× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Nόμος του Κράτους η ΠΝΠ για τις επιτάξεις

Υπερψηφίστηκε σήμερα αργά το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 26/3/2020

Nόμος του Κράτους η ΠΝΠ για τις επιτάξεις

Με τη στήριξη μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας, «πέρασε» σήμερα το μεσημέρι από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω του οποίου κυρώνονται δύο πρόσφατες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αντικείμενο τις επιτάξεις ακινήτων σε νήσους υποδοχής μεταναστών και για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο ΠΝΠ κατατέθηκαν προς κύρωση με τη μορφή νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο οποίο περιλαμβάνονταν επίσης σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ΠΝΘ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 405/Β/11-2-2020 συνοδευόταν από αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση που όριζε ως περιοχή της επίταξης και εγκατάστασης του κλειστού κέντρου για τη Λέσβο την περιοχή Καράβα-Καβακλή. Με το δεδομένο αυτό και εφόσον ψηφίστηκε η ΠΝΠ από την Βουλή ισχύει και η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση.

Να σημειωθεί ότι εκ μέρους των βουλευτών της Λέσβου παρόντες στην κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν ως εκπρόσωπος του κόμματος της η Μαρία Κομνηνάκα και ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως προεδρεύων της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Βουλής ο οποίος δεν πήρε τον λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτηση της η κ.Κομνηνάκα ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση να επαναφέρει η κυβέρνηση προς συζήτηση μια απόφαση που επιχείρησε να επιβάλει το προηγούμενο διάστημα διά πυρός και σιδήρου μετατρέποντας τα νησιά σε εμπόλεμη ζώνη για την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κέντρων-φυλακών στα νησιά.

Πρόσθεσε πως είναι πρόκληση, επίσης, σε μια περίοδο που οι λειτουργίες της Βουλής έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τις προθεσμίες για να νομιμοποιήσει με φαστ τρακ διαδικασίες αποφάσεις που απέτυχε να εφαρμόσει γιατί βρήκε απέναντί της σύσσωμο το λαό των νησιών, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θέλει τα νησιά να μετατραπούν σε απέραντες φυλακές της ΕΕ.

Η Μαρία Κομνηνάκα κατήγγειλε την προσκόλληση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης στον εγκλωβισμό που επιβάλλει η ΕΕ με τον Κανονισμό του Δουβλίνου που είχαν ψηφίσει όλα τα κόμματα -εκτός του ΚΚΕ- αλλά και με τη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης για το όργιο καταστολής των ΜΑΤ, αλλά και την ανοχή της στα φαινόμενα παρακρατικών ομάδων που έδρασαν στην περιοχή σχεδόν υπό το βλέμμα της Αστυνομίας.

Επισήμανε ότι είναι εμπαιγμός εκ μέρους της κυβέρνησης, την ώρα που επικαλείται ως πρόσχημα για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φυλακών την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και τον κίνδυνο του κορονοϊού, να αδειάζει τους χώρους μαζικών συναθροίσεων, αλλά να αρνείται να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά.

Ο οργανωμένος μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών είναι η λύση του προβλήματος, επισήμανε η Μ. Κομνηνάκα, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΚΚΕ για μεταφορά σε ανθρώπινες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και με γρήγορες διαδικασίες να προχωρήσει η μετεγκατάστασή τους στις χώρες προορισμού τους. Με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ να οργανωθούν δομές εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και την Ελλάδα και από εκεί με ασφάλεια να μεταφέρονται στις χώρες προορισμού τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών να οργανώσουν τον αγώνα τους, στρέφοντας τα πυρά στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Να απομονώσουν τον αντιδραστικό εθνικισμό και την καταστολή που κρύβουν τον πραγματικό ένοχο μετατοπίζοντας το πρόβλημα στους ξεριζωμένους όσο και τον επικίνδυνο κοσμοπολιτισμό της θεωρίας των δήθεν ανοιχτών συνόρων που αθωώνει την τουρκική αστική τάξη, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ομοψυχία και συμμαχία να έχει ο λαός μέσα στους αγώνες του κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς του εταίρους, κατέληξε η Μ. Κομνηνάκα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ