× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

10.000 ευρώ φέσια σε κτηνιάτρους‑ τελεσίγραφο της Κιβωτού

Αναστέλλει τις δραστηριότητές της από 1ης Ιουνίου -πλην στειρώσεων- προτρέποντας τους συμπολίτες μας να απευθύνονται σε Δήμο Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/5/2020

10.000 ευρώ φέσια σε κτηνιάτρους‑ τελεσίγραφο της Κιβωτού

Στην απόφαση να αναστείλει την περίθαλψη αδέσποτων ζώων οδηγήθηκε η «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης», αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο υπέρογκο κόστος της, αφού -όπως επισημαίνει- οι Δήμοι του νησιού που έχουν την υποχρέωση βάσει νομοθεσίας να μεριμνούν για την περισυλλογή, τη διαχείριση και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (Ν.4039/2012 Άρθρο 9), κωφεύουν χαρακτηριστικά στις εκκλήσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου που απαρτίζεται αποκλειστικά από εθελοντές, Ιωσήφ Μποτετζάγιας τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στους κτηνιάτρους αγγίζουν τις 10 χιλιάδες ευρώ!

Ακούστε τι ανέφερε ο πρόεδρος στο ρ/σ του «Ν»:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ανακοίνωσή της η «ΚΙΒΩΤΟΣ» αναφέρει πως, παρά το ότι δόθηκε μια ικανή περίοδος στις δύο δημοτικές αρχές, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, ώστε να εκκινήσουν τα δικά τους προγράμματα περίθαλψης, ενημερώνοντάς τες για τις υποχρεώσεις τους από τον Σεπτέμβριο 2019, όταν και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι και σήμερα. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τα μέλη της «ΚΙΒΩΤΟΥ», τα οποία μέχρι σήμερα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους υποκαθιστώντας ουσιαστικά τους δύο Δήμους, να σηκώσουν τα χέρια ψηλά! Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να αναστείλλουν κάθε κτηνιατρική πράξη περίθαλψης αδέσποτων ζώων, εκτός των στειρώσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν κανονικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, προτρέπουν τους συμπολίτες μας, που εντοπίζουν τραυματισμένο, άρρωστο ή χρήζον βοήθειας αδέσποτο ζώο, να απευθύνονται στους κατά το νόμο υπευθύνους, τον Δήμο Μυτιλήνης δηλαδή και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, δίνοντας τα υπηρεσιακά τηλέφωνα τόσο των Δημάρχων Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρου, όσο και των αντιδημάρχων Κωνσταντίνου Κουνέλλη και Ασανούλας Γιαννή, αντίστοιχα.

«Οι χρήσιμοι ηλίθιοι πληρώνουν από την τσέπη τους»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» και την εκπομπή «Ανθέων 99», ο πρόεδρος της «ΚΙΒΩΤΟΥ» κ. Ιωσήφ Μποτετσάγιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρειάζονται χρήματα για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, η οποία είναι αρμοδιότητα των Δήμων με νόμο από το 2012. Εμείς ακούμε υποσχέσεις κάθε χρόνο, βάζουμε πλάτη, αλλά είμαστε εθελοντές. Δεν αντέχουμε οικονομικά για να αναλάβουμε τις ευθύνες των Δήμων. Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε λοιπόν. Από τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα ικανότατο δήμο, που βγάζει ταχύτατα αποφάσεις για τα καρναβάλια, αλλά για τα αδέσποτα κάποιοι συνεχίζουν να θεωρούν πως οι χρήσιμοι ηλίθιοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Δεν είναι απλώς παράνομο όλο αυτό, αλλά έχει πάψει πλέον από όλους μας να είναι και ανεκτό. Επομένως συνεχίζουμε μόνο τις στειρώσεις, γιατί γνωρίζουμε ότι αν σταματήσουν κι αυτές, σε λίγους μήνες κάθε αδέσποτο ζώο θα μας δώσει από 4-5 αδέσποτα ακόμα.»

Τι προβλέπει ο Ν.4039/2012

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν.4039/2012 προβλέπει χαρακτηριστικά πως πως «οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται τα αδέσποτα ζώα, φροντίζοντας για α) την περισυλλογή και επανένταξή τους, β) τον κτηνιατρικό έλεγχο, την περίθαλψη, τη στείρωση και τη σήμανσή τους, γ) τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής, η οποία είναι αρμόδια να εξετάζει το ποσοστό επικινδυνότητας ενός ζώου, καθώς και να διαχειρίζεται προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, δ) την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς και ε) τη φύλαξη δεσποζόμενων ζώων, που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους με εισαγγελική παραγγελία.

Η ανακοίνωση της «ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης»:

«Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης έχει στειρώσει, περιθάλψει, εμβολιάσει, πληρώσει τα χειρουργεία για εκατοντάδες αδέσποτα ζώα από ολόκληρη τη Λέσβο, με κόστος χιλιάδων ευρώ και μοναδική χρηματοδότηση τις συνδρομές των μελών μας και τις δωρεές φιλόζωων πολιτών. Αυτές οι ενισχύσεις δυστυχώς δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα σήμερα το σωματείο μας να έχει συσσωρευμένα χρέη σε κτηνιάτρους τα οποία υπερβαίνουν τις 10.000 (δέκα χιλιάδες) ευρώ.

Αυτό το έργο -και το χρέος- το επωμιστήκαμε εθελοντικά, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία υπεύθυνοι για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι οι οικείοι Δήμοι. Και το επωμιστήκαμε για να βοηθήσουμε τις Δημοτικές αρχές στη Λέσβο να εκκινήσουν τα δικά τους, υποχρεωτικά, προγράμματα περίθαλψης. Παρά τις εφετινές υποσχέσεις, και ενώ έχουμε ενημερώσει από το Σεπτέμβριο του 2019 τις Δημοτικές αρχές για τις υποχρεώσεις τους, έχουμε πλέον περάσει σχεδόν το μισό 2020 και τίποτα δεν έχει γίνει, συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά το ίδιο απαράδεκτο φαινόμενο.

Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης δεν έχει τους πόρους για να συνεχίσει να καλύπτει την ανυπαρξία των Δήμων της Λέσβου στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
Γι’ αυτό και από 1η Ιουνίου 2020, ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ κάθε κτηνιατρική πράξη περίθαλψης αδέσποτων ζώων ΕΚΤΟΣ των στειρώσεων, τις οποίες θα συνεχίσουμε κανονικά.

Οι συμπολίτες μας οι οποίοι εντοπίζουν τραυματισμένο, άρρωστο ή χρήζον βοήθειας αδέσποτο ζώο, μπορούν να απευθύνονται στους κάτωθι κατά νόμο υπεύθυνους (Ν.4039/2012 Άρθρο 9 «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, τη διαχείριση και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς»):

Για το Δήμο Μυτιλήνης:
Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Κύτελη, τηλ. 2251350575 & 2251037052
Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κουνέλλη, τηλ. 2251350582
Για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου:
Δήμαρχο κ. Ταξιάρχη Βέρρο, τηλ. 22533 50230
Αντιδήμαρχο κ. Ασανούλα Γιαννή, τηλ. 22533 50230

Σε περίπτωση που οι αρμόδιοι των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου αρνηθούν να ανταποκριθούν στο αίτημά σας, παρακαλούμε ενημερώστε την ΚΙΒΩΤΟ Μυτιλήνης.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση