× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη Βρετανία τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Οι πρώτες δοκιμές σε εθελοντές στην Οξφόρδη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 24/4/2020

Στη Βρετανία τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Οι πρώτες στην Ευρώπη δοκιμές εμβολίων κατά του Covid-19 ξεκίνησαν, ήδη, σε εθελοντές στην Οξφόρδη, που ανήκουν στην πρώτη ομάδα 800 ανθρώπων, οι οποίοι θέλησαν να υποβληθούν σε αυτή τη δοκιμασία  γνωρίζοντας πως οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν το πειραματικό εμβόλιο και οι υπόλοιποι ένα ήδη δοκιμασμένο, που δεν τους προστατεύει από τον κορωνοϊό, αλλά από τη μηνιγγίτιδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανένας δεν θα γνωρίζει σε ποια από τις δύο υποομάδες θα ανήκει, ωστόσο, όπως είπε η εθελόντρια Ελίζα Γκρανάτο στο «BBC» ενώ δεχόταν τον εμβολιασμό: «Είμαι επιστήμονας γι’αυτό και ήθελα να προσπαθήσω να στηρίξω την όλη επιστημονική διαδικασία, όσο μπορώ».

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε λιγότερο από τρεις μήνες, από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την Σάρα Γκίλμπερτ, η οποία δήλωσε: «προσωπικά, έχω μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης σε αυτό το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε ανθρώπους για να ελεγχθεί και να μελετηθούν τα ευρήματα ώστε να είναι σίγουρο ότι αποτρέπει την μετάδοση του Covid-19 και την μόλυνση όλων των ανθρώπων από αυτόν».

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η ομάδα της Οξφόρδης θα γνωρίζει εάν είναι αποτελεσματικό και λειτουργεί το εμβόλιο κατά του Covid-19 είναι η σύγκριση του αριθμού των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό και έλαβαν ή δεν έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο, αφού περάσουν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα, καθώς τα κρούσματα μειώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κι ενδέχεται να μην υπάρχουν αρκετά αξιοποιήσιμα δεδομένα, μέχρι τότε.

Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ (Andrew Pollard), επικεφαλής της ανθρώπινης δοκιμής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε σήμερα πως «το εμβόλιο θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα στο μέλλον, επειδή αυτός ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί».

Οι ερευνητές εμβολίων δίνουν προτεραιότητα στην επιλογή εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για να δοκιμάσουν αυτό το εμβόλιο, καθώς είναι πιο πιθανόν σε σχέση με άλλους, να έχουν εκτεθεί ή να εκτεθούν στο άμεσο μέλλον, στον κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια μεγαλύτερη σε δείγμα δοκιμή, περίπου 5.000 εθελοντών, πρόκειται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και δεν θα έχει όριο ηλικίας. Δοκιμές με διαφορετικό τρόπο αναμένεται να ξεκινήσει και Imperial College τον Ιούνιο.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να ανακοινώσει αύριο μια «συνεργασία ορόσημο» για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της χρήσης ασφαλών, αποτελεσματικών φαρμάκων, τεστ και εμβολίων που θα επιτρέπουν την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας Covid-19.

Σε μια λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να καταστήσει τις τεχνολογίες κατά του νέου κορωονοϊού «προσβάσιμες σε όσους τις χρειάζονται, παγκοσμίως» χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, ο διευθυντής του ίδιου Οργανισμού για την Ευρώπη δεν μάσησε τα λόγια του και περιέγραψε ως βαθιά ανησυχητική την κατάσταση στη γηραιά ήπειρο, όπου σχεδόν το 50% των καταγεγραμμένων θανάτων αφορούσε ένοικους σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας, με την πλειονότητα αυτών, τους ηλικιωμένους .

«Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς του ΠΟΥ έως και το 50% των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ήταν ένοικοι σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας» επισήμανε ο Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη Τύπου από την Κοπεγχάγη, την έδρα του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ.

Στις 13 Απριλίου, μεταξύ των 444 θανάτων που καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, το 55,2% αυτών συνέβησαν σε αυτού του είδους τα ιδρύματα. Στις 15 Απριλίου, η Γαλλία έκανε γνωστό ότι το 49,4% των νεκρών της ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΠΟΥ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Για τον Κλούγκε, «υπάρχει μια άμεση και επείγουσα ανάγκη να ξανασκεφτούμε και να προσαρμόσουμε τη λειτουργία» αυτών των ιδρυμάτων, μπροστά στην πανδημία. Κυρίως να δοθεί προτεραιότητα στα διαγνωστικά τεστ, να εξοπλιστούν οι επαγγελματίες υγείας και να οργανωθούν ειδικές μονάδες για τους ασθενείς με Covid-19, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Κι αυτό διότι, όπως υπογράμμισε «ακόμα και στην περίπτωση των πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων, που είναι ευάλωτοι και ζουν με πολλές χρόνιες ασθένειες, πολλοί έχουν καλές πιθανότητες να αναρρώσουν εάν λάβουν την κατάλληλη φροντίδα».

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έκανε γνωστό σήμερα ότι από τις εξετάσεις που έγιναν σε 3.000 ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι το 13,9% από αυτούς έφεραν αντισώματα του νέου κορωνοϊού, γεγονός που υποδηλώνει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια κάτοικοι της αμερικανικής Πολιτείας, που έχει πληγεί όσο καμία άλλη- ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.

Το παρήγορο, ωστόσο, είναι πως αφενός τις τελευταίες ημέρες μειώνονται οι θάνατοι και αφετέρου ο έλεγχος που έγινε αφορούσε κατοίκους της Νέας Υόρκης, που είχαν βγει για ψώνια και δεν ήταν σε αυτοπεριορισμό για λόγους υγείας ή ηλικίας.

Σημαντική ήταν επίσης η απόκλιση των δειγμάτων ανά περιοχή: στην πόλη της Νέας Υόρκης σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 21,2%) έφερε αντισώματα ενώ σε μια όχι και τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πολιτείας το ποσοστό ήταν μόλις 3,6%.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης, τις τελευταίες 24 ώρες, πέθαναν άλλοι 438 άνθρωποι, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τους 474 νεκρούς που είχαν αναφερθεί στον προηγούμενο απολογισμό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρώην «Σπαρτιάτης» Φλώρος γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών ο οποίος έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί, Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, καθώς γρονθοκόπησε μέσα στην ολομέλεια της Βουλής τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χιο ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης θα συμμετάσχει στη Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Βόρειο Αιγαίο: Αύξηση 38,8% των πιστώσεων για τα σχέδια βελτίωσης

Στα 304,9 εκατ. ευρώ οι συνολικές πιστώσεις του προγράμματος για όλη την χώρα, 13,8 εκατ. ευρώ διατίθενται για το Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Tο στέλεχος της γενικής γραμματείας Επικοινωνίας Παντελής Ορφανίδης, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Μπακουνάκης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων λόγω καιρού

Δείτε εδώ πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια των πλοίων Group Attica για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνέντευξη Μουτζούρη σε Γερμανούς φοιτητές

Από το Πολιτικό ίδρυμα Konrad – Adenauer Stiftung
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωποι με κατάσχεση 1,5 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες ανέρχονται σε 3.878.712, ενώ έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις) σε 1.506.75 πολίτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Hellenic Highspeed

Τετάρτη αντί Τρίτη θα αναχωρήσει το πλοίο από την Καβάλα