× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εξ αποστάσεως η εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Καταγγελία από την ΠΚΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/5/2020

Εξ αποστάσεως η εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εξ αποστάσεως θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου- γεγονός που καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι φοιτητές με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας:

«Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου ότι θα πραγματοποιηθεί η εαρινή εξεταστική εξ αποστάσεως είναι κυνική ομολογία των τεράστιων ελλείψεων σε χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές, των ελλείψεων σε μέτρα προστασίας για προσωπικό και φοιτητές με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η Διοίκηση του  Πανεπιστημίου Αιγαίου χωρίς να διεκδικεί κρατικό κονδύλι για τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν για τη λειτουργία των τμημάτων, αφήνει στον αέρα τι θα γίνει και το Σεπτέμβρη με το Πανεπιστήμιο, αν θα ξεκινήσει η λειτουργία του, με τι όρους. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου που να διασφαλίζει την ισότιμη και αδιάβλητη εξέταση όλων των φοιτητών τινάζει την εξεταστική μας στον αέρα, εντείνει το άγχος μας για τη συνέχιση των σπουδών μας!

Αποδεικνύεται ξανά ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι "η εξεταστική θα γίνει κανονικά" και ότι "καλό θα ήταν η εξεταστική να γίνει δια ζώσης" είναι παραμύθια! Δεν μπορούσαμε βέβαια να περιμένουμε κάτι διαφορετικό αφού η ίδια η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το αν, πώς και πότε θα γίνει η εξεταστική, πετώντας το μπαλάκι στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Αυτή είναι η φυσική κατάληξη της πολιτικής της υποχρηματοδότησης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής της ΝΔ που χρόνια τώρα οδηγεί στη συνεχόμενη υποβάθμιση των σπουδών μας.

Με την απόφαση για εξεταστική εξ αποστάσεως γεννιούνται πολλοί προβληματισμοί και ερωτήματα:

 • Τι θα γίνει με τους φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ και εξοπλισμό για να εξεταστούν στα μαθήματα;
 • Ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για την εξεταστική και θα μπορέσει να σηκώσει τον όγκο τόσων φοιτητών;
 • Με ποιο τρόπο θα γίνει η εξέταση μαθημάτων που περιλαμβάνουν ασκήσεις π.χ. Μαθηματικά;
 • Πως θα δώσουν εξεταστική οι φοιτητές τη στιγμή που σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν πάρει ακόμα τα συγγράμματα;
 • Τι θα γίνει με την πρακτική άσκηση, τις πτυχιακές εργασίες; Τι θα γίνει με τους τελειόφοιτους που υπολόγιζαν με την πρακτική άσκηση να πάρουν το πτυχίο τους;
 • Τι θα γίνει με τα εργαστηριακά μαθήματα που απαιτούν τη φυσική παρουσία για να ολοκληρωθούν π.χ. Ωκεανογραφία;
 • Τι θα γίνει στην εξεταστική του Σεπτέμβρη και του χειμερινού εξαμήνου που θα συνεχίσει να υπάρχει ο ιός;
 • Πώς θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας το επόμενο εξάμηνο αφού θα παραμένουν οι ίδιες ελλείψεις σε αίθουσες, προσωπικό, μέσα προστασίας;

Αυτά τα ερωτήματα δεν απαντιούνται με διαβεβαιώσεις πως δεν θα χαθεί το εξάμηνο ή πως απλά θα γίνει εξεταστική. Η τηλεκπαίδευση και η ηλεκτρονική εξέταση των φοιτητών δεν λύνει το πρόβλημα από μόνη της και ούτε μπορεί να κρύψει τα χρόνια κενά στη λειτουργία των τμημάτων. Είναι αναγκαία εδώ και τώρα η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με καθηγητές, εξοπλισμό και υποδομές.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι μεμονωμένα των ιδρυμάτων και των καθηγητών να δώσει λύση στο "λαβύρινθο" προβλημάτων που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια.

Κυβέρνηση και σύγκλητος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διεξαγωγή της εξεταστικής χωρίς εμπόδια για τους φοιτητές:

 • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανένα φοιτητή!
 • Να γίνει η εαρινή εξεταστική για όλους τους φοιτητές! Να υπάρξουν ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, τους τελειόφοιτους και τους εργαζόμενους φοιτητές. Για όλα τα μαθήματα που δεν διδάχτηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.
 • Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων σε σχολές και εστίες.
 • Να παραμείνουν οι οικοτρόφοι φοιτητές που χρειάζεται στις εστίες τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς καμία επιβάρυνση. Κανένας φοιτητής που θα χρειαστεί να μείνει να μην πληρώσει το κόστος των 50ευρώ. Να μην πεταχτούν τα πράγματα των εστιακών από κανένα δωμάτιο τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Να γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές να στηριχτούν για να επιτύχουν στα μαθήματά τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
 • Να παραδοθούν τώρα στους φοιτητές τα συγγράμματα που έχουν καθυστερήσει στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει. Ταυτόχρονα, να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση σε πανεπιστημιακές και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τους χώρους διαμονής τους.

 

 • Να εξασφαλιστούν καθολική και ισότιμη συμμετοχή όλως των φοιτητών στην εξεταστική, να δοθεί με ευθύνη του υπουργείου ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο.  Να υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δεν μπορέσουν να εξεταστούν.
 • Για τους επί πτυχίω φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιούλη.
 • Να καταργηθούν οι "αλυσίδες" να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής.
 • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπου δεν ολοκληρωθούν να βρεθεί εναλλακτικό τρόπος κάλυψης τους χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών για κανένα φοιτητή, ιδιαίτερα για τους τελειόφοιτους.

 

 • Να δοθεί σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν στα νησιά του Αιγαίου από άλλες πόλεις επίδομα ενοικίου για όλους τους μήνες που δεν γίνονται μαθήματα δια ζώσης και να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.

 

 • Για τους φοιτητές που θα επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους να καλυφθούν όλα τα έξοδα μετακίνησης τους.

 

 • Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Επιχείρηση αποσυμφόρηση. Έφυγαν οι πρώτοι 724

Αναχώρησε το «Νήσος Χίος» για να επιστρέψει και να παραλάβει άλλους τόσους πρόσφυγες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δεν σταματούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Σιγρίου

Από τις καλοκαιρινές δράσεις στη νέα σχολική σεζόν!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Κατά της φοίτησης προσφυγόπουλων στο σχολείο των παιδιών τους;

Ο Σύλλογος γονέων διαφοροποιείται από ρατσιστικές θέσεις, αλλά φοβάται τον κορονοϊό του Καρά- Τεπέ- Καμία ιδέα δεν έχει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«ΜΚΟ με παράνομη δράση δεν είναι ανεκτές»

Δήλωση υπουργού Μετανάστευσης με αφορμή τη δικογραφία για οργανωμένο κύκλωμα παράνομης εισόδου στη χώρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μέχρι την Τρίτη οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια

Πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Λείπουν καθαρίστριες, εκπαιδευτικοί, μάσκες και τεστ Covid!»

Διεκδίκηση κονδυλίων για τα σχολεία ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

33 μέλη ΜΚΟ στον Εισαγγελέα

Βαριές κατηγορίες για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στροφή στον… ρεαλισμό!

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δηλώνει αποφασισμένος να αναλάβει τις ευθύνες του ένα χρόνο μετά με πρόταση για νέο ΚΥΤ, χρονοδιάγραμμα και αντισταθμιστικά
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Με 700 ξεκινά σήμερα η «αποσυμφόρηση»

Με το «Νήσος Χίος» θα αναχωρήσουν προς την ενδοχώρα, ενώ ξεκίνησε η μεταφορά προς το λιμάνι με λεωφορεία
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Φωτιά στο αρχείο των συντάξεων του ΙΚΑ

Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής διερευνά τα αίτια
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΚΥΤ και καταυλισμός πάνε στο Καμένο Δάσος

Προς συγκρότηση πρότασης από το Δήμο Μυτιλήνης προς την Κυβέρνηση για ΚΥΤ 2.500 προσφύγων - μεταναστών με 500 εργαζομένους ανά βάρδια. Και μνημόνιο δεσμεύσεων για αντισταθμιστικά οφέλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η Υπηρεσία Ασύλου δε συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση »

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου για τις ανανεώσεις συμβάσεων