× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώνε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2020

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώνε «αρνί γιουμοστό»

«Αρνί γιουμοστό» λένε στη Μυτιλήνη το παραδοσιακό πασχαλιάτικο έδεσμα. Αυτό που τρώγανε στα σπίτι πριν της «εισβολή» του παλιοελλαδίτικου οβελία, ψήνονταν στο φούρνο της αυλής ή στο φούρνο της γειτονιάς και γύρω από το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού συγκέντρωνε την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για περίπου 10 άτομα ή για λιγότερα που  όμως τρώνε παραπάνω, χρειαζόμαστε το μισό πάνω μέρος ενός μεσαίου μεγέθους αρνιού (περίπου οκτώ κιλά ολόκληρο)

Υλικά

Δυο μέτρα ξερά κρεμμύδια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συκώτι του αρνιού

¾ μιας κούπας τσαγιού ρύζι καρολίνα

Ένα λεμόνι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλάτι και πιπέρι

Δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, και μια κουταλιά σταφίδες μαύρες

Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο

Δυομιση κούπες τσαγιού νερό

και τρία κιλά πατάτες.

Θα χρειαστούμε επίσης βαμβακερή κλωστή και μια σακοράφα για το ράψιμο του κρέατος

 

Εκτέλεση συνταγής

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας σαν τσέπη, με το περισσότερο κρέας από την επάνω πλευρά και λίγο πάνω στα κόκαλα. Να μην το τρυπήσουμε. Μπορεί να ζητήσουμε και από τον χασάπη να το κάνει αυτό.

Τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι παντού το κρέας και μέσα στο άνοιγμα. Το αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεματάμε την συκωταριά και την ψιλοκόβουμε.

Καθαρίζουμε και κόβουμε, σε μικρούς κύβους, τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε τηγάνι πέντε κουταλιές από το λάδι και τα σοτάρουμε. Όταν μαραθούν λίγο προσθέτουμε τα συκωτάκια, να τσιγαρισθούν μαζί και κατόπιν το ρύζι. Τα γυρνάμε λίγο μαζί και προσθέτουμε τη μισή κούπα το νερό, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και το κύμινο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πέντε λεπτά, κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.

Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε το άνοιγμα του αρνιού ώστε να κλειστεί η γέμιση. Τοποθετούμε το δημιούργημα μας στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό, με προσοχή από το πλάι και όχι πάνω στο κρέας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.  Σε μια ώρα, περίπου, όταν έχει πάρει χρώμα το κρέας, βάζουμε γύρω του τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς. Θα χρειασθεί άλλη μία ώρα περίπου. Σ’ αυτό το διάστημα αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε ζεστό, από το πλάι του ταψιού, όχι πάνω στο φαγητό, για να μην ξεραθούν οι πατάτες και να μείνει λίγη σαλτσούλα.

Τα τελευταία 15 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Το αφήνουμε λίγο έξω από τον φούρνο, όταν ψηθεί, πριν το κόψουμε

 

Αφαιρούμε την κλωστή και βγάζουμε την γέμιση σε κατάλληλο σκεύος, και την σπάλα τεμαχισμένη με τις πατάτες σε άλλη πιατέλα. Περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο ταψί.

 

Στο φαγητό μας ταιριάζουν όλες οι σαλάτες, πράσινες ωμές και βραστές ή η κλασσική ελληνική χωριάτικη .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέα πνοή με φρέσκια λάμψη στο Ξενοδοχείο Λέσβιον

Διακριτική πολυτέλεια, λειτουργικότητα με τον πρωινό μπουφέ που ξεχωρίζουν στην Προκυμαία Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών»

Εκδήλωση από την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο αυτισμός χρειάζεται αποδοχή και συμπερίληψη, όχι επίκριση

Με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, μιλήσαμε με τις εκπροσώπους της «Συνεξέλιξης», μητέρες που κάνουν τη διαφορά στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ