× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το «Κιρκινέτσι» ΞΑΝΑ για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο ιστορικό κέντρο

Προτάσεις του Συλλόγου κατοίκων της Κουλμπάρας και του Κιόσκι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/5/2020

Το «Κιρκινέτσι» ΞΑΝΑ για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο ιστορικό κέντρο

Στο συζήτηση, που έχει ανοίξει για την πεζοδρόμηση δρόμων του Ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης, παρεμβαίνει ο Σύλλογος κατοίκων της Κουλμπάρας και Κιόσκι επανακαταθέτοντας τις προτάσεις του. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 18 Μαίου θα πραγματοποιηθεί για το ίδιο θέμα σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ενώ η ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμησης και τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ιστορικό κέντρο  θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης την Τετάρτη 20 Μαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η επιστολή-πρόταση του Συλλόγου κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και Κιόσκι Μυτιλήνης «Το Κιρκινέτσι» έχει ως εξής:

Την ώρα που «ακάλεστοι» και απόντες από τους αγώνες μας κάτοικοι των… νοτίων προαστίων προσέρχονται παρουσιάζοντας ως… «ολοκληρωμένες λύσεις» τις ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ τους αλλά και τις παράλογες εμμονές τους που οδήγησαν στα αδιέξοδα στις ζωές των κατοίκων το καλοκαίρι του 2017 και στα οικονομικά αδιέξοδα στις ζωές των επιχειρηματιών τα καλοκαίρια του 2018 και 2019, καταθέτουμε με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τα παρακάτω:

Ο Σύλλογός μας θεωρεί ότι η πανδημία του κορονοϊού δυστυχώς επιβεβαιώνει αυτό που επιμένουμε να λέμε. Η εποχή που θα μπορούσε ο καθένας να κάνει ότι θέλει ανήκει στο παρελθόν. Οι πεζόδρομοι μπορούν και πρέπει να είναι πεζόδρομοι, που θα λειτουργούν με όρους νομιμότητας σε όφελος πεζών και επιχειρηματιών και όχι ως ιδιωτικοί χώροι καταστημάτων .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύλλογός μας επαναλαμβάνει κάτι που από την ίδρυση του είχε τονίσει.
- Επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου μπορούμε να συμβιώσουμε σεβόμενοι ο ένας τον άλλον.
- Τα σπίτια μας δεν είναι οι πίσω αυλές ούτε οι αποθήκες των καταστημάτων, ούτε οι χώροι στάθμευσης των πελατών των καταστημάτων Και δεν θα λειτουργήσουν ποτέ ως τέτοιοι.

Με ευθύνη της δημοτικής αρχής οδηγούμαστε πάλι Μάιο μήνα σε πρόχειρες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής σχετικά με τη διαχείριση του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης.

Και αυτό παρά το ότι με πρόταση των αιρετών μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας Μυτιλήνης Στρατή Μπαλάσκα και Μίνας Αδαλή (Προέδρου και μέλους του Συλλόγου μας αντίστοιχα) προτάθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης και εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ, η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την οργάνωση της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα αν η απόφαση είχε υλοποιηθεί από τη Δημοτική αρχή θα συζητούσαμε την πεζοδρόμηση και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών σε συνθήκες νομιμότητας και φυσικά και σε όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

Δεδομένης της κατάστασης έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δημόσια επαναλαμβάνουμε αυτό στο οποίο επιμένουμε τρία χρόνια τώρα.
Είμαστε υπέρ της πεζοδρόμησης του ιστορικού κέντρου στο σύνολό του.
Υπό τον όρο ότι αυτή θα γίνει στη βάση μιας προσωρινής ρύθμισης της κυκλοφορίας στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Η οποία θα εγκριθεί με νόμιμο τρόπο ούτως ώστε να υπάρξουν προσωρινοί όροι χρήσης του ιστορικού κέντρου της πόλης ως δίκτυο πεζοδρόμων ή όπως αλλιώς ορίζει η νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαράβατος όρος από μέρους του συλλόγου μας είναι η διατήρηση της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων ιδιωτών ή δημόσιων μέσων (αυτοκινήτων της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ των αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης),
Στην οδό Χίου από την είσοδο της στην οδό Αρχιπελάγους μέχρι τη συμβολή της με την Αθανασίου Μητρέλια, Στην ανώνυμη πλατεία (την επιλεγόμενη πλατεία Μουσικού Καφενείου), Στην οδό Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της, Και στην οδό Βερναρδάκη επίσης σε όλο το μήκος της.

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να απαγορευθεί καθ όλο το 24ωρο η στάση και η στάθμευση δικύκλων και αυτοκινήτων (πλην αυτοκινήτων ανεφοδιασμού καταστημάτων έως τις 11 το πρωί) στο παραπάνω περιγραφόμενο τμήμα των οδών Χίου και Μητροπόλεως και της οδού Βερναρδάκη έως τη συμβολή της με τις οδούς Κιλκίς και Σαρανταπόρου.

Ως χώρος στάθμευσης δικύκλων μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα τμήματα των οδών Αρχιπελάγους και Κουντουριώτη στη συμβολή τους τα οποία έχουν καταληφθεί από παράνομες κατασκευές ιδιωτών που έχουν επεκτείνει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα όχι μόνο στα πεζοδρόμια αλλά και σε μεγάλα τμήματα των δρόμων με την ανοχή όλων ανεξαιρέτως των αρμοδίων.

Δεδομένων των παραπάνω θα μπορούσε να πεζοδρομηθεί το σύνολο του δικτύου των οδών του ιστορικού κέντρου που περιλαμβάνεται στο τμήμα της πόλης που οριοθετείται από τις οδούς Χίου, Μητροπόλεως, Ερμού, Δωδεκανήσου Αρχιπελάγους έως τη συμβολή της με την οδό Χίου. Επίσης ως πεζόδρομος μπορεί να λειτουργήσει και όλη η οδός Κομνηνάκη έως τη συμβολή της με την οδό Σκρα με την πρόβλεψη της πρόσβασης των περιοίκων του πάρκου Χατζηδήμου και των δραστηριοποιούμενων στην περιοχή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Στο τμήμα αυτό η πεζοδρόμηση θα μπορούσε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση με εξαίρεση τις οδούς Αθανασίου Μητρέλια και Ικαρίας και της οδού Κομνηνάκη έως το πάρκο Χατζηδήμου που θα πεζοδρομούνται μόνο κατά τις βραδινές ώρες (από τις 8 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όροι χρήσης των πεζοδρόμων αυτών από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι:

Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος των οδών με τρόπο που δεν θα παραβιάζουν τα βασικά δικαιώματα της υγείας, της ζωής, της ασφάλειας, της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης των πεζών αλλά και συμπολιτών μας που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και της ιδιοκτησίας.

Χωρίς δημιουργία μόνιμων ή ημιμόνιμων κατασκευών (πέργκολες, δάπεδα κλπ) ή και με την καθαίρεση αυτών όπου έχουν κατασκευαστεί.

Χωρίς να τοποθετούνται γλάστρες, βαρέλια και ζαρντινιέρες με φυτά ή άλλες κατασκευές με διακοσμητικό χαρακτήρα. Απομάκρυνση των ήδη αναπτυγμένων.
Χρήση μουσικών οργάνων σύμφωνα με τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων και χωρίς να παραβιάζονται τα όρια της έντασης του ήχου και οι ώρες κοινής ησυχίας.

Λειτουργία δικτύου αποκομιδής απορριμμάτων, με την αποκομιδή να γίνεται συγκεκριμένες ώρες σε συγκεκριμένα σημεία από κάδους απορριμμάτων στους χώρους των μαγαζιών.

Επαναλαμβάνουμε: Επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου μπορούμε να συμβιώσουμε σεβόμενοι ο ένας τον άλλον.
Οι αγώνες μας είχαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι κάδοι απορριμμάτων των καταστημάτων μέσα από τα σπίτια, η τήρηση κανόνων καθαριότητας, η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Όλων όσων μένουν ή απλά κινούνται στο ιστορικό κέντρο. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε. Με αίσθημα ευθύνης αλλά και την πίστη στην ανάγκη να συμβιώσουμε και να δουλέψουμε όλοι στο ομορφότερο κομμάτι της πόλης μας.

Τα παραπάνω με τη μορφή επιστολής, κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Μυτιλήνης (αρμόδιους Αντιδημάρχους ποιότητας ζωής και τεχνικών υπηρεσιών και στο γραφείο Δημάρχου), στην Kοινότητα Μυτιλήνης και στο Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας Μυτιλήνης «Ασπίδα» και κατατίθενται ξανά στη σύσκεψη για το θέμα αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου και στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης την Τετάρτη 20 Μαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ