× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το διεθνές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα σε πλήρη ένδεια

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/4/2020

Το διεθνές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα σε πλήρη ένδεια

Με το μισό πληθυσμό της γης σε καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας, τα γυάλινα πόδια του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, που ράγισαν το 2008, αρχίζουν τώρα να σπάνε με πάταγο, αποκαλύπτοντας ολόκληρη την γκάμα των γνωστών, αλλά και άγνωστων δομικών τους αδυναμιών.

«Έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου» έλεγαν τον περασμένο αιώνα και είτε τύπωναν χρήματα για να ξορκίσουν το κακό, είτε περίμεναν να σηκωθεί το αόρατο χέρι της πεφωτισμένης ιδιοτέλειας, που περιέγραφε ο Άνταμ Σμιθ δύο αιώνες πιο πίσω, για να αντικρούσει τον προστατευτισμό ορισμένων κρατών για τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να αφεθεί ελεύθερη η αγορά, στο λεγόμενο «υγιή ανταγωνισμό».

Ο προστατευτισμός υπάρχει και σήμερα ενώ η αόρατη χείρα του Σμιθ «ξεπλύθηκε» κι από τη σύγχρονη οικονομική θεωρία, ώστε να ταιριάζει τόσο στη λογική του Ντενγκ Σιάο Πινγκ, όσο και της Μάργκαρετ Θάτσερ, προκειμένου να παγιωθεί ως αναγκαία συνθήκη, η υπερεκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων και των ανθρώπων, με πρωταρχικό σκοπό τη συσσώρευση κεφαλαίου, που να έχει αντίκρυσμα σε πολιτική δύναμη και επιρροή.

Στη νέα χιλιετία, η παγκοσμιοποίηση και η κλιματική αλλαγή επέβαλλαν νέους κανόνες και ήθη στις συναλλαγές, την παραγωγή, τη διακίνηση αγαθών και την εργασία, ωστόσο, η αγοραία λογική της εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος που αποφέρει πλούτη στο όνομα του κοινού καλού, παρέμεινε μια σταθερή και αναλλοίωτη αξία για το διεθνές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους πολιτικούς φρουρούς του καπιταλισμού.

Ως εκ τούτου, το 2008 η οικονομική ύφεση μπορεί να ήταν προβληματική, επειδή μειώθηκαν τα κέρδη από τη ζήτηση των πολλών που έχασαν μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης ή της περιουσίας τους, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή στη Βρετανία για παράδειγμα, ωστόσο, ήταν ακόμα διαχειρίσιμη η ανθρωπιστική κρίση από την τεράστια κοινωνική ανισότητα, μέσω της επιβολής ισχύος.

Όμως, οι αποικιοκρατικού τύπου στρατιωτικές και οικονομικοπολιτικές παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών εκτόξευσαν τα χρέη και των ισχυρών της Δύσης.

Το παγκόσμιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκε από το 250% που ήταν το 2007, στο 325% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019 και τα τρέχοντα επίπεδα χρέους σήμερα είναι τριπλάσια, σε σύγκριση με το 1999.

Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με μειωμένο ή μη εισόδημα και υψηλά επίπεδα δανεισμού, έδιναν ήδη έναν δυσβάσταχτο αγώνα επιβίωσης για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και η τρέχουσα δεινή από την πανδημία συγκυρία αποκάλυψε περίτρανα τη δομική δυσλειτουργία του κατεστημένου διεθνούς οικονομικού συστήματος.

Οι εξαγορές και οι ανακεφαλαιοποιήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το χρέος έδωσαν αύξηση των κερδών ανά μετοχή, αλλά ταυτόχρονα αύξησαν την λεγόμενη τοξικότητα όλων των χαρτιών και κατά επέκταση των συναλλαγών και των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Στις ΗΠΑ σήμερα η κατάσταση είναι τραγική με την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve) να διαπιστώνει πως οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν ούτε 400 δολάρια στην άκρη για ώρα ανάγκης, όπως τώρα, που τα κρούσματα του Covid-19 ξεπέρασαν σε όλο τον κόσμο το ένα εκατομμύριο και ο Τραμπ αναγκάζεται να δεχτεί βοήθεια από τη Ρωσία για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, πρωτίστως στη Νέα Υόρκη ενώ τουιτάρει για νέα μη επιβεβαιωμένα deals συγκράτησης της τιμής του πετρελαίου, μέσω μειωμένης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και το Κρεμλίνο.

Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια στις ΗΠΑ ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού είναι τα περισσότερα, σήμερα, από κάθε άλλη χώρα του κόσμου.

Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική και στη Βρετανία. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζήτησαν προνοιακή στήριξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου, παρά την κρατική αναπλήρωση κατά 80% των αποδοχών των εργαζομένων κι ελευθέρων επαγγελματιών.

Στην Γαλλία οι αρχές αναπληρώνουν σε ποσοστό 84% τους μισθούς, με το ένα πέμπτο των εργαζομένων της χώρας, να πλήττονται από την καραντίνα, εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό «337.000 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις και η πλειονότητα είναι μικρές εταιρίες. Συνολικά οι αιτήσεις αφορούν περί τα 3,6 εκατομμύρια υπαλλήλους».

Ο ιός έχει σκοτώσει παγκοσμίως 51.000 ανθρώπους, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων να καταγράφεται στην Ιταλία, μετά στην Ισπανία και έπειτα στις ΗΠΑ ενώ είναι γνωστό πως υπάρχουν Αμερικανοί πολίτες και στρατιωτικοί που νοσούν από τον κορωνοϊό, σε δεκάδες ξένες βάσεις τους, ανά την υφήλιο.

Τα πρώτα 100.000 κρούσματα του Covid-19 καταγράφτηκαν σε περίπου 55 μέρες και τα πρώτα 500.000 σε 76 μέρες. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν τις τελευταίες οχτώ μέρες και σήμερα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Υπάρχουν 117 χώρες και εδάφη που έχουν καταγράψει πάνω από 100 κρούσματα, 50 με πάνω από 1.000 κρούσματα και επτά με πάνω από 50.000, κυρίως, στην Ευρώπη.

Το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά τώρα το 5% των καταγεγραμμένων μολύνσεων, με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ισπανία να καταγράφουν μια ραγδαία άνοδο σε θανάτους. τις τελευταίες μέρες.

Πάνω από το 22% των συνολικών κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν η κάθε μία καταγράψει το 11% των παγκοσμίων κρουσμάτων. Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγράφει το 8% των παγκόσμιων κρουσμάτων, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας μεταφέρθηκε από την Ασία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Ευρώπη συνολικά μετρά πάνω από τα μισά κρούσματα και πάνω από το 70% των θανάτων που συνδέονται με τον ιό, καθώς οι χώρες στην νότια Ευρώπη με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού τους, έχουν πληγεί χειρότερα, από άλλες.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στην Ιταλία είναι 115.242. Οι νεκροί έφτασαν τις 13.915 ενώ 18.278 άνθρωποι που νόσησαν έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων ήταν 110.574 και είχαν χάσει την ζωή τους 13.155 άνθρωποι ενώ 16.847 είχαν θεραπευθεί.

4.053 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.540 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο και για 50.456 πάσχοντες έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Οι ιταλικές αρχές ελπίζουν ότι με την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται, αισθητά.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με στόχο τη «βιώσιμη αστική κινητικότητα»

Ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις, παρεμβάσεις στην ατζέντα του Π. Χριστόφα για την αυτοδιοίκηση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αυτοψία σε Ψαρά και Χίο

Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία στο πόδι
ΕΛΛΑΔΑ

Καταργείται το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός για όλους: Νέα παράταση στις αιτήσεις

Ως τις 11 Ιουλίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού για να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό
ΕΛΛΑΔΑ

Αντί για αιτήσεις ασύλου, ποινικές διώξεις για 850 άτομα

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο τον Μάρτιο του 2020, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για το αντίθετο
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 10 Ιουλίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών

Την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, πρόκειται να αναρτηθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ
ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα η λίστα με τα ποσά που πήραν τα ΜΜΕ

Λίστα 18 σελίδων με τα ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο θρύλος Ένιο Μορικόνε

Μεγάλη θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του σπουδαίου συνθέτη
ΕΛΛΑΔΑ

Mέσα στον Ιούλιο το νέο «Εξοικονομώ κατ οίκον»

Το πρόγραμμα θα είναι συνέχεια ανοιχτό έως το 2030 και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση για 60.000 κατοικίες ετησίως
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στη Τουρκία

Στην επαρχία Σακάρια στη βορειοδυτική Τουρκία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

18 Ιουλίου ο Πατριάρχης ενθρονίζει τον Κύριλλο στην Ίμβρο

25 – 26 Ιουλίου ο Πατριάρχης με το νέο Μητροπολίτη θα βρεθούν στην Τένεδο για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Με τα χαιρετίσματα δεν προχωράει το Σάρλιτζα»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καρασάββας επανέφερε το ζήτημα της διάσωσης του ιστορικού κτιρίου στη χθεσινή συνεδρίαση, ζητώντας δραστικές ενέργειες από την περιφερειακή αρχή
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ