× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Συκαμνιά δεν θέλει το Stage 2 εν μέσω κορονοϊού

«Λάθος εποχή» για κοινότητα και Δήμο Δυτικής Λέσβου για… δεύτερη φορά ως προς τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/4/2020

Η Συκαμνιά δεν θέλει το Stage 2 εν μέσω κορονοϊού

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει το σωστό timing μεταξύ Κοινότητας Σκάλας Συκαμνιάς και Δήμου Δυτικής Λέσβου. Αν πριν από λίγους μήνες μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρος της Συκαμνιάς, Γιώργος Σαρόγλου εξηγούσε γιατί δεν πρέπει να κλείσει η προσωρινή δομή Stage 2 που φιλοξενούσε τους νεοαφιχθέντες, και παρά τη θέση και τα επιχειρήματα, ο Δήμος αποφάσισε την παύση λειτουργίας, χτες… έγινε το αντίστροφο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι γνωστή η πάγια θέση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι ευθύνη του κράτους και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης να το αναλάβει. Ωστόσο λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την έκκληση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής να βρεθούν προσωρινοί χώροι φιλοξενίας για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού, το χτεσινό συμβούλιο κατέληξε στην επαναλειτουργία της δομής υπό όρους.

Ωστόσο, κάθετα αντίθετος είναι ο πρόεδρος της Κοινότητας, Γιώργος Σαρόγλου αυτή τη φορά και με πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό, όπως και όλο το τοπικό συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα, αφήνοντας αιχμές για τον εμπρησμό της δομής, αλλά και για το ότι κανείς δεν εγγυάται ότι θα λειτουργήσει, παρά την όποια απόφαση.

«Εμείς σαν κοινότητα έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την τοπική κοινωνία πρώτα, και μετά όλους τους υπόλοιπους. Αυτό κάναμε εξάλλου και το 2015 έως τον Ιανουάριο του 2020, που με απόφαση του Δήμου έκλεισαν τη δομή Stage 2 ως ακατάλληλη, ως «ωρολογιακή βόμβα που ήταν έτοιμη να εκραγεί, ότι δεν τηρούσε στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής κοκ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλ’ αυτά τα χρόνια νοικοκυρέψαμε το χωριό μας και βοηθήσαμε, ώστε να μη μετατραπεί σε μια δεύτερη Μόρια. Πήραν την απόφαση να κλείσει η δομή στη Συκαμνιά. Το σεβαστήκαμε. Παρόλ’ αυτά το έκαψαν, το λεηλάτησαν, το ρήμαξαν και τώρα έρχονται να το ξαναλειτουργήσουν».

Η απόφαση του τοπικού συμβουλίου ομόφωνα και με εισήγηση του προέδρου εξηγεί ότι η Συκαμνιά πρέπει να προφυλαχθεί από την πανδημία, «το προσφυγικό πρόβλημα δεν θα το λύσουμε εμείς, να το λύσουν οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιοι».

Εναλλακτικά προτείνουν κτηριακές εγκαταστάσεις, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα, και επισημαίνουν ότι «ο κόσμος είναι αντίθετος να ανοίξει ξανά η δομή και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα λειτουργήσει κανονικά».

Και καταλήγει: «Να βρουν άλλη λύση, να σεβαστούν την απόφαση της τοπικής κοινωνίας και ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, η ιστορία θα μας κρίνει όλους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση