× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Είμαστε Έλληνες, έμποροι, προσέχουμε στην πανδημία!»

Ανακοίνωση Συλλόγων Ρομά, μεταξύ των οποίων και της Καλλονής

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/4/2020

«Είμαστε Έλληνες, έμποροι, προσέχουμε στην πανδημία!»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε το δικό του αποφασιστικό μήνυμα κατά του ρατσισμού, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους Συλλόγους Ρομά, μεταξύ των οποίων και της Καλλονής με τον πρόεδρό του Γιώργο Νικολάου να αναφέρει στο «Ν»: «Παίρνουμε όλοι μέτρα για να μη γίνουμε υγειονομική βόμβα. Είμαστε ενταγμένοι στην κοινωνία της Καλλονής, είμαστε έμποροι, τα παιδιά μας πάνε σχολείο και φροντίζουμε ώστε όλα τα παιδιά Ρομά να πάνε σχολείο». Και πρόσθεσε: «Είμαστε ευαίσθητος πληθυσμός και με το παραμικρό στοχοποιούμαστε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προηγήθηκε επίσκεψη των κυβερνητικών κλιμακίων στη Νέα Σμύρνη Λάρισας το μεσημέρι της Παρασκευής, στον καταυλισμό όπου εντοπίστηκαν 20 κρούσματα σε πληθυσμό Ρομά. Μετά την αυτοψία των κλιμακίων, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «ένταση» στην περιοχή κατά την εμφάνιση των κ. κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά- επεισόδια μειοψηφίας που δεν εκφράζουν τους Συλλόγους Ρομά, όπως αναφέρουν και τα καταδικάζουν.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ρομά διευκρινίζοντας πως βρέθηκε στις περιοχές τους για να αποσαφηνίσει το σχέδιο της καραντίνας, αποσυνδέοντάς το από όποια στερεότυπα τους συνοδεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση των Ρομά

«Γίναμε όλοι θεατές εικόνων που μας κάνουν να νιώθουμε το λιγότερο λύπη και ντροπή. Εμείς ως εκπρόσωποι των Συλλόγων, αλλά και τα μέλη μας καταδικάζουμε απερίφραστα την συμπεριφορά όσων προσπαθούν να μειώσουν τη επιστημονική αξία του πλέον αναγνωρισμένου ειδικού λοιμωξιολογου, κυρίου Τσιοδρα, τον οποίο εμείς εκτιμούμε και ευχαριστούμε ως Έλληνες πολίτες για όσα έχει προσφέρει στην Ελλάδα μας αυτήν την δύσκολη περίοδο. 

Επίσης, κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωση εκπροσώπου των Ρομα που ντροπιαζει την φυλή μας, η οποία δε σχετίζεται με παραβατικες ενέργειες. Είμαστε Ελληνες, εργαζόμαστε ως πλανόδιοι, σε αγροτικές εργασίες κλπ και βιώνουμε και εμείς τις επιπτώσεις της πανδημιας σε όλα τα επίπεδα.         Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα μας θα ξεπεράσει γρήγορα και χωρίς άλλα θύματα αυτή την σκληρή δοκιμασία» αναφέρει η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων «Η φυλή των Χαλκιδέων Αγίας Τρίαδας», ο Πολιτιστικός Συλλόγος «Η φωνή των Καλλονιατών Ρομά εκ Χαλκίδας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων Rom εκ Χαλκίδας «Εύριπος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αθίγγανων Θήβα και ο Σύλλογος Ελλήνων Ρομά Νομού Χανίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

«Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα»

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας στη ενημέρωσή του και πρόσθεσε: "Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μετέφερε άλλωστε ένα απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη και εκδόθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες