα εκεί.

Μετά από πρόσφατη επίσκεψη στο μοναστήρι είδαμε ότι πλέον έχει μόνο δύο μοναχούς, και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για άνδρες, ενώ την ημέρα γίνονται και εργασίες επισκευής στη στέγη. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι με τη φιλοξενία των 36 θα επιτευχθεί ο σκοπός της προσφοράς τους στην ορθοδοξία ενώ για την ικανοποίηση και του εθνικού τους καθήκοντος μπορούν να προσφέρουν επιπλέον εθελοντική εργασία τόσο στο λιμένα του Σιγρίου όσο και στην κατασκευή της Ε.Ο. Καλλονής – Σιγρίου, καθώς απ’ότι φαίνεται είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι σε οικοδομικές εργασίες νυκτερινές και φανταζόμαστε με μεγαλύτερη επιτυχία και ημερήσιες. Εθελοντική εργασία για την Ελλάδα και την ορθοδοξία, χωρίς προβλήματα με το νόμο και την Αστυνομία. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Έτσι θα σταματήσουν και οι έριδες στην πόλη της Μυτιλήνης και όποιος άλλος θέλει πραγματικά να προσφέρει στην ορθοδοξία θα οδηγείται με πρόγραμμα σε δράσεις επισκευών και επαναθεμελιώσης μοναστηριών, ναών και ναϊσκων ανά τη νήσο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε. Γιατί να μπλέκουμε με το νόμο και να προσφεύγουμε σε παρανομίες όταν μπορούμε να κάνουμε νόμιμα το καθήκον μας; Η Μητρόπολη πρέπει επιτέλους να πάρει θέση για το ζήτημα και να δώσει τη λύση.

Αντί ΥΓ. Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας της Μονής Υψηλού είναι ότι κατά την παράδοση αναφέρεται ότι το μοναστήρι ήταν παλαιότερα γνωστό με την προσωνυμία “Zήσυρος”, ονομασία που σχετίζεται με την επικρατέστερη εκδοχή ως προς την ίδρυση της μονής κατά τον 7ο αιώνα, οπότε κάποιος Σύρος μοναχός, ο οποίος αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την πατρίδα του ως πρόσφυγας, εγκαταστάθηκε στην κορυφή του βουνού και οι ντόπιοι από την έκφραση "ζη Σύρος" έδωσαν το όνομα στο μοναστήρι.

Για δε πως τα φέρνει η μοίρα….

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ