× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέγας οδηγός Νήσου Λέσβου 1935‑1937

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης ψηφιοποίησε εν μέσω καραντίνας και παραδίδει!

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/4/2020

Μέγας οδηγός Νήσου Λέσβου 1935‑1937

Μπορεί λόγω της έκτακτης κατάστασης εξαιτίας του κοροναϊού η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη να παραμένει κλειστή για το κοινό από τις 12 Μαρτίου, οι διοικητικές και βιβλιοθηκονομικές εργασίες ωστόσο συνεχίζονται κανονικά ακόμη και εξ αποστάσεως με εργασία από το σπίτι για το προσωπικό της βιβλιοθήκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι λοιπόν τις ημέρες της «καραντίνας» ψηφιοποιήθηκε και αναρτήθηκε στον κατάλογο αλλά και στο αποθετήριο της βιβλιοθήκης ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ ένα σημαντικό βιβλίο για τη Λέσβο. Πρόκειται για τον Μέγα Οδηγό της Νήσου Λέσβου (Μυτιλήνης) : 1935-1936-1937, με εξαιρετικά χρήσιμες και σπάνιες πληροφορίες για την πόλη της Μυτιλήνης αλλά και για όλα τα χωριά της Λέσβου. Εκτός από τις διαφημίσεις ο αναγνώστης αντλεί πληροφορίες για την ιστορία της Λέσβου, για τους επαγγελματίες και εμπόρους της Μυτιλήνης και των χωριών, για ονομασίες δρόμων κ.λπ ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός φωτογραφιών.  Οι αναγνώστες μπορούν να ξεφυλλίσουν αλλά και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους τον Μέγα Οδηγό της Νήσου Λέσβου (Μυτιλήνης) : 1935-1936-1937 στις ακόλουθες διευθύνσεις  https://workfun.openabekt.gr/files/items/1081506/ODHGOS.pdf (κατάλογος Βιβλιοθήκης) και http://dspace.cplm.gr/handle/123456789/17456 (ψηφιακό αποθετήριο).

Παράλληλα με την ψηφιοποίηση συνεχίζεται κανονικά και η καταλογογράφηση των νέων αλλά και των παλαιών βιβλίων, ώστε όταν λειτουργήσει και πάλι κανονικά η βιβλιοθήκη για το κοινό, νέοι τίτλοι να είναι διαθέσιμοι προς δανεισμό. Χάρη στο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης η καταχώρηση των βιβλίων όπως και πολλές άλλες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του υπαλλήλου στη βιβλιοθήκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης είναι μια από τις τρείς Δημόσιες Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα που επέλεξε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης να παραχωρήσει δωρεάν το παραπάνω βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα openABEKT.

«Έως ότου επανέλθουμε στην κανονικότητα,  δεν ξεχνάμε ότι ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και μπορούμε να κάνουμε χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της βιβλιοθήκης όπως να ξεφυλλίσουμε τον Μέγα Οδηγό της Νήσου Λέσβου αλλά και παλαιές τοπικές εφημερίδες από το αποθετήριο της Βιβλιοθήκης» εξηγεί στο «Ν» η προϊσταμένη, Μαρία Γρηγορά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης