× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ένας περίπου χρόνος μετά τις εκλογές! Τι άλλαξε για την Π. Β. Αιγαίου;»

Ο «απολογισμός» της Συμπαράταξης Πολιτών και η κριτικής της παράταξης στην Περιφερειακή Αρχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/5/2020

«Ένας περίπου χρόνος μετά τις εκλογές! Τι άλλαξε για την Π. Β. Αιγαίου;»

Για τους 9 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων από τη Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη μετά τις εκλογές του Μαΐου 2019 κάνει λόγο στον «απολογισμό» της η «Συμπαράταξη Πολιτών» ασκώντας κριτική στην περιφερειακή Αρχή για το τι έχει αλλάξει στο Β. Αιγαίο.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη αναφέρει:

«Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να αδυνατεί να κατανοήσει ποιές είναι οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες της περιφέρειας ως αυτοδιοικητικής βαθμίδας. Ειδικά στα θέματα ανάπτυξης. Δεν συνειδητοποιεί ως φαίνεται ποιος είναι ο ρόλος της ως εκτελεστικής εξουσίας και αυτό δυστυχώς αποτυπώνεται καθημερινά στα λόγια, στα έργα και στις παραλήψεις.

Η απλή αναλογική όμως, παρά τις παραμορφωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, «υποχρεώνει» τουλάχιστον σε διαβούλευση τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, σκηνικό άγνωστο στη «εποχή Καλογήρου».

Έτσι στα δύο βασικά θέματα της χθεσινής συνεδρίασης, τη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος και τη τροποποίηση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής, οι πιέσεις της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ έπιασαν τόπο, ώστε να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση και αποδοχή κάποιων θέσεων.

Υπήρξε ένα πρώτο νοικοκύρεμα σε ό,τι αφορά το τεχνικό πρόγραμμα. Η προηγούμενη αρχή της κας Καλογήρου είχε φρόντισε να το φορτώσει με τίτλους έργων και προϋπολογισμούς, παρόλο που γνώριζε πολύ καλά ότι ούτε επρόκειτο να τα υλοποιήσει, αλλά και καμία σχέση με κάποια αναπτυξιακή στρατηγική δεν είχαν. Είχαν όμως μεγάλη με την αρχή των πελατειακών σχέσεων.

Είναι επαρκείς οι αλλαγές αυτές; Όχι, και οι λόγοι είναι πολλοί:

  • Δεν περάσαμε σε κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό με στόχους και ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων και δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τους εκπροσώπους των πολιτών των νησιών μας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας των νησιών μας. Κάτι που ζητά εδώ και πολύ καιρό η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.
  • Δεν εξαφανίζεται ο κίνδυνος να χαθούν τα 40εκ. του ΠΔΕ και τα 150 εκ. του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και στις επιχειρήσεις των νησιών μας, στη νέα ύφεση που έφερε η πανδημία. Είναι αναγκαίο να υπάρξει στελέχωση της Δ/νσης Προγραμματισμού και ανάληψη της ευθύνης του σχεδιασμού και της επιχειρηματικότητας από πολιτικό πρόσωπο, ικανό να λύνει προβλήματα και να κατευθύνει την περιφερειακή μηχανή στην εκτέλεση έργου και στην απορρόφηση πόρων.

Παρόλα αυτά ψηφίσαμε τη πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, με το αίσθημα ευθύνης που διακρίνει τη μέχρι σήμερα προσπάθεια μας να μην περιοριζόμαστε σε στείρα πολιτική αντιπαράθεση, αλλά να καταθέτουμε προτάσεις με την ελπίδα να τις «κλέψουν» οι άλλοι και να γίνουν κοινός τόπος. Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες θα παρακολουθούμε Δήμους και Περιφέρεια στην εκτέλεση του προγράμματος, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εκτέλεση των έργων προς όφελος των πολιτών και όχι ποιος θα φωτογραφηθεί δίπλα στις ταμπέλες.

Με το ίδιο σκεπτικό κάναμε κριτική στην αδυναμία της περιφερειακής αρχής να προχωρήσει στην εκτέλεση του προγράμματος που είχαμε συνδιαμορφώσει πριν έξι μήνες για τον τουριστικό κλάδο, τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους του κλάδου των καταλυμάτων, της εστίασης, των μεταφορών, του εμπορίου και της αναψυχής και του οποίου τώρα πρότεινε την τροποποίηση.

Η απορία μας είναι:

  • με ποιο σχέδιο προχωρά;
  • ποιος το έχει εκπονήσει αφού η Π.Α. απέτυχε να βρει εμπειρογνώμονες που θα το ετοίμαζαν;
  • με ποιους έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί τα όσα έφερε προς ψήφιση, αφού δεν  υπάρχει Περιφερειακή Επιτροπή Τουρισμού που να εξασφαλίζει διαφάνεια στις διαδικασίες; Ποιοι είναι οι συνομιλητές και ποιες είναι οι θέσεις;
  • ποια μπορεί να είναι η εικόνα των νησιών μας στον έξω κόσμο αφού η ηλεκτρονική μας προβολή παραμένει σε μηδενικό επίπεδο;
  • ποιος διαχειρίζεται στα κοινωνικά δίκτυα την εικόνα αυτή;

Παρότι η κριτική μας είναι βάσιμη και επί της ουσίας - οι προτάσεις μας βρίσκονται στο τραπέζι και στο διαδίκτυο για όλους -  ψηφίσαμε θετικά με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες που προσδοκούν να υπάρξει ανάσχεση της εξαιρετικά δύσκολης μετά την πανδημία κατάστασης στον τομέα αυτό, συνοδεύοντας τη ψήφο μας με προτάσεις προσέλκυσης Ελλήνων παραθεριστών προς τα νησιά μας που η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να υλοποιήσει διεκδικώντας απ’ την Κυβέρνηση την ειδική ρύθμιση για το μεταφορικό ισοδύναμο.

Σε θετική πορεία φαίνεται να μπαίνει το θέμα της αναζήτησης ευθυνών για την ΑΕΝΑΛ και το LESVOS SHOP. Η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση φαίνεται να κινούν επιτέλους ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλαπλές οικονομικές ζημιές σε επιχειρήσεις και πρόσωπα, αλλά και απέχθεια για μελλοντικά αυτοδιοικητικά και συνεργατικά εγχειρήματα. Επαναλάβαμε, αυτό που φωνάζουμε χρόνια τώρα, την ανάγκη να γίνει άμεσα κάθε ενέργεια που θα αποτρέψει τη παραγραφή των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, κάτι που με πολύ επιμέλεια επιχειρείται τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από παραλείψεις και σκόπιμες αδράνειες των προηγουμένων διοικήσεων της Περιφέρειας.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, η «επιτυχημένη» προσπάθεια να μην συζητηθούν και πάλι οι ερωτήσεις που έχουμε υποβάλει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την υγεία, αλλά και τις συνέπειες της εφαρμογής του περιβαλλοντοκτόνου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ο χρόνος δεν έφτασε ή μήπως λείπει η διάθεση; Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι ενώ ήταν στο συρτάρι της Περιφερειακής Αρχής ένα μήνα τώρα οι ερωτήσεις μας, δεν βρήκε τον τρόπο και το χρόνο να οργανώσει ένα έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο στο μεσοδιάστημα για τη συζήτηση τους;

Αραγε, δεν είναι σοβαρό θέμα το γεγονός ότι 7 μήνες μετά την ομόφωνη υιοθέτηση της απόφασης του ΠΣ για ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Περιφέρειας τη στιγμή που – με το μεταναστευτικό ανοιχτό- τα νησιά μας, μικρά και μεγάλα, οφείλουν να υποδεχτούν ελληνες και αλλοδαπούς τουρίστες, ακόμη και από τη Τουρκία; Αρκούν οι διαπιστώσεις στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα; Ετσι φαίνεται.

Την ίδια τύχη είχε και η επίκαιρη πρόταση που καταθέσαμε ώστε να συζητηθούν οι δράσεις της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να τεθούν προς την Κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ οι ζημιές που προκάλεσε στην ανθοφορία του ελαιώνα ο πρώιμος καύσωνας και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις.

 Ένα χρόνο μετά, εμείς στην ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα εξακολουθήσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα αλλά και να προτείνουμε τρόπους επίλυσης τους με γνώμονα πάντα τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας υποστηρίζοντας πάντα ότι επίλυση των αναγκών μας απαιτεί την ενεργοποίηση όλων των πολιτών.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Όχι στο τσιμέντο, ναι στο πράσινο»

Αντίδραση της παράταξης «Ανυπόταχτη Μυτιλήνη» για την επιχειρούμενη μετατροπή του πάρκου της Επάνω Σκάλας σε πάρκινγκ
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Γιορτή Αμπελουργίας στην Ανεμώτια

Το τριήμερο από 21 έως 23 Αυγούστου
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εσπερινός για την επέτειο εύρεσης των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ

Στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ στον Λόφο των Καρυών
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η ποδηλασία στο νησί έχει τεράστια δυναμική»

Ο Μάριος Λουτραγώτης μίλησε Στο Νησί 99FM για τον 3ο Ποδηλατικό Μαραθώνιο Γέρας, που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο, στη μνήμη του Παναγιώτη Κυμούρη και του Γιώργου Καμάτσου
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Γενναίο λίφτινγκ στο «Χριστοφίδειο» της Αγιάσου!

Εξασφαλίστηκε, μέσω «Φιλόδημου ΙΙ», χρηματοδότηση ύψους 588.283,23 ευρώ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψήφισμα για τον θάνατο του Στρατή Αρώνη

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Πριν την Πανσέληνο», αυστηρά με 200 θεατές!

Με ειδικό (δωρεάν) κουπόνι θα γίνεται η είσοδος στο Κάστρο Μυτιλήνης για τη μουσική βραδιά με τη Χορωδία Cantaλαλούν, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχαριστίες για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Από την Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Επαναλειτουργούν κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό παντοπωλείο

Πράσινο φως για τις δομές στήριξης της Λέσβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο Στρατής Αρώνης

Μάχη με τον καρκίνο έδωσε τους τελευταίους τρεις μήνες ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απίστευτη ενέργεια από Λοχαγό του Στρατού

Ερώτηση για τη «βεβήλωση του μνημείου των εκτελεσθέντων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης από εν ενεργεία στρατιωτικό» από βουλευτές του ΚΚΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τραγέλαφος Δήμου με την πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι!

Ούτε έναν τίτλο δεν μπόρεσαν να δώσουν σωστό!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ