× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έφυγε ο γκρινιάρης «Οδυσσέας» της ζωγραφικής

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, πίστευε ότι «Αγία η Μυτιλήνη μπορεί να ξαναγίνει αν σταματήσουμε να λέμε ‘όλα καλά’ κι αρχίσουμε να γκρινιάζουμε…». Πέθανε φτωχος στο περίπτερο που ζούσε τον τελευταίο χρόνο

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 25/4/2020

Έφυγε ο γκρινιάρης «Οδυσσέας» της ζωγραφικής

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών ο Χρήστος Παπαδόπουλος. Μια από τις μορφές της Μυτιλήνης, ιδιοκτήτης της «Παλιάς Αγοράς» στην οδό Ερμού κι ύστερα του «Εν Τεχνών» ενός πολυχώρου πολιτισμού και διασκέδασης στην οδό Ίμβρου πίσω από το Εργατικό Κέντρο Ο Χρήστος Παπαδόπουλος όμως ήταν και ένας εξαιρετικός ναΐφ ζωγράφος αλλά και συλλέκτης παλιών αντικειμένων για τα οποία ξόδεψε κυριολεκτικά μια περιουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο διάστημα κυριολεκτικά «πένης», σκιά του παλιού του εαυτού, ο Χρήστος Παπαδόπουλος τρέφονταν από τα συσσίτια του Δήμου και έμενε στο περίπτερο του Γενί Τζαμί στην αγαπημένη του Επάνω Σκάλα. Πέθανε χθες Παρασκευή το βράδυ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου νοσηλευόταν. Τα τελευταία δυο χρόνια αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία οξύνθηκαν από τον τρόπο ζωής που είχε επιλέξει αλλά και από την πλήρη του ένδεια.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο ναό του κοιμητηρίου του Αγίου Παντελεήμονα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια προσωπογραφία από το 2003

Το 2003 ο υπογράφων είχε δημοσιεύσει μια προσωπογραφία του εκλιπόντος στην ημερήσια τότε εφημερίδα «Εμπρός» στην οποία εργαζόταν ως Αρχισυντάκτης. Αναδημοσιεύεται σήμερα έτσι ακριβώς όπως είχε δημοσιευθεί τον Ιούλιο του 2003.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το δημοσίευμα προέρχονται από την προσωπική του σελίδα στο Fecebook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λένε πολλοί πως είναι στα Μυτιληνιά χούγια ο σαρκασμός του άλλου μα πρώτιστα ο αυτοσαρκασμός. Να για παράδειγμα ο Στρατής Αναστασέλλης σαν αναφερόταν σε ότι αξιόλογο είχε καταφέρει περηφανευόταν πως …«ανακάλυψε το ρυζόγαλο με κανέλα από πάνω». Ή ότι ήταν αυτός ο μεγάλος πρωταθλητής που είχε καταφέρει να πηδήξει πάνω από τη λίμνη της Καρύνης. Λέξη για τα όσα άλλα είχε καταφέρει ετούτος ο ολιγογράμματος μα μοναδικά μορφωμένος άνθρωπος. Πλάκα στην πλάκα μα πρώτα απ’ όλα πλάκα με τα ελαττώματα του. Τα δικά του ξούρια…

Λένε πολλοί πως ετούτα τα Μυτιληνιά χούγια δεν αποκτιούνται με το χρόνο. Γραμμένα είναι μέσα σου και έτσι πορεύεσαι, με δαύτα σε όλη σου τη ζωή. Δε μπορεί ένας που «ξεβράστηκε» στο νησί να λειτουργήσει σαν τους ντόπιους…

Λένε πολλοί πως ο Χρήστος Παπαδόπουλος, το «στοιχειό» της Ερμού στο τούρκικο της κομμάτι, μπορεί να είναι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός μα μέσα σε οκτώ σχεδόν χρόνια στο νησί έδειξε πως δε μπορεί, ετούτο το σκουληκάκι μέσα του που οι επιστήμονες ονοματίζουν DNA δε μπορεί θα ξεκινά από τη Μυτιλήνη. Ή έστω από των Μυτιληναίων τον αιγιαλό. Δε γίνεται αλλιώς…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι 46 χρονών. Ζούσε κάποτε για να δουλεύει και δούλευε για να ζει. Από 17 χρονών στα μπαράκια, είναι σήμερα ίσως από τους παλιότερους και καλύτερους μπάρμαν της Ελλάδας. Όποια πέτρα αλκοολούχου ποτού  κι αν σηκώσεις το Χρήστο θα βρεις από κάτω. Για κοίτα όμως… Για άλλα ήθελε να πλαστεί ο Χρήστος. Στα χρώματα και στα πινέλα, στα χαρτιά και στα ταμπλό ήταν κι είναι συνέχεια ο νους του…

Ο Χρήστος είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας. Μόνο που ετούτος δεν ήξερε ποιο είναι το λιμάνι του. Το ανακάλυψε σαν είδε τη Μυτιλήνη. Μαζί με ετούτη την Ιθάκη βρήκε και μιαν άλλη που ήξερε μεν αλλά ποτέ του δεν πίστεψε ότι μπορούσε να δέσει στο λιμάνι της. Τη ζωγραφική…

Παιδί πατέρα πρόσφυγα στις Σαράντα Εκκλησιές της Θεσσαλονίκης από την Προύσα, τσαγκάρη που στα χρόνια του Εμφυλίου τραυματίστηκε -  «μη γράψεις από ποια μεριά ήταν» λέει ο Χρήστος - για να πάρει μετά μια άδεια περιπτέρου. Γιος του περιπτερά της γειτονιάς το λοιπόν κι ο πατέρας του είχε για δαύτον όνειρα μοναδικά. Να τον κάνει στρατιωτικό γιατρό…

Γίνονται όμως ετούτα;

Στα τετράδια του ο Χρήστος ανακάλυψε από πολύ νωρίς πως μπορεί να ζωγραφίζει ανθρωπάκια. Καυγάς τρικούβερτος στο σπίτι. Ξύλο μια από το δάσκαλο και μια από το σπίτι. Αλλά οι ζωγραφιές ζωγραφιές. Ως που μια μέρα θυμάται «στο μάθημα της πατριδογνωσίας ζωγράφισα στην ιχνογραφία ένα βουνό με ποτάμι και ήλιο και σύννεφα και πουλιά. Δε με πίστεψε ο δάσκαλος πως το είχα κάνει εγώ. Κάντο ξανά στον πίνακα μου λέει. Και το έκανα ακόμα καλύτερο και έμειναν όλοι με το στόμα ανοιχτό. Ήταν η εκδίκηση μου…».

Στη Σχολή στρατιωτικής ιατρικής βέβαια που ήθελε ο πατέρας του δεν πήγε ποτέ. Δεν πήγε όμως και στη σχολή καλών τεχνών που ήθελε αυτός. Επαναστατημένο νιάτο γνώρισε τον τρόπο διασκέδασης των μπαρ και της μουσικής τους. Από τον «Δον Κιχώτη» το πρώτο μπαρ της Θεσσαλονίκης σε όλα τα μαγαζιά της πόλης κι ακόμα στη Νάξο, στη Σκύρο, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στη Λάρισα, στην Κω, στη Ρόδο, στη Νάουσα, στην Πάρο…

Κι η ζωγραφική;

Η ζωγραφική μόνιμος έρωτας. Ανεκπλήρωτος όμως…

Στη Μυτιλήνη

Το 1995 ξεμπάρκαρε στη Μυτιλήνη. Σαν έτοιμος από καιρό θαρρείς, γνωρίστηκε με τους πολίτες του νησιού, ερωτεύτηκε την πόλη μα πρώτα και πάνω από όλα την παλιά αγορά, το κομμάτι της οδού Ερμού από τη μητρόπολη ως την Επάνω Σκάλα. Έστησε το ατελιέ του, το σπίτι του κι ύστερα κι ένα μαγαζί, την «Παλιά Αγορά» στη γωνία Ερμού και Αγίων Θεοδώρων, στέκι των ανθρώπων που χρειάζονται «να αναπάψουν κορμί και ψυχή». Να πιούν ένα καφέ, μια μπύρα, ένα ποτό το βράδυ. Κι όλα αυτά κουβεντιάζοντας χαμηλόφωνα. «Και έχοντας στο νου πως άμα και δεν είχε κλείσει ο αρχαίος Μυτιληνιός Εύριπος το μαγαζί θα ήταν παραθαλάσσιο»!

Στη Λέσβο εμπνέεσαι. Και ο Χρήστος ετούτο το κατάλαβε με το που κατέβηκε από το καράβι κι ένοιωσε να του αρπούν τα κρέατα και τα μυαλά και να θένε να τα ξεκολλήσουν η φύση, τα σπίτια, οι άνθρωποι.

«Από τη Σκύρο ακόμα είχα καταλάβει ότι υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν για να αγοράσουν ζωγραφιές μου. Στη Μυτιλήνη είπα θα ζωγραφίσω με όποιο κόστος κι αν έχω. Είχα κόστος που το πλήρωσα και το πληρώνω αγόγγυστα…» λέει.

Πολύ νωρίς έκανε την πρώτη του έκθεση. Στην αίθουσα τέχνης «αρτεζούρ» που λειτουργούσε στο εμπορικό κέντρο της Αγίας Ειρήνης.

Ακολούθησε η μεγάλη του έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο. «Μετά το γκρέμισαν».

Ύστερα ήρθε «η Παλιά Αγορά»

Στόχος του να μπορεί μέσα από το μαγαζί αυτό να καλύπτει τα έξοδα του μα ταυτόχρονα να δημιουργήσει κι ένα στέκι όπου θα μπορεί να βρίσκεται με τους φίλους του αλλά συνάμα και να ζωγραφίζει. Και παρά τα σκαμπανεβάσματα «η Παλιά Αγορά» κρατήθηκε όρθια. Αν και όπως λέει «φτιάχτηκε για την ψυχοθεραπεία μου, για να έχω ένα χώρο να γκρινιάζω κι αν η ψυχοθεραπεία μου είναι ενδιαφέρουσα για τους άλλους να την παρακολουθούν κι άλλοι γκρινιάζοντας όμως κι αυτοί».

«Με στεναχωρεί όμως το που χάσαμε την πραγματική παλιά αγορά» λέει δηκτικά.

Η ανάπλαση για το Χρήστο έγινε χωρίς σεβασμό στο παρελθόν και στην ιστορία της πόλης. Ήταν μια ανάπλαση «πλαστική». Ψεύτικα χρώματα, ψεύτικες «παραδοσιακές» κατά τα άλλα χρήσεις. «Φτιάξαν ένα δρόμο όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει ακόμα και να τρέχει διαβολεμένα με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι του χωρίς να τον ελέγχει κανείς».

Και προσθέτει με αυτό το μοναδικό Μυτιληνιό χιούμορ. Τραγουδώντας συνάμα το «εγώ ο ξένος» του Αγγελόπουλου:

«Συζητάν για τη βόρεια και τη νότια παράκαμψη. Οι ανόητοι… Αγνοώντας ότι δεν το ξέρουν αλλά έφτιαξαν την ανατολική πράκαμψη. Την οδό Ερμού…».

Τον ρωτάμε για την πίκρα που βγάζει μιλώντας για τους Μυτιληνιούς. Να αυτό το «εγώ ο ξένος» που λέει συνέχεια πραγματικά σε πραξενεύει.

«Γκρινιάζω» απαντάει. «αλλά αυτό που λέω το πιστεύω κι όλας… Επέλεξα τη Μυτιλήνη γι πατρίδα και η απάντηση στην επιλογή μου πια ήταν; Όταν πριν ενάμιση, δυο χρόνια κάναν έκθεση Μυτιληνιών ζωγράφων δε με κάλεσαν ως μη Μυτιληνιό… Μα είναι σωστό ετούτο;»

Βγάζει πίκρα ο Χρήστος. Πολύ πίκρα για το που αγάπησε χωρίς ποτέ του να τον αγαπήσει.

Τα έργα του Χρήστου…

Το που αγάπησε τη Μυτιλήνη ο Χρήστος φαίνεται μέσα από τις ζωγρφιές του. Ναϊφ ή όχι – τι σημασία έχει πως χαρακτηρίζουν την τέχνη του οι κριτικοί – ο Χρήστος ζωγραφίζει συνέχεια τη Μυτιλήνη των ονείρων του. Και τους Μυτιληνιούς των ονείρων του. Δρόμους με παβέδες δουλεμένους από τα λαδοβάρελα, βρακάδες και άλογα, χορούς γλέντια και Μικρασιάτες βρακάδες. Ρακιά που τρέχουν και μαζί χαρές και πανηγύρια αλλοτινά που θα μπορούσε να γίνονται και σήμερα αλλά, αλλά…

Μα πιότερο απ’ όλα ενδιαφέρον είναι το που καταφέρνει ο Χρήστος να ζωγραφίζει τη μορφή του Μυτιληνιού ακόμα κι αν τον βάζει να διαβάζει εφημερίδα σε ένα καφέ του Παρισιού.

Δεν έχει παράπονο από την αποδοχή της τέχνης του ο Χρήστος. «Καλά πάω» λέει και θεωρεί σημαντικό το ότι έργα του στολίζουν σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Για το ότι αγκαλιάστηκαν από ανθρώπους που ο Χρήστος ένιωσε περήφανος σαν του είπαν «καλά ζωγραφίζεις…».

«Σε τούτον τον τόπο λέει, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Δες πώς ήταν η πόλη… Αγία Μυτιλήνη. Πραγματικά. Τέτοια μπορεί να ξαναγίνει. Αν σταματήσουμε να λέμε όλα καλά κι αρχίσουμε να γκρινιάζουμε. Όλοι μαζί σαν αρχίσουμε να γκρινιάζουμε να δεις καλά που θα πάνε όλα…»

Ο Χρήστος Ιωαννίδης, ίσως ο τελευταίος που κατάγραψε τον Χρήστο Παπαδόπουλο, περιγράφει στο «Ν» πως γνωρίστηκαν.

«Καθώς πήγαινα να επισκεφτώ την Δημοτική πινακοθήκη της Μυτιλήνης ένα πρωινό, γνώρισα τον Χρήστο Παπαδόπουλο τυχαία. Μπήκα στο εργαστήριο του με φόρα, και με υποδέχθηκε εγκάρδια. Συζητήσαμε αρκετά για την τέχνη στο νησί, και βρήκαμε και κάποια γνωστά στέκια στην Θεσσαλονίκη.

Μετά από 3 μήνες επέστεψα στην Μυτιλήνη και είχα να κάνω μια εργασία στα πλαίσια του μεταπτυχιακού, με θέμα «3 λεπτά στην Μυτιλήνη» στην ουσία ένα πορτραίτο του νησιού. Ήταν ο πρώτος που μου ήρθε στο νου. Προσπάθησα να τον βρω στο ίδιο εργαστήριο αλλά μάταια. Όταν επιτέλους τον βρήκα, είδα έναν άλλο Χρήστο, εμφανώς καταβεβλημένο, και με στοιχειώδη διαβίωση. Στεναχωρήθηκα πολύ, και το κατάλαβε, αλλά δέχτηκε με χαρά να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη, και προχωρήσαμε σε κάποια υποτυπώδη γυρίσματα μιας και δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση.

Μετά από 3 μήνες, επιστρέφοντας για την παρουσίαση της διπλωματικής πήγα να τον συναντήσω ξανά. Αλλά αυτή την φορά μιλήσαμε πίσω από την πόρτα. Εκείνο που θα θυμάμαι από τον Χρήστο είναι η οξυδέρκεια του, το αστείρευτο χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός του, που ακόμη και εκείνες τις δύσκολες στιγμές, δεν έλειπε από την καθημερινότητά του.

Εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι εκεί που βρίσκεται θα βρει λίγο χαρτί και κανένα πινέλο για να δημιουργήσει. Εύχομαι το έργο του να μην χαθεί. Είχε δημιουργήσει πλήθος από καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Μακάρι οι τοπικοί φορείς να τα διασώσουν και να τα αναδείξουν. Καλό ταξίδι Ποιητή Πλαστικών Τεχνών.»

*Το βίντεο έχει παραχωρηθεί με την άδεια του Χρήστου Ιωαννίδη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεύτερο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για τον δρόμο που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΓΟΡΑ

Νέα εποχή για την Γεωτεχνική Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα εγκαίνια των νέων γραφείων της επιχείρησης στην περιοχή «Φανάρι» της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Αγιάσο μαθητές από το Λαγονήσι

Τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος, Λευτέρης Κοτσώνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξανά στα δικαστήρια για να παραμείνουν στη δουλειά τους

Οι 13 εργαζόμενοι covid της ΔΕΥΑ Λέσβου κατέθεσαν για δεύτερη φορά Ασφαλιστικά Μέτρα, μετά την αρχική αρνητική απόφαση του δικαστηρίου. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Βάλεσης και Σηφάκη κατέθεσαν ως μάρτυρες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για το κρουαζιερόπλοιο;

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης για τις 24 Απριλίου