× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ούτε κουβέντα για αποσυμφόρηση της Λέσβου

Αύξησαν τον πληθυσμό της Μόριας από 5.700 σε 19.000 και τώρα θα μετακινήσουν 2.380 ευάλωτα άτομα και από τα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2020

Ούτε κουβέντα για αποσυμφόρηση της Λέσβου

Οριζόντια και από τα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα αποχωρήσουν σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα συνολικά 2.380 αιτούντες άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «θα αρχίσει η σταδιακή μετακίνηση ενός συνολικού πληθυσμού 2.380 ευάλωτων ατόμων αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών τους, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου, σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Τα παραπάνω σημαίνουν πολύ απλά ότι το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου με την ανοχή των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών που σιωπούν, συνεχίζει να εκβιάζει τις τοπικές κοινωνίες να αποδεχθούν τη δημιουργία κλειστής δομής στην επιταγμένη και με νόμο πλέον επικυρωμένη ως τέτοια, έκταση της Καράβας. Κι αυτό το κάνει αντιμετωπίζοντας ισότιμα κατά ψευδεπίγραφο τρόπο τα νησιά. Ο τρόπος αυτός οδήγησε όπως είναι γνωστό στη μείωση του πληθυσμού των αιτούντων άσυλο στα άλλα νησιά από 7 έως 25%, όταν αυξήθηκε ο ίδιος αριθμός για τη Λέσβο κατά σχεδόν 2%!

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζική αποσυμφόρηση της Μόριας και του καταυλισμού της που παρέλαβε με πληθυσμό 5.700 κατοίκων για να τον φτάσει σήμερα επίσημα στους 19.000 κατοίκους πανηγυρίζει για «την οργανωμένη και ενιαία μετακίνηση μεγάλου αριθμού μεταφοράς πληθυσμού μαζί με τις οικογένειες τους, η οποία πραγματοποιείται μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες και τους ασφυκτικούς περιορισμούς που διαμόρφωσε στην χώρα η επιδημία του COVID 19. Αυτό το πρόσθετο μέτρο προστασίας έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση του κινδύνου από την ενδεχόμενη εμφάνιση κρούσματος στα ΚΥΤ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεταφορά αφορά συνολικά όλα τα νησιά, δηλαδή και τη Λέσβο της οποίας ο προσφυγικός πληθυσμός αυξήθηκε και της Κω και της Λέρου που μειώθηκε έως και κατά 25%.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου «στον πληθυσμό των 2.380 ατόμων, συμπεριλαμβάνονται 200 αιτούντες άσυλο ηλικίας άνω των 60 ετών οι οποίοι μαζί με τις οικογένειες του αριθμούν περίπου 650 άτομα. Οι υπόλοιποι 1730 είναι άτομα κάθε ηλικίας τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Η επιλογή των ευάλωτων ατόμων που πρόκειται να μετακινηθούν, έγινε μετά από αξιολόγηση του ιατρικού τους ιστορικού, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον ΕΟΔΥ,  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.  Η διαδικασία της μετακίνησης τους στην ενδοχώρα και η εγκατάσταση τους στις δομές φιλοξενίας, θα γίνει σε συνεργασία όλων των ανωτέρω φορέων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. Το σύνολο των 2.380 ατόμων που θα μετακινηθούν, θα φιλοξενηθούν σε δομές φιλοξενίας, σε διαμερίσματα και σε ξενοδοχεία. Οι διαδικασίες της μετακίνησης τους βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Το χρονοδιάγραμμα της μετακίνησης θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»