× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απλώς αγράμματος;

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Δημοσίευση 26/5/2020

Απλώς αγράμματος;

Εν τάξει  λοιπόν η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της  Ελλάδος, με μια λιτή ανακοίνωσή της, μας ενημέρωσε ότι ο αφορισμός των κυρίων Μητσοτάκη, Χαρδαλιά και της κυρίας Κεραμέως, στον οποίο προχώρησε  ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αγιαλείας Αμβρόσιος, ιερουργώντας πανηγυρικά στον μητροπολιτικό ναό Καλαβρύτων είναι άκυρος ως ανυπόστατος. Απουσιάζοντος μάλιστα από την τελετουργία του αφορισμού, του οικείου μητροπολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό. Και τίποτα άλλο. Χωρίς δηλαδή η Ιερά Σύνοδος,  να προχωρήσει στην ουσία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί από  όσους δεν γνωρίζουν, ότι μπορεί οι θέσεις για τις οποίες «αφορίσθηκαν» οι τρεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι, να είναι μεμπτές. Δηλαδή επί το εκκλησιαστικότερον  «αμαρτωλές», που υπό άλλες «τεχνικές» συνθήκες θα μπορούσαν να επισύρουν την ποινή του αφορισμού.

Τι έπραξαν όμως οι τρεις «αφορισμένοι»; Αποδέχθηκαν την επιστημονική άποψη, ότι ο κορονοϊός  μεταδίδεται με το σάλιο, που σημαίνει ότι η μετάληψη, η χρήση δηλ. κατά την κοινωνία του ίδιου «κοχλιαρίου», από όλους τους συμμετέχοντες ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει  μετάδοση και διασπορά του ιού.

Αυτή λοιπόν την θέση, την οποία είναι απολύτως βέβαιο ότι αποδέχθηκαν οι τρεις πολιτικοί, την εξέφρασαν και την εκφράζουν οι επιστήμονες που αποτελούν την ιθύνουσα επιτροπή του υπουργείου υγείας και την οποία όπως μας διαβεβαιώνουν, ακολουθούν και εφαρμόζουν  οι «αφορισθέντες». Της οποίας επιτροπής εξέχον μέλος  και πρόεδρό της αποτελεί ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο πιο γνωστός σήμερα στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό λοιμωξιολόγος. Αυτουνού  τη γνώμη σέβεται και ακολουθεί η κυβέρνηση και χωρίς αυτήν δεν προχωράει βήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά και οι άγιοι πατέρες της ορθόδοξης εκκλησίας μας, επαναλαμβάνουν με περισσή υποκρισία, ότι σέβονται τις θέσεις της επιστήμης την οποία δεν αμφισβητούν, τονίζοντας πάντως ότι το θέμα της θείας κοινωνίας είναι γι αυτούς αδιαπραγμάτευτο. Δίνοντας  αντιφατικές και θλιβερές ταυτόχρονα εικόνες, σύμφωνα με τις οποίες το αντίδωρο διανέμεται σε σακουλάκια, για να μη μολύνονται οι πιστοί, την ίδια στιγμή που άλλοι ή και οι ίδιοι  μεταλαμβάνουν, φέρνοντας στο στόμα τους το ίδιο κουταλάκι,… χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης  του όποιου ιού.

Στην περίπτωσή μας όλοι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Ο μεν έξαλλος ακροδεξιός ιεράρχης που  συνεχώς επιδιώκει να βρίσκεται στο προσκήνιο, το οποίο  δυστυχώς του εξασφαλίζουν οι δημοσιογράφοι, «καταδικάζει» τους πολιτικούς που ακολουθούν τη γνώμη του επιστήμονα χωρίς να τον περιλαμβάνει στους διωκόμενους,  τα μέλη της ιεράς συνόδου  που απλώς επισημαίνουν την άγνοια  του Αμβρόσιου γύρω από τους εκκλησιαστικούς κανόνες και νόμους, χωρίς να ξεκαθαρίζουν αν θεωρούν τους πολιτικούς ως «αμαρτωλούς»  και βέβαια τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, που χωρίς καθόλου να υποτιμούμε την αξία της,  αποφεύγουν  να  δηλώσουν επίσημα αν ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, δηλαδή με την μετάληψη. Με δεδομένη την πεποίθηση των χριστιανών, των «αγίων» συμπεριλαμβανομένων, ότι το «κοχλιάριον», πρέπει να εισχωρεί βαθιά στο στόμα, προλαβαίνοντας τυχόν ατύχημα. Να πέσει δηλαδή κάποια σταγόνα της μετάληψης  στο πάτωμα.

Και απλώς οι μη εμβαθύνοντες  ή μη ερευνώντες, μένουν με την εντύπωση ότι δήθεν ο άγιος πρώην Καλαβρύτων και Αγιαλείας υπερβάλει. Πάντα  χάριν της πίστεως.  Διαιωνίζοντας την ηθελημένη άγνοια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 11/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Του Αγίου Αντύπα της Περγάμου

Η γιορτή σαν σήμερα 11 Απριλίου, στο ναό του Αιγυπτίου θεού Όσιρι που ‘γινε εκκλησιά για το μαθητή του Ιωάννη του Θεολόγου και σήμερα λειτουργεί σαν τζαμί
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Απούσα η Σάμος

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ*
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 10/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Στο ταξίδι της μουσικής με τον Μανώλη Ζαχαράκη

Ο μόλις 21χρονος βιρτουόζος του πιάνου, ανοίγει φτερά για τη σύνθεση και τη Γερμανία- Μέχρι τότε τον απολαμβάνουμε στο Mythical Coast
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 9/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αξιολόγηση; Σιγά μην φοβηθώ!

Γράφει ο ΘΕΜΗΣ ΚΛΙΟΜΙΔΙΩΤΗΣ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός