× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακρως επικίνδυνη απέναντι στον κορονοϊό η κατάσταση στα hot‑spot

Aνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2020

Ακρως επικίνδυνη απέναντι στον κορονοϊό η κατάσταση στα hot‑spot

«Η κατάσταση στα Hot Spot των νησιών του Αιγαίου συνεχίζει να είναι άκρως επικίνδυνη απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού» τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τονίζει την ανάγκη χωρίς άλλη καθυστέρηση να ληφθούν τώρα μέτρα πρόληψης και οργανωμένου απεκγλωβισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ένα μήνα μετά την εκδήλωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, η κατάσταση που επικρατεί στα hot spot των νησιών του Αιγαίου συνεχίζει να είναι άκρως επικίνδυνη για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, όπου οι ελλείψεις στις δομές της υγείας συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Η κυβέρνηση επιμένει να παραβλέπει το γεγονός ότι ο συγχρωτισμός που επικρατεί στα ΚΥΤ των νησιών είναι πάρα πολύ μεγάλος, σε συνθήκες μάλιστα άθλιες και απάνθρωπες, ενώ τα μέτρα προστασίας και πρόληψης είναι στην καλύτερη περίπτωση εντελώς ανεπαρκή .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για το πως θα προστατευθούν από την επιδημία οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όταν διαβιώνουν πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, σε σκηνές ή σε παραπήγματα, που βρίσκονται το ένα διπλά στο άλλο.

Το πως θα προστατευτούν αυτοί που είναι κρατούμενοι, μέσα στα ΚΥΤ, επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει, με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους έχουν στοιβαγμένους σε μικρούς χώρους κράτησης; Πχ στο ΚΥΤ της Λέρου σε ένα κοντέινερ είναι κρατούμενοι 20 άτομα ανάμεσά τους και 13 παιδιά!

Ακόμα, οφείλει να εξηγήσει το πως θα εφαρμοστούν τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής υγιεινής, που καλεί ο ΕΟΔΥ, όταν στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, με πάνω από 20.000 εγκλωβισμένους, η παροχή νερού γίνεται με δόσεις, τέσσερις φορές τη μέρα και για μία ώρα, με αποτέλεσμα στις βρύσες να συνωστίζονται εκατοντάδες για να προλάβουν να πάρουν λίγο νερό. Ας απαντήσει ο υπουργός στο τι να κάνουν με το μπουκάλι του 1,5 λίτρου που τους παρέχεται τη μέρα, να πιούν, να πλένουν τα χέρια τους, τα ρούχα τους ή τα υλικά που χρησιμοποιούν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση ελέγχεται ακόμα και σε ότι αφορά την υλοποίηση των δικών της εξαγγελιών για τη λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων.

Σε ότι αφορά την απολύμανση των ΚΥΤ αυτή δεν έχει γίνει ακόμα σε κανένα.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία εξοπλισμένων ιατρείων στα ΚΥΤ, τα οποία θα είναι στελεχωμένα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Μπρος σε αυτήν την απαράδεκτη κυβερνητική καθυστέρηση στα νησιά του Β. Αιγαίου, με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, στήθηκαν οικίσκοι έξω από τα ΚΥΤ για να γίνουν τα ιατρεία και αυτά ακόμα δεν έχουν στελεχωθεί, με εξαίρεση αυτό της Λέσβου όπου ουσιαστικά προσφέρθηκαν εθελοντικά δυο γιατροί για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά την παροχή υλικών για την ατομική προστασία, αυτό έγινε μόνο μια φορά. Τα αντισηπτικά υγρά και οι μάσκες που δόθηκαν εξαντλήθηκαν από την πρώτη βδομάδα και από εκεί και πέρα η προμήθειά τους αφέθηκε και εδώ στην ατομική ευθύνη των εγκλωβισμένων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα και όσοι έχουν είναι αναγκασμένοι να τα αναζητούν σε φαρμακεία και σουπερ μάρκετ, που δεν έχουν πια εύκολη πρόσβαση. Είναι τόση μεγάλη η ανάγκη και τόσο μεγάλες οι ελλείψεις όπου στο ΚΥΤ της Μόριας αναγκάζονται ομάδες προσφύγων να φτιάχνουν αυτοσχέδιες μάσκες.

Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπίσει αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση, όσο εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ, η οποία θέλει τα νησιά να γίνουν φυλακές προσφύγων και μεταναστών, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Αν εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού στα hot spot της αθλιότητας, ο κίνδυνος αυτά να μετεξελιχθούν σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη.

Τώρα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη ριζικών μέτρων.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spot. Να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, επιτάσσοντας πλοία, έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια